ARC -Art Revisited Collective

Συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών | Ελλάδα

H ARC -Art Revisited Collective είναι μία συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 από εικαστικούς καλλιτέχνες και τον αθηναίο επιμελητή Πάρη Καπράλο. Σύντομα συμπεριέλαβε μέλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τη Κύπρου. Η συλλογικότητα είναι ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει μια ποικιλία δράσεων, διοργανώνει δικές της εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται με την “ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΚΟ” στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες της.

Στην συλλογικότητα εμφιλοχωρεί κάθε είδος και ύφος τέχνης. Τα περισσότερα μέλη έχουν διαγράψει σημαντική προσωπική πορεία στον χώρο της τέχνης, όπως και ο συνιδρυτής επιμελητής της, πριν την ξεκινήσουν ως συλλογικό όχημα. Μέσω αυτής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινά projects και συχνά απαντούν με το δικό τους τρόπο ο καθένας, ατομικά και συλλογικά, στις προκλήσεις της εποχής.

Το σήμα της συλλογικότητας σχεδίασε ο Γιάννης Sugahtank Ρουμπάνης

H συλλογικότητα διαθέτει δίγλωσση ιστοσελίδα η οποία σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και λανσαρίστηκε το 2021 με την ευγενική χορηγία της Oticons – Film Composers Talent

Αναλυτικές πληροφορίες για τη συλλογικότητα ΕΔΩ.

ΟΡΑΜΑ

Όραμα της ARC -Art Revisited Collective είναι η απεύθυνση της τέχνης στην κοινωνία και η διαρκής ανατροφοδότηση μέσω ουσιαστικού διαλόγου για τα προβλήματα της εποχής μας. Εμφορούμενοι από την άποψη ότι η τέχνη πρέπει να διατηρεί διαλεκτική σχέση με τις εξελίξεις, θεωρούμε πως  πρέπει να χτίσουμε μια επιδραστική εικαστική πρόταση με ουσιαστική κοινωνική απεύθυνση. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα σύμβολα που να εξυπηρετούν το σήμερα· συμφωνούμε ότι ρόλος της Τέχνης δεν είναι να “χαϊδεύει το κοινό”, διαφωνούμε όμως ότι ρόλος της είναι να αποστασιοποιείται επιδεικνύοντας μονάχα μίζερες δυστοπίες, καταλήγοντας σε αποφατικές κρίσεις σαν ένα ιερατείο άσπιλων και αλάθητων κριτών. Αντιπροτείνουμε μια λειτουργική Τέχνη, ικανή να προσεγγίζει γνωστά ζητήματα με πρωτότυπους τρόπους, να φωτίζει τις λιγότερο γνωστές πλευρές τους, και προκαλεί άπαντες σε ενεργή εμπλοκή, δράση και αναστοχασμό. 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έτος Ίδρυσης: 2018
Αριθμός Μελών
: 18
Μέσα: Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Φωτογραφία, Καλλιγραφία, Εγκαταστάσεις
Γεωγραφική Κατανομή: Ελλάδα & Κύπρος. 
Φάσμα Τιμών: €100-8000
Διεθνής Κλίμακα (ομαδική αξιολόγηση):
EMERGING | HIGH-POTENTIAL | MID-CAREER | ESTABLISHED
Ιστοσελίδα: arcgreece.gr
Επικοινωνία
: arcgreece@gmail.com

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εντός Εαυτού“, Ψηφιακή έκθεση 11 εικαστικών καλλιτεχνών – μελών της ARC -Art Revisited Collective κατά αποκλειστικότητα με έργα που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας, οργάνωση & επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Ιστοσελίδα ARC -Art Revisited Collective -τομέας διαδικτυακών εκθέσεων 2021

Νέα Σύμβολα“, έκθεση της ομώνυμης διαρκούς πρωτοβουλίας διερεύνησης του συμβολισμού στην Σύγχρονη Τέχνη (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ), με τη συμμετοχή 5 μελών της και 12 Guest Artists, διοργάνωση ARC -Art Revisited, Chili Art Gallery, επιμέλεια Πάρης Καπράλος & Ιάσων Καιροφύλας, Αθήνα 2020

Η Τέχνη στην Βαβέλ“, με θέμα την ανάδειξη μιας κοινής και πανανθρώπινης εικαστικής γλώσσας, αποτέλεσε το εφαλτήριο των συζητήσεων που “γέννησαν” τη πρωτοβουλία ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑ της συλλογικότητας (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ). Επιμέλεια: Καληάνθη Βογδοπούλου, διοργάνωση ARC -Art Revisited Collective, Chalkos Gallery, Θεσσαλονίκη 2019

Ανθρωπος, σύμβολο και μύθος”, με θέμα τη πρόσληψη της τέχνης από το φιλότεχνο κοινό (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ). Εξέθεσαν όλα τα μέλη της συλλογικότητας μαζί με επιλεγμένους Guest Artists. Επιμέλεια Πάρης Καπράλος, διοργάνωση ARC -Art Revisited, My Art Box, Αθήνα 2019

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Ονειροτρόπια 2 / Γραμμή βαθιά, καμπύλη“, αναδρομική έκθεση στο έργο των τελευταίων 20 ετών της εικαστικού Αγγελικής Κουρμουλάκη με έργα ζωγραφικής και digital art, διοργάνωση ARC -Art Revisited Collective (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ), επιμέλεια Πάρης Καπράλος, κείμενο τεκμηρίωσης Λία Ζωγράφου, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Capsis Arts & Crafts Festival, στις Αίθουσες “Σιθωνία” στον 2ο όροφο του Συνεδριακού Κέντρου του Ξενοδοχείου Capsis, Θεσσαλονίκη 2018.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

The Lobby Project
“Lobby Art” ονομάζονται από την δεκαετία του ’60 διακοσμητικά έργα τέχνης που στόχο έχουν να κάνουν πιο ευχάριστη την παραμονή στους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων. Σε αυτό το πλαίσιο προτιμώνται απλά, ευχάριστα έργα. Το “The Lobby Project” αντιπρότεινε μέσα από προσεκτικά επιλεγμένα έργα μία τέχνη που χωρίς να “κλωτσάει” κανέναν, δίνει τροφή για σκέψη (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ). Παρουσιάστηκε στους διαδρόμους του Συνεδριακού Κέντρου του Capsis Thessaloniki, στο πλαίσιο του “1ου Capsis Arts & Crafts Festival”, διοργάνωση Myrό Group of Culture, σύλληψη Πάρης Καπράλος, επιμέλεια Πάρης Καπράλος & Καληάνθη Βογδοπούλου, Θεσσαλονίκη 2018.

Ου-Τόπος / Πάντων Χρημάτων Μέτρον Άνθρωπος”, έκθεση εικαστικού project της συλλογικότητας με θέμα την διαλεκτική σχέση της Τέχνης με την Ελληνική Κρίση(ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ), σύλληψη & επιμέλεια Πάρης Καπράλος, 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, Θεσσαλονίκη 2018. 

 

PROJECTS

Προσεχή
Πριν τελειώσουν οι Αλκυονίδες Μέρες“,  έκθεση περιβαλλοντικού προβληματισμού που εντάσσσεται στο διαρκές πλαίσιο δράσεων artists4art, στην οποία λαμβανουν μέρος μέλη της συλλογικότητας και προσκεκλημέμοι καλλιτέχνες που με το έργο τους επικεντρωνονται σε συναφή ατζέντα θεμάτων (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ), διοργάνωση ARC -Art Revisited Collective, σύλληψη & επιμέλεια: Πάρης Καπράλος, Chili Art Gallery, Αθήνα, 16-25 Σεπτεμβρίου 2021


Παλαιότερα
Τι θα πει ο κόσμος;”, έκθεση – δημόσια εκκίνηση του διαρκούς πλαισίου δράσεων artists4art διερεύνησης της πρόσληψης του έργου τέχνης και των αντιλήψεων για τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη σήμερα (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ), βασισμένο σε μια σύλληψη της Καληάνθης Βογδοπούλου, διοργάνωση της ARC -Art Revisited, επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Myrό Gallery, Θεσσαλονίκη 2020.

Ο Εσώτερος Εαυτός“, πειραματικό project ίχνευσης της διαδικασίας της εικαστικής δημιουργίας στον ψυχισμό του καλλιτέχνη, και του συσχετισμού της με τις σύγχρονες πρακτικές της Art Therapy. Συμμετείχαν ο Ιδρυτής της συλλογικότητας Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος, το μέλος της Ηλίας Κασσελάς μαζί με άλλους 4 εικαστικούς καλλιτέχνες και η Art Therapist Έλενα Τονικίδη (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ). Το αποτέλεσμα της 5μηνης διαδικασίας παρουσιάστηκε σε έκθεση. Διοργάνωση ARC -Art Revisited Collective, χώρος τέχνης ps[υ]art-therapy gallery, Αθήνα 2019.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
[ίδρυσαν τη συλλογικότητα και συμπράττουν από το 2018]

Άννα Γκιώτη
(Θεσσαλονίκη)

Χριστίνα Ζυγούρη
(Θεσσαλονίκη)

Πάρης Καπράλος
(Φλώρινα)

Ηλίας Κασσελάς
(Αθήνα)

Στυλιάνα Κατσιάρη
(Λάρνακα, Κύπρος)

Αγγελική Κουρμουλάκη
(Θεσσαλονίκη)

Κώστας Μεννής
(Θεσσαλονίκη)

Φώτης Κλογέρης (υπογραφή: Foti Kllogjeri)
(Θεσσαλονίκη)

ΜΕΛΗ
[παράθεση κατά αλφαβητική σειρά επωνύμου]

Σωτηρία Αλεβίζου
(συμπράττει από το 2021, Χαλκίδα)

Μαρία Γενιτσαρίου
(συμπράττει από το 2021, Αθήνα)

Δημήτρης Κρίστιτς
(συμπράττει από το 2020, Λάρισα)

Νίκος Πανταζής
(συμπράττει από το 2019, Λάρισα)

Μανώλης Πέντες
(συμπράττει από το 2019, Πάτμος)

Σπύρος Ρωμάνος
(συμπράττει από το 2020, Αθήνα)

Ελένη Τσοτσορού
(συμπράττει από το 2020, Αθήνα)


________________
*πατήστε στα ονόματα για να δείτε τα πλήρη προφίλ τους (εξωτερικοί σύνδεσμοι)

**Για να δείτε όλα τα προφίλ των μελών της συλλογικότητας σε μία σελίδα, πατήστε ΕΔΩ.

ΕΡΓΑ

Σημαντικές διευκρινίσεις

Τα έργα που δημοσιεύονται στην σελίδα είναι ατομικά, και όχι συλλογικά, αντιπροσωπευτικά των καλλιτεχνών των οποίων είναι το καθένα.

Σε αυτή τη σελίδα δεν δημοσιεύονται έργα όλων των μελών της συλλογικότητας, αλλά όσων διαθέτουν τα έργα τους προς πώληση μέσω της ARTgrID, χωρίς να διαθέτουν ανεξάρτητο προφίλ στη πλατφόρμα. Εκ των μελών μας διαθέτουν ανεξάρτητο από τη συμμετοχή τους στην ARC -Art Revisited Collective, προσωπικό προφίλ, σε συνεργασία με τη πλατφόρμα οι Φώτης Κλογέρης  (υπογραφή: Foti Kllogjeri) ΕΔΩ,  και η Στυλιάνα Κατσιάρη ΕΔΩ, συνεπώς έργα αυτών των δύο καλλιτεχνών μπορούν να βρεθούν στα προσωπικά προφίλ τους, και όχι στο προφίλ της συλλογικότητάς μας.

Μερικά ακόμα μέλη της συλλογικότητάς μας δεν έχουν δημοσιεύσει τα έργα τους σε αυτό το προφίλ της ARC -Art Revisited Collective. Ίσως συμπεριληφθούν προσεχώς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνολικές δραστηριότητες της ARC -Art Revisited Collective μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της arcgreece.gr