Δημήτρης Γαλανάκης

Εικαστικός | Ελλάδα

.

Ο Δημήτρης Γαλανάκης είναι εικαστικός καλλιτέχνης με κύριο μέσο έκφρασης τη ζωγραφική και το σχέδιο με τη τεχνική του stippling. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, και ασχολείται με τις Καλές Τέχνες απο το 1981, με τη καθοδήγηση αρκετών άλλων εικαστικών καλλιτεχνών με την υποστήριξη των οποίων, με συνεχή προσπάθεια και ενδελεχη σπουδή κατέκτησε τεχνική ικανότητα και διαμόρφωσε το ύφος του μέσα από πολλαπλές επιρροές.

Εξάλλου, σημαντική επιρροή άσκησε στη Τέχνη του η εργασία του ως ρετουσέρ τετραχρωμίας στις Εκδόσεις ΑΔΑΜ, όπου συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ζωγράφους. Στη πορεία του έχει δουλέψει με ποικιλία μέσων, ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά με υδατογραφία, ελαιογραφία, μολύβια, και κατέληξε τα τελευταία χρόνια στο stippling, που αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα των έργων του.

Έχει δείξει τη δουλειά του σε 2 ατομικές και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. 

Ο Δημήτρης Γαλανάκης συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective από τον Μάιο 2023

ΔΗΛΩΣΗ

Στον τρόπο ζωής και σκέψης που ακολούθησα, υπήρξαν δυο μεγάλες επιρροές. Πρώτα η μελέτη των προσωκρατικών αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων που επηρέασαν τον τρόπο σκέψης μου, καθώς και οι Αρχαίοι Κλασικοί καλλιτέχνες με τα μοναδικά δημιουργήματα αξεπέραστης τέχνης ναών και αγαλμάτων. Η δέυτερη επιρροή ήρθε από τον κόσμο των Πολεμικών Τεχνών, όπου ασχολήθηκα σχεδόν 30 χρόνια μελετώντας τόσο την πολεμική τέχνη όσο και Κινέζους και Ιάπωνες φιλοσόφους. Αυτές είναι οι δύο σημαντικότερες επιρροές μου, που με οδηγούν να αποτυπώνω σε εικόνες σουρεαλιστικές και ρεαλιστικές. Τα τελευταία χρόνια αποτυπώνω τον τρόπο της ζωή και της σκέψης μου στα έργα μου μέσα από το Stippling. Εν πολλοίς το Stippling θεωρείται τεχνική επιλογή του καλλιτέχνη, όμως πέρα από μια τεχνική που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σχεδίου από μικρές κουκκίδες ή κηλίδες για τη δημιουργία περιοχών σκίασης, υφής ή τόνου, ένα άλλο στοιχείο που κάνει το stippling μοναδικό είναι η χρονοβόρα φύση του. Δεδομένου ότι το stippling περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εικόνας χρησιμοποιώντας αμέτρητες μεμονωμένες κουκκίδες, απαιτεί ασκητικού τύπου επιμονή, υπομονή και προσοχή στη λεπτομέρεια. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά λεπτομερές και περίπλοκο έργο τέχνης που είναι όχι μόνο οπτικά εντυπωσιακό, αλλά δίνει τη δυνατότητα τόσο στον δημιουργό του όσο και στον θεατή να εμβαθύνουν με ξεχωριστό τρόπο στανοήματα των ζωγραφικων επεισοδίων του έργου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Είδος: Ζωγραφική

Μέσο: Μελάνια, υδατογραφία, ελαιογραφία

Ύφος: Ρεαλισμός και υπερρεαλισμός.

Θέματα: Παραστατική ζωγραφική, ανθρωποκεντρική, με έντονες επιρροές από τη τέχνη της κλασσικής Ελληνικής αρχαιότητας, και τη Κινέζικη και Ιαπωνική παράδοση. 

Εργαστήριο: Αθήνα, Ελλάδα

Ενώσεις: –

Φάσμα Τιμών: €300 – €1500

Διεθνής Κλίμακα
:
EMERGING | HIGH-POTENTIAL| MID-CAREER | ESTABLISHED

b_39363_or_Japanese_Festival_Poster

Έκθεση έργων τεχνικής stippling του Δημήτρη Γαλανάκη στο πολυθεματικό Ιαπωνικό Φεστιβάλ 2024 στις 11 & 12 Μαΐου

Έκθεση έργων του εικαστικού Δημήτρη Γαλανάκη συγκαταλέγεται στο πολυθεματικό Ιαπωνικό Φεστιβάλ 2024 που θα λάβει χώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στις 11 & 12 Μαΐου. Για τρίτη χρονιά, η Ελληνική Ένωση Παραδοσιακών Ιαπωνικών Τεχνών και Πολιτισμού φέρνει στην Αθήνα το Ιαπωνικό Φεστιβάλ 2024, συνδυάζοντας παραδοσιακή ομορφιά με σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία γνωριμίας με την ιαπωνική τέχνη, μουσική, cosplay και γαστρονομία, παραστάσεις με τύμπανα taiko, επιδείξεις kimono, εκθέσεις bonsai, διαδραστικά εργαστήρια origami, καλλιγραφίας, τελετής τσαγιού και πολλά άλλα στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Αναλυτικές πληροφορίες ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΡΓΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΑΤΟΜΙΚΕΣ  ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ακρόπολη – Μύθος – Ιστορία, Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων, Πειραιάς 2019

Ρεαλισμός – Σουρεαλισμός 1, Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας, Αθήνα 1989

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ.
(επιλογή)

Μεταβάσεις & Περάσματα, ετήσια έκθεση μελών & φίλων της ARC – Art Revisited Collective, Luminous Eye Gallery, Αθήνα 2024

Μελάνι σε Χαρτί 8: Οι γραφές της τέχνης, Luminous Eye Gallery, Αθήνα 2023

Βήματα & Πορείες, ετήσια έκθεση της συλλογικότητας εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective, Chili Art Gallery, Αθήνα 2023

 

.

Σύγχρονοι Εικαστικοί Δημιουργοί, επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Myrό Gallery, Θεσσαλονίκη 2022

Μελάνι σε Χαρτί 4, επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Chili Art Gallery, Αθήνα 2022

Ρεαλισμός – Σουρεαλισμός 2, Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας, Αθήνα 1988

Ζωγραφική σε κεραμικό, Πνευματικό Κέντρο Νέας Χαλκηδόνας, Αθήνα 1984

ΕΡΓΑ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η καλλιτεχνική πορεία του Δημήτρη Γαλανάκη αναδεικνύει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση προς την εικαστική έκφραση. Μέσα από το πρίσμα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και των πολεμικών τεχνών, ο καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση και τεχνικές για να δημιουργήσει έργα που αποπνέουν μια μοναδική αισθητική.Με την εξειδίκευση στο stippling, αναδεικνύει την ανυπέρβλητη επιμονή και την υπομονή που απαιτείται για τη δημιουργία κάθε έργου του.Ο Γαλανάκης ενσωματώνει στην τέχνη του την πνευματικότητα της ανατολικής φιλοσοφίας και την πολυπλοκότητα των ιαπωνικών μύθων. Με τη χρήση του stippling, δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους, αναδεικνύοντας την ισορροπία μεταξύ του κλασικού και του σύγχρονου.

Πάρης Καπράλος
Επιμελητής Τέχνης