Χρυσούλα Δεμάγκου

Ζωγράφος | Ελλάδα

 

 

 

 

Η Χρυσούλα Δεμάγκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού. Σπούδασε στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Σπούδασε στο Institut Français de Grèce. Σπούδασε στη σχολή ABC de Paris σχέδιο ζωγραφικής. Διέθεσε πίνακες ζωγραφικής στο Club Méditerranée με θέματα λαογραφικά. Έχει εκθέσει τα έργα της στον εικαστικό σύλλογο Απελλή, καθώς και σε άλλες εκθέσεις στην Ελλάδα.

ΔΗΛΩΣΗ

Τα ζωγραφικά έργα μου, που είναι φαινομενικά παραστατικά ακίνητα ή εν κινήσει, διαγράφουν πορείες, διαδρομές ανθρωπομετρικές. Η μαγεία της υπέρβασης και της ανασυγκρότησης των σχημάτων και χρωμάτων με οδηγεί σε νέες εικόνες και μορφές, προσωπικής ανασύνθεσης. Με έναυσμα την επιλεκτική παρατηρητικότητα των πραγμάτων, διεισδύω στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, αποτυπώνοντας και αναπλάθοντας, με υποκειμενικό τρόπο, σχήματα και μορφές. Αυτά τα εκφράζω με προσεκτική αφαιρετική και ανάπλαση. Τα έργα μου, σε στάση αναμονής ή ακινησίας, εμφανίζονται ανεφοδιασμένα και είναι έτοιμα για εκκίνηση.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Είδος: Ζωγραφική

Μέσο: Λάδι, Ακρυλικά σε καμβά

Ύφος: Υπερρεαλισμος, kitch

Θέματα: Αφηγηματικά

Εργαστήριο: Αθήνα, Ελλάδα

Ενώσεις: Σύλλογος “Απελλής”

Φάσμα Τιμών: €300-1200

Διεθνής Κλίμακα
:
EMERGING | HIGH-POTENTIAL | MID-CAREER | ESTABLISHED

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΡΓΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
(επιλογή)

Το Ορατό και το Αόρατο, Σύλληψη και επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Luminous Eye, Αθήνα 2023

Πολιτεία και Ευτοπία, Σύλληψη και επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Luminous Eye, Αθήνα 2023

Χειρονομία και Συμβολισμός, Σύλληψη και επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Luminous Eye, Αθήνα 2023

Άνθρωπος στις Πόλεις, Σύλληψη και επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Chili Art Gallery, Αθήνα 2023

Chili Bazaart, Chili Art Gallery, Αθήνα 2023
Νέα Κανονικότητα, διοργάνωση ARTgrID, φιλοξενία Chili Art Gallery, Αθήνα 2022

SKG Xmas Bazaart, Myro Gallery, Θεσσαλονίκη 2022

Η Όψη των Πραγμάτων, Σύλληψη και επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Chili Art Gallery, Αθήνα 2022

Σύλλογος Απελλής, ομαδική εκθεση μελών, Αθήνα 2022

Σύλλογος Απελλής,, ομαδική εκθεση μελών, Αθήνα 2021

Σύλλογος Απελλής,, ομαδική εκθεση μελών, Αθήνα 2020

Luxury Art Club, Αθήνα 2019

Σύλλογος Απελλής,, ομαδική εκθεση μελών, Αθήνα 2019

.

.

ΕΡΓΑ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η Χρυσούλα Δεμάγκου ζωγραφίζει μορφές ανθρώπων με έντονα χρώματα που εντάσσονται εμφανώς στο κίνημα του kitsch, το οποίο σπάνια βλέπουμε από Έλληνες καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς. Η σύνθεση συνδυάζει στοιχεία της art brute και λαογραφικά στοιχεία που παραπέμπουν στον Καραγκιόζη, τόσο ως προς τις μορφές όσο και ως προς τη χωροθέτηση. Η Δεμάγκου διακρίνεται επίσης για το βλέμμα της στον κόσμο. Η κοσμοαντίληψη της της επιβάλλει τη δημιουργία έργων που θεματικά εντάσσονται σε τρεις αδρες κατηγορίες: μη πραγματικές καταστάσεις, υπερρεαλιστικές καταστάσεις προς χάριν της τέρψης του νου, εννοητικές καταστάσεις ηρώων που πάσχουν ή βρίσκονται σε περιπέτεια, όπως νοείται στην αρχαιοελληνική τραγωδία, και γλυκόπικρες ερωτικές σκηνές δοσμένες με απαράβλητο χιούμορ.

Το κίνημα του kitsch αναφέρεται στην τέχνη και αποδίδει έμφαση στην υπερβολή, την κιτς αισθητική και την εκφραστικότητα με έντονα χρώματα. Συχνά συνδυάζεται με την υπερρεαλιστική αισθητική και την εμπορική επιτυχία. Από την άλλη πλευρά, η art brute αναφέρεται σε έργα τέχνης που δημιουργούνται από αυθόρμητους, εξωτερικούς καλλιτέχνες, εκτός των παραδοσιακών πλαισίων της τέχνης. Πρόκειται για ένα αυθεντικό και ακατέργαστο έργο, χωρίς επηρεάσεις από τα στάνταρ της καλλιτεχνικής κοινότητας. Στο έργο της Χρυσούλας Δεμάγκου, αντιλαμβανόμαστε την επιρροή του kitsch μέσα από την έντονη χρωματική παλέτα και την υπερβολική αισθητική. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί αναδεικνύουν την ανθρώπινη μορφή και την εντάσσουν σε ένα παιχνιδιάρικο και εκκεντρικό περιβάλλον. Ωστόσο, αυτή η κινηματική αισθητική σπάνια παρατηρείται από Έλληνες καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, καθώς η τάση επικεντρώνεται σε πιο παραδοσιακές και κλασικές προσεγγίσεις. Επίσης, η επίδραση της art brute είναι εμφανής στο έργο της Δεμάγκου, καθώς εκφράζει την αυθεντική της δημιουργικότητα εκτός των παραδοσιακών καλλιτεχνικών προτύπων. Η κοσμοαντίληψη της Δεμάγκου αναδεικνύεται μέσω των θεματικών της επιλογών. Μη πραγματικές καταστάσεις, υπερρεαλιστικές σκηνές και εννοητικές καταστάσεις ηρώων που πάσχουν ή βρίσκονται σε περιπέτεια αποτελούν συχνά θέματα των έργων της. Αυτές οι θεματικές περιλαμβάνουν στοιχεία της αρχαιοελληνικής τραγωδίας και εστιάζουν στην ανθρώπινη ύπαρξη και τις πολυπλοκότητες της. Η δημιουργία γλυκόπικρων ερωτικών σκηνών είναι ένας ακόμη τρόπος έκφρασης για την καλλιτέχνη, που αποπνέουν μια αίσθηση της ανθρώπινης σχέσης, με όλες τις αντιφάσεις που συνοδεύουν το ερωτικό βίωμα.

Μέσα από αυτές τις διάφορες αναφορές και επιρροές, η Χρυσούλα Δεμάγκου δημιουργεί ένα μοναδικό και πρωτοποριακό έργο που συνδυάζει την αυθεντικότητα, την αισθητική και την ποικιλία των θεμάτων. Η τέχνη της αποτελεί έναν αναγνωρίσιμο και προκλητικό πολιτιστικό στοιχείο στη σύγχρονη ελληνική και διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.

.

Πάρης Καπράλος
Εικαστικός Επιμελητής

 

 

____

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  
chryssoulademagou@hotmail.com