Μελάνι σε Χαρτί 10

Ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 18 εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Κύπρο σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Μελάνι σε Χαρτί”, τη 10η διοργάνωση της ομώνυμης σειράς. Η έκθεση διαρκεί σε φυσική μορφή στην Αθήνα  4  – 13 Οκτωβρίου 2024 στο χώρο τέχνης Alma Mater (Εμμανουήλ Μπενάκη 62, Εξάρχεια, Αθήνα), ενώ θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID -μετά από παράταση- εως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024. 

Στο κείμενο τεκμηρίωσης σημειώνεται: “Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σήμερα, είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, την τυπογραφία, τη ζωγραφική. Προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “μέλας” (=μαύρος) διότι το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει γραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. Εκατό χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι πρώτα ζωγράφισαν και μετά, σταδιακά, έγραψαν ό,τι θα πρέπει να διασωθεί. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν, με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός, έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ζωγράφους ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεσή τους χαράκτες και ζωγράφοι, προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μία από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των εικαστικών σήμερα.

Έκθεση με φυσική παρουσίαση των έργων στην Αθήνα

Ώρες/Μέρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 19:00 – 22:00. Τις υπόλοιπες ημέρες ο χώρος δέχεται μόνο κατόπιν συνεννόησης στο 6972445353

Είσοδος Ελεύθερη.

H έκθεση θα διαρκέσει εως και τη Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024.

INSTAGRAM
#inkonpapergr

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Ο κατάλογος βιβλίο της έκθεσης  είναι διαθέσιμος ΔΩΡΕΑΝ, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά  για θέαση online ή/και download ΕΔΩ

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι:  Άννα Γκιώτη, Ηλίας Κασσελάς, Μαρία Γενιτσαρίου, Δημήτρης Γαλανάκης, Όλγα Μπαρμάζη, Δημήτρης Μ. Μόσχος, Natalia Kazirelova, Ιωάννης Βλάχος, Ανδριάνα Σμπυράκη, Γρηγόρης Κόκκορης, Ευμορφία Ευσταθίου, Αργύριος Γιαννακός, Ειρήνη Κλειδαρά, Παρασκευή Αλέξη, Ευτυχία Λιναρά, Αναστασία Μποζατζή, Άντα Κοντοδήμου, Στυλιανή Τσακίρη.

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών, και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΔΩ.

Σχετικά με την Alma Mater

Ο χώρος Τέχνης “Alma Mater” βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στα Εξάρχεια. Στεγάζεται σε μια ανακαινισμένη νεοκλασσική κατοικία που κτίστηκε πριν από το 1890. Στα λατινικά “Alma Mater” σημαίνει κυριολεκτικά “μητέρα τροφός”, και συνήθως αποδίδεται συμβολικά στην Επιστήμη που έχει το ρόλο της μητέρας του Ανθρώπου ως εξελιγκτικής δύναμης. Ομοίως, το όραμα των ιδρυτών του χώρου είναι να λειτουργήσει ως “alma mater” για την πνευματική και αισθητική ανέλιξη της πόλης. Ο χώρος εκτός από εκθεσιακές δυνατότητες διαθέτει και εξοπλισμό φιλοξενίας εκδηλώσεων. Αναλυτικές πληροφορίες ΕΔΩ.