Oculi Inquisitivi: Ερευνητικές Ματιές στις Σκιές της Πόλης

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 24 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό  παρουσιάζει την έκθεση “Oculi Inquisitivi: Ερευνητικές Ματιές στις Σκιές της Πόλης  και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της τη Παρασκευή 14 Ιουνίου, ώρες 19:00 – 22:00 στη Luminοus Eye Gallery (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42) σε συνεργασία με την ARTgrID.

Στο κείμενο τεκμηρίωσης σημειώνεται: “Στο φως της ημέρας και κάτω από το φλογερό ήλιο της Αρχαίας Αθήνας, ο φιλόσοφος Διογένης ο Κυνικός διέσχιζε τους δρόμους κρατώντας ένα φανάρι επαναλαμβάνοντας τη φράση “Άνθρωπον ζητώ” (αναζητώ έναν πραγματικό άνθρωπο), δηλαδή κάποιον που θα ενσάρκωνε τις αρετές και τις αξίες που η κοινωνία του φαίνεται να είχε ξεχάσει. Μερικούς αιώνες αργότερα ο Edgar Allan Poe στο διήγημα του “Ο άνθρωπος του πλήθους”. τοποθετεί τον πρωταγωνιστή του να παρατηρεί την ασταμάτητη ροή του ανθρώπινου πλήθους, ανιχνεύοντας τις ενδόμυχες αγωνίες και τις κρυμμένες ιστορίες που κάθε περαστικός φέρει, προσθέτοντας στο αφήγημα του Διογένους ότι η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπνέει και αλληλεπιδρά με τα μυστικά των ανθρώπων της. Η φράση “Oculi Inquisitivi” που ανευρίσκεται σε συγγράμματα ανθρωπιστικών επιστημών προηγούμενων αιώνων αντηχεί επίκαιρη σήμερα, καθώς η αναζήτηση της αλήθειας και των αξιών δε πρέπει να περιορίζεται στην απλή επιφάνεια της κοινωνικής επαφής, αλλά να επεκτείνεται στην εμβάθυνση στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου, ανιχνεύοντας τις αδυναμίες, τις φοβίες και τις ελπίδες του, στη καρδιά του σύγχρονου αστικού πλαισίου“.

Έκθεση με φυσική παρουσίαση των έργων στην Αθήνα

Ώρες/Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

INSTAGRAM
#oculiinquisitivi

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Ο κατάλογος βιβλίο της έκθεσης  είναι διαθέσιμος ΔΩΡΕΑΝ, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά  για θέαση online ή/και download ΕΔΩ

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι:

Χρυσούλα Δεμάγκου, Xinbo Zhang, Μάγδα Δημούδη, Zoe Kyko, Χριστίνα Τσαντεκίδη, Δήμητρα Γκεζερλή, Mia Zhang, Κωνσταντίνος Χορταργιάς, Foti kllogjeri, Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου – storytailor, Γιάννης Σταμούλης, Ευαγγελή Καραγγέλη, Ελένη Λαπαντζή, Ραλλού Βλάχου, Στεφανία Σταμκοπούλου, Διονυσία-Σοφία Μπουλούκου,  Κατερίνα Αλεγιζάκη, Πάνος Τιμοθεάτος, Νικηφόρος Τσεκούρας, Όλγα Παπαδοπούλου, Πόπη Δαμασκηνού, Τίμος Λύτρας, Ria Adamou.

Τιμητική συμμετοχή: Νεκτάριος Θεοδώρου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΏΣΗ

Τη Κυριακή 23 Ιουνίου στις 19:00, τελευταία ημέρα της φυσική παρουσίασης της έκθεσης θα λάβει χώρα ξενάγηση με τοιν Επιμελητή της έκθεσης κ. Πάρη Καπράλο. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Νεκτάριου Θεοδώρου με τίτλο «Η ελπίδα σας προωθείται»  και των συντελεστών της και δημόσια συζητήση για θέματα ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού ως προς τους καλλιτέχνες με αναπηρία.

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών, και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΔΩ.