Νέα Κανονικότητα 3: Φάντασμα στη μηχανή

You are currently viewing Νέα Κανονικότητα 3: Φάντασμα στη μηχανή

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 –  Ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με τις Επιμελήτριες Τέχνης Βέρα Κατρανίδου & Τέρη Πάσχου παρουσιάζει έργα τέχνης 40 εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τον κόσμο στη 3η ετήσια έκθεση της σειράς διοργανώσεων της ARTgrID “Νέα Κανονικότητα” που διερευνά τις επιδράσεις των εξελίξεων στο άτομο και τη κοινωνία στην ανθρωπόκαινο.

Οι Επιμελητές σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση και να τιμήσετε με την παρουσία σας τα εγκαίνια της τη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, ώρες 19:00 – 22:00. Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα στο χώρο τέχνης Luminous Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42) και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την διοργανώτρια της έκθεσης ARTgrID.

Σημειώνει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης ο κ. Καπράλος: “Το φάντασμα στη μηχανή” είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αόρατη, μη προφανή ή μη εμφανή επιπτώση, πρόβλημα ή δυσλειτουργία που μπορεί να επηρεάζει τη λειτουργία ενός συστήματος ή μιας διαδικασίας. Αντιπροσωπεύει κάτι που δεν είναι εύκολα αντιληπτό ή αναγνώρισμένο, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Οι συνέπειες της πανδημίας παραμένουν πολύπλευρες και αχαρτογράφητες. Τα ψυχολογικά, κοινωνικοπολιτικά προβλήματα καλπάζουν. Οι ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που καθίστανται πλέον ολοφάνερες και η απειλή των ζοφερών καιρών, ο πόλεμος στην Ουκρανία που αφήνει ανοικτά ενδεχόμενα επέκτασης σε παγκόσμια σύρραξη, επιδρούν πλέον στην ήδη δυστοπική πραγματικότητά μας αλλά και στις προοπτικές καθενός στη ζωή.Νεα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα ξεπηδούν, παλιότερα οξύνονται οδηγώντας τις κοινωνίες σε ακραίες καταστάσεις. Η Νέα Κανονικότητα είναι μία δυστοπία της οποίας δε μπορούμε να αντιληφθούμε πάντοτε τις ακριβείς αιτίες, να προβλέψουμε τη πορεία της, ή να διακρίνουμε το τέλος της. Αναζητούμε “το φάντασμα στη μηχανή”, συχνά εφησυχαζόμενοι, ενόσω η ανάγκη άμεσων αλλαγών ολοένα αυξάνεται.

Ο επισκέπτης θα δει γλυπτά, εγκαταστάσεις, κατασκευές, αλλά και έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής, video-art, έντυπη ψηφιακή τέχνη, κ.α.

Στην έκθεση έχουν συμβάλλει με τα έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: bodarch – Στέλλα Χατζηπαναγιώτου & Πέτρος Πέτρου, Βάνια Σύρμου, Hao Ding, Λένα Σπάνια, Gary Duehr, Αθηνά Κάρκα, Jianing Zhao, Ελίνα Αρμάου, marie roussou, Ανθή Τίγκα, Ελένη Λουκή, Μάγδα Δημούδη, Εύα Αναστοπουλου, Ιουλία Χαρπίδου, Οδυσσέας Τοσουνίδης, Αλέξανδρος Άσπρος, Μαρίτα Τσελεκιδη, Βέρα Ελευθερία Πεδιωτιδου, Ευγενία Αλεξίου, Βασιλική Σκοτίδα, Ιωάννης Μέσσιου, Πηνελόπη Βολτέρρα, Όλγα Μπαρμάζη, Θανάσης Ζήσης, Ιφιγένεια Καστανά, Ευγενία Κασπαρίδου, Μιρέλλα Διαμαντή, Κωνσταντίνος Δερματάς, Αφροδίτη Πατίκα, Χρυσούλα Δεμάγκου, Βασιλική Αναστασοπούλου, Αγγελική Ασημακοπούλου, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Ευάγγελος Νέσσης, Παναγιώτης Μαρκουλίδης, Σωτήρης Ντζούφρας, Αλέξανδρος Αναστασιαδης, Ευθύμιος Π. Πουρνάρας, Αθανάσιος Αρτεμίσιος, Κάθριν Τσιριγκούλη

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος (στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) αναμνηστικός κατάλογος-βιβλίο, διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν.

Ώρες/Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

H έκθεση θα διαρκέσει εως και τη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Instagram
#newnormal_art

Σχετικά με την ARTgrID
H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών(Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.). Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. Πληροφορίες: https://artgrid.gr

Σχετικά με τη Luminous Eye
Η Luminous Eye: είναι ένας αθηναϊκός χώρος τέχνης που συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Κατερίνας Καρανίκα, Παύλου Παυλίδη, αποτελώντας μία κοιτίδα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες γκαλερί, και δίνει το δικό της στίγμα ποιότητας στα καλλιτεχνικά πράγματα των Αθηνών.