Κάθριν Τσιριγκούλη

Ζωγράφος / Digital Artist | Ελλάδα

Η Κάθριν Τσιριγκούλη, γεννημένη στην Ν. Αφρική, ζει στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο της Πληροφορικής το οποίο ήταν και το βασικό αντικείμενο των σπουδών της. Από την παιδική της ηλικία είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον στη ζωγραφική με τα έργα της να συμμετέχουν σε σχολικές και φοιτητικές εκθέσεις και διάφορους διαγωνισμούς λαμβάνοντας βραβεία.

Από το 2015 ασχολείται εκ νέου με τον χώρο των εικαστικών. Έκανε μαθήματα ζωγραφικής δίπλα στην ζωγράφο Γεωργία Δαμοπούλου η οποία κατάφερε να τη βοηθήσει να αποκτήσει την απαραίτητη εικαστική ματιά και κρίση εξελίσσοντας παράλληλα τις φόρμες και τις τεχνικές της. Παρακολουθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα online μαθήματα για να ενημερώνεται τις σημερινές μοντέρνες τεχνικές και τάσεις στον χώρο των εικαστικών και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, για εναλλακτικά υλικά που θα μπορούσαν εφαρμοστούν στους εικαστικούς πειραματισμούς της.

Είτε μέσω της ζωγραφικής σε καμβά ή ακουαρέλα με μικτές και μη τεχνικές είτε μέσω της ψηφιακής ζωγραφικής πειραματίζεται συνεχώς ψάχνοντας να βρει τη δική της εικαστική ταυτότητα δοκιμάζοντας εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και απεικόνισης με τάσεις προς το αφαιρετικό και το τροποποιημένο απεικονιστικό στοιχείο παίζοντας πάντα με πολύχρωμες φόρμες και με τα όρια του χρώματος μέσα στην σύνθεση.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις με ποικίλα έργα διαφορετικής θεματολογίας και τεχνικής υλοποίησης.

ΔΗΛΩΣΗ

Ως μια νέα εικαστικός καλλιτέχνης αποφάσισα εν μέσω της πανδημίας να διαφοροποιηθώ και να ξεφύγω από τα παραδοσιακά όρια έκφρασης και να αναζητήσω ένα εναλλακτικό τρόπο δημιουργίας και προβολής ζωγραφικών έργων.

Έχοντας ισχυρές πληροφοριακές και ψηφιακές ικανότητες λόγω της εργασίας μου και βλέποντας τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη της ψηφιακής ζωγραφικής, θέλησα να πειραματιστώ πάνω στις τελευταίες αυτές ψηφιακές τεχνολογίες και να δω τι δυνατότητες προσφέρουν. Σύντομα συνειδητοποίησα ότι βρήκα το εναλλακτικό μέσο εικαστικής δημιουργίας και έκφρασης που μου επιτρέπει να εξερευνήσω τις δυνατότητες και τα όρια δημιουργίας ενός ψηφιακού έργου ζωγραφικής που αναπτύσσει θεματικές εικόνες που εμπλέκουν τη σύγχρονη εικαστική αφαίρεση μέσω της μετατροπής αφηρημένων σχημάτων σε συμβολικά έγχρωμα μηνύματα.

Ανακάλυψα ότι μπορώ στα έργα μου να παίζω με το άγνωστο τελικό αποτέλεσμα και να δημιουργώ «άπειρες» παραλλαγές μέχρι να αποφασίσω ποιο είναι εκείνο που με ικανοποιεί εικαστικά. Ανακάλυψα ότι μπορώ να προχωρώ με δημιουργικό τρόπο βήμα-βήμα, να ακυρώνω το προσωρινό αποτέλεσμα γιατί θεωρώ εκείνη την ώρα της ψηφιακής δημιουργίας ότι είναι αισθητικά λάθος και να επανέρχομαι με μια άλλη χρωματική και σχηματική προσέγγιση. Με την πάροδο του χρόνου κατάφερα να μπορώ να δημιουργώ και να ολοκληρώνω αφηρημένες πολυχρωματικές συνθέσεις που αναπαριστούν τα διαφορετικά και πολύπλοκα ρεύματα της φαντασίας μου και να αποτυπώνουν, όπως πιστεύω, την ομορφιά της διαφορετικής οπτικής αντίληψης και συναισθηματικής έκφρασης.

Πλέον με τα ψηφιακά μέσα, ακόμα και με συνδυασμό αυτών με τα φυσικά, συνεχίζω να κάνω νέες προσωπικές ανακαλύψεις ξεπερνώντας τα όρια του κόσμου όπως τον βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε, περνώντας στα όρια του φανταστικού σύμπαντος όπως ευτοπικά θα ήθελα να είναι.

Θέλω το τελικό αποτέλεσμα να είναι αισθητικά ευχάριστο και ενίοτε εννοιολογικά προκλητικό, ελπίζοντας ότι μπορώ να παρακινώ τους θεατές να απολαμβάνουν αισθητικά κάτι νέο με δυνατές οπτικές και συναισθηματικές επιρροές που θα λειτουργήσει ως ένα μέσο ανάπτυξης και προσωπικής καλλιέργειας αλλά και ως ένα φυσικό αγχολυτικό!

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Είδος: Ζωγραφική, Digital Art

Μέσο: Έντυπη Ψηφιακή τέχνη

Ύφος: Γεωμετρική Αφαίρεση,  Κυβισμός, Koνστρουκτιβισμός

Θέματα: Απεικονιστικά

Εργαστήριο: Αθήνα, Ελλάδα

Ενώσεις: –

Φάσμα Τιμών: €300-900

Διεθνής Κλίμακα
:
EMERGING | HIGH-POTENTIAL | MID-CAREER | ESTABLISHED

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΡΓΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
(επιλογή)

«Summertime», Επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Luminous Eye Gallery, Ιούλιος 2023

«Πολιτεία & Ευτοπία», Επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Luminous Eye Gallery, Μάιος 2023

«Χειρονομία και Συμβολισμός», Επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Luminous Eye Gallery, Απρίλιος 2023

«Chili Bazaart 2023» Επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Chili Art Gallery, Απρίλιος 2023

«Μεταβατικά Τοπία/terrain vague», Επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Luminous Eye Gallery, Μάρτιος 2023

«Les Nouvelles Artistes – U Art Here», Επιμέλεια Γεωργία Δαμοπούλου, Seed Design, Μάιος 2018

«Diversity», Επιμέλεια Γεωργία Δαμοπούλου / Λαλούλα Χρυσικοπούλου, Ανοιχτή Τέχνη, Οκτώβριος 2016

.

.

ΕΡΓΑ