Όλοι σε λένε άγαλμα, σε προσφωνώ γυναίκα

Οι Επιμελητές Τέχνης Πάρης Καπράλος και Βέρα Κατρανίδου σε συνεργασία με την ARTgrID και 42 εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρεουσιάζουν έκθεση με αφορμή τη Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (8 Μαρτίου) κατά την οποία εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο “Όλοι σε λένε άγαλμα, σε προσφωνώ γυναίκα”, η οποία διαρκεί στη Luminοus Eye Gallery (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42) εως τις 17 Μαρτίου 2024. Παράλληλα η έκθεση διαρκεί σε διαδικτυακή μορφή σε αυτή την ιστοσελίδα εως και τις 17 Απριλίου 2024. 

Σημειώνεται στο επιμελητικό κείμενο: “Η 8η Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, τιμάται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια ευκαιρία να αναγνωριστούν τα επιτεύγματα των γυναικών προς την Ισότητα, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία ως προς τα σχετικά ζητήματα, και να ενθαρρυνθεί η περεταίρω δράση. Όσο θετικό μήνυμα και αν εκπέμπει η 8η Μαρτίου είναι “λίγη” μπροστά στη ζοφερή καθημερινότητα, όσο έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν με σχηματικές αναπαραστάσεις που να αποδίδουν χαρακτηριστικά, υποτίθεται «φυσικά», στις γυναίκες και στους άνδρες, που βασίζονται σε γενικεύσεις, και υποκειμενικές υπεραπλουστεύσεις. Η βία κατά των γυναικών παραμένει μια εντεινόμενη παγκόσμια επιδημία. Η οικονομική ανισότητα και η διαφορά στις εργασιακές αμοιβές εξακολουθούν, ενώ η πρόσβαση και η συμμετοχή των γυναικών στο πλήρες εύρος της πολιτικής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής είναι ακόμα υποβαθμισμένη. Η έλλειψη ισότητας στην εκπαίδευση και η περιορισμένη πρόσβαση στις επιστήμες και την τεχνολογία αποτελούν ένα ακόμη εμπόδιο. Αντλούμε έμπνευση για τον τίτλο της έκθεσης από έναν στίχο της Κικής Δημουλά, τον “Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, / εγώ σε προσφωνώ γυναίκα κατευθείαν” (από το ποιήμα με τίτλο “Σημεῖο Ἀναγνωρίσεως -ἄγαλμα γυναίκας μέ δεμένα χέρια”, συλλογή «Το λίγο του κόσμου», κυκλοφορεί από τις Εκδ. Στιγμή -εμπνευσμένο από το μαρμάρινο γλυπτό του Κωνσταντίνου Σεφερλή «Η Βόρειος Ήπειρος» του 1951 που βρίσκεται στο πάρκο δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και δείχνει μία γυναίκα δεμένη), εισηγούμαστε πως το διακύβευμα ξεπερνά τα Δίκαιο ή το Ηθικό, προτείνουμε πως η προαγωγή του ανθρώπινου πολιτισμού μέσω της πλήρους ισότητας φύλου δεν αποτελεί απλώς μια κοινωνική διεκδίκηση, αλλά μια θεμελιώδη παράμετρο για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων”.

Έκθεση με φυσική παρουσίαση των έργων στην Αθήνα

Ώρες/Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

INSTAGRAM
#iwdartexhibition24

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Ο κατάλογος βιβλίο της έκθεσης είναι διαθέσιμος ΔΩΡΕΑΝ, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά  για θέαση online ή/και download προσεχώς. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Κάθριν Τσιριγκούλη, O Yemi Tubi (Moyat), Μάγδα Δημούδη, Alexander Tarelkin, Πόπη Κουμανιώτη, Leanne Βορριά, Χρυσούλα Δεμάγκου, Vivian Kalomiri, Μιχαέλλα Καραγιώργη, Έλενα Αρσενίδου, Αννίτα Στεφανίδου, Lena Zikou, Τίνα Γκουρβέλου, Μαρίνα Ζωγραφάκη, Στέλλα Κυριακού, Σαλώμη Παντελίδου, Δώρα Μαυροματίδου, Μαρία Κοκκίνη, Mandy D., Aida Seranaj, Δέσποινα Σταθάκη, Ελένη Λαπαντζή,, Ασημίνα Σκιαδά, Φωτεινή Λιβάνη, Χρήστος Γεωργακόπουλος, Τζίνα Σταυροπούλου, Γιούλα Τσιαντή-Παπαδοπούλου, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Σοφία Κωνσταντινίδη, Εύα Αναστοπούλου, Βάσια Σερέτη, Λένα Γλυνού, Νικόλας Φωτιάδης, Τζένη Καλαντζή, Χρύσα Παπανδρίκου, Καλλιόπη Κατσιδονιώτη, Κατερίνα Βολτάρη, Σπύρος Δημητριάδης, Μαρία Χριστίνα Βρυώνη, Ειρήνη Δαλαμπύρα, Σπύρος Μπέης, Ιωάννα Καψιόχα, και Ρους Χοροθέατρο -Κατερίνα Πυρινή.

.

Σχετικά με τον Εικαστικό Επιμελητή Πάρη Καπράλο

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του  2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.