Χρώμα σε νερό 9 | Εποχή / Epoché

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος και η Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο) σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εξειδικευμένους στην υδατογραφία (δηλαδή τη ζωγραφική με υδατοδιαλυτά μέσα) σας προσκαλούν να επισκεφτείτε την έκθεση “Χρώμα σε νερό 9 | Εποχή / Epoché” που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουνίου σε φυσική έκθεση των έργων στην Αθήνα, αλλά θα εξακολούθήσει με τη παρούσα, διαδικτυακή μορφή μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου 2024. 

Η έκθεση, που πραγματεύεται την αμφισημία της λέξεως “Εποχή” στη Τέχνη και τη Φιλοσοφία, είναι η 9η διοργάνωση της σειράς εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης υδατογραφίας στην Ελλάδα.

Η πιο κοινή και γνωστή έννοια της λέξης “εποχή” αναφέρεται στις τέσσερις περιόδους του έτους: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας. Εντούτοις, μπορεί να αναφέρεται και σε μια ιστορική περίοδο με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, πολιτιστικές τάσεις, ή κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες -π.χ. μιλάμε για την “Εποχή του Χαλκού” ή την “Εποχή του Διαφωτισμού”. Εξίσου, συμπεριλαμβάνεται σε πιο σύγχρονες εκφράσεις αναφερόμενη σε οποιαδήποτε περίοδο που χαρακτηρίζεται από καταστάσεις κοινής παραδοχής, όπως η “εποχή του Διαδικτύου” ή η “εποχή της παγκοσμιοποίησης”. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πιο προσωπικό επίπεδο, όπου η “εποχή της νιότης” ή “εποχή της ωριμότητας”, ενώ στη καθομιλουμένη προστίθεται μια πιο αφηρημένη διάσταση, αναφερόμενη σε κάποια στιγμή που έχει ειδική σημασία, όπως στη φράση “η εποχή των μεγάλων αλλαγών”. Η λέξη “εποχή” προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα “ἐπέχειν” (επέχω), το οποίο σημαίνει κατά λέξη “κρατώ επάνω”, “συγκρατώ” ή “αναστέλλω”, φέροντας την έννοια της αναστολής ή της παύσης, με διαφορετικές σημασίες ανάλογα με το πλαίσιο. Για παράδειγμα, στην Στωική φιλοσοφία, η “ἐποχή” συνδεόταν με την αναστολή της κρίσης ή της γνώμης, μια κεντρική έννοια για την άσκηση της αυτοσυγκράτησης. Από τους Στωικούς πήρε τη σκυτάλη στη σύγχρονη εποχή στη θεωρία της φαινομενολογίας του Husserl η “Epoché” -μια διαδικασία -σύμφωνα με αυτή τη θεωρία- που στοχεύει στην αναστολή της προκατάληψης: είναι η τεχνική μέσω της οποίας το υποκείμενο αποφεύγει την αυτόματη αποδοχή των εξωτερικών φαινομένων ως αντικειμενικής αλήθειας, αντιμετωπίζοντας τη πραγματικότητα από μια πιο αμερόληπτη σκοπιά. Η διαδικασία της Epoché στοχεύει να λυτρώσει τον άνθρωπο από τη προκατάληψη και θα ανοίξει τον δρόμο για μια πιο βαθιά και αυθεντική κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας.

Έκθεση με φυσική παρουσίαση των έργων στην Αθήνα

Ώρες / Μέρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.

INSTAGRAM
#colorinthewatergr

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Alia Corm, Σπύρος Μπέης, Foti Kllogjeri, Όλγα Μπαρμάζη, Suzanne Elsermans-Chaviaras, Μαρία Ζαβιτσάνου, Yana Liubarska, Τζένη-Jenani Γρηγοροπούλου, Gino Wong, Νικηφόρος Τσεκούρας, Νίκος Τζερμιαδιανός, Κίρσικκα Σουστιέλ, Μάρκη Καλατζή, Λουκία Κωνσταντίνου, Κατερίνα Βασιλείου, Μαριάννα Ξυδία – Μεντζελοπούλου, Ζωή Σιάνη, Γρηγόριος Λουκάς.

.

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του  2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.