Αγγελική Κουρμουλάκη

Ζωγράφος | Ελλάδα

Η Αγγελική Κουρμουλάκη είναι ζωγράφος. Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Ρόδου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ ασχολείται με την τέχνη περισσότερα από 30 χρόνια. Έκανε πολυετείς ιδιωτικές σπουδές στα εικαστικά, με κυριότερη τη μαθητεία στο εργαστήρι του ζωγράφου-αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Παλιάν. Επιπλέον μαθήτευσε στο θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου και παρακολούθησε συστηματικά, εργαστήρια αυτογνωσίας μέσω τέχνης. Έχει δραστηριοποιηθεί στο θέατρο σκηνογραφώντας πλήθος από θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα. Επιπρόσθετα ασχολήθηκε με τη συντήρηση επιτοίχιων έργων τέχνης και διακόσμησης σε ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης. Ανέπτυξε πλούσιο διδακτικό έργο στο ευρύ φάσμα των εικαστικών και διετέλεσε προϊσταμένη εικαστικών σπουδών στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θέρμης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την εικονογράφηση και τη συγγραφή ποιητικών κειμένων. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 12 ατομικές και 28 ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και κατασκευών. Συμπράττει με τη συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective  από τον Μάιο του 2018 και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

ΔΗΛΩΣΗ

Η ζωγραφική και η τέχνη γενικότερα είναι για μένα ένας δρόμος διερεύνησης και κατανόησης της πραγματικότητας όπως αυτή καταγράφεται στο εσωτερικό της ύπαρξής μου. Έτσι, καταλήγω να μελετώ τον εαυτό μου προκειμένου να καταλάβω τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, η τέχνη γίνεται το μέσο της ενδοσκόπησης, μιας και απαιτεί την καταβύθιση στα βαθύτερα στρώματα του είναι, αλλά και το μέσο της αποτύπωσης των εσωτερικών τοπίων που διαγράφονται εκεί. Στη διάρκεια του χρόνου γίνεται ένα ημερολόγιο όχι γεγονότων, αλλά πνευματικών διαδρομών, που τελικά σκιαγραφούν μια πορεία προς την αυτογνωσία. Σ΄ αυτό το ταξίδι, η πραγματικότητα ξεδιπλώνεται σε πολλά επίπεδα που ξεκινούν από τα πιο επιφανειακά, της περιγραφής και της αφήγησης και φτάνουν στα βαθύτερα, του συμβολισμού και της πολυσημίας των μορφών σ΄ ένα αδιάσπαστο σύνολο, όπου το μέρος βρίσκει τη σύνδεση του με το όλο. Η ζωγραφική, μου δίνει τη δυνατότητα να μελετήσω τόσο την ύλη με τις μορφές της, όσο και τις ιδέες που αυτές μπορούν να ενσωματώσουν. Έτσι, ξεκινώ από το συγκεκριμένο (θέμα και σχέδιο) και βαδίζω προς το αφαιρετικό (με μικτές τεχνικές και ύλες ) επιδιώκοντας να αποδώσω τις πολλαπλές αυτές διαστάσεις που συνθέτουν και διαπερνούν την εικόνα. Τελικός μου στόχος είναι η εικαστικότητα, ως ικανός τρόπος έκφρασης της πνευματικότητας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί και τη βασική μου υπαρξιακή αναζήτηση.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Είδος: Ζωγραφική, Digital Art

Μέσο: Μικτές τεχνικές και μέσα σε καμβά, Ψηφιακά Μέσα και έντυπη ψηφιακή τέχνη

Ύφος: Παραστατικός εξπρεσσιονισμός, με έντονες υφές, Συμβολισμός

Θέματα: Ανθρωποκεντρικά

Εργαστήριο: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ενώσεις: Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Φάσμα Τιμών: €500-3000

Διεθνής Κλίμακα
:
EMERGING | HIGH-POTENTIAL | MID-CAREER | ESTABLISHED

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΡΓΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ονειροτρόπια 2 /γραμμή βαθιά, καμπύλη, Αναδρομική έκθεση 20 ετών, διοργάνωση ARC -Art Revisited Collective, επιμέλεια Πάρης Καπράλος, κείμενο Λία Ζωγράφου, 1ο Arts and Crafts Festival -Capsis, Θεσσαλονίκη, 2019.

Μερλίνα, μια φαντασμένη ποντικίνα, έκθεση μακέτας εικονογράφησης, Δημοτική Πινακοθήκη – Βιλιοθήκη Θέρμης, Θέρμη, 2016.

Ονειροτρόπια, Δημοτική Πινακοθήκη – Βιλιοθήκη Θέρμης, Θέρμη, 2016.

Ένα εσωτερικό ταξίδι, Συνεδριακό Κέντρο Νέου Ρυσίου, Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης, 2000.

Στην άκρη του ονείρου, Kannabishop, Ρόδος, 2000.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
(επιλογή)

Μεταβάσεις & Περάσματα, ετήσια έκθεση μελών & φίλων της ARC – Art Revisited Collective, Luminous Eye Gallery, Αθήνα 2024

ΑΤΗ Xmas Bazaart 2023, επιμέλεια Πάρης Καπράλος και Βέρα Κατρανίδου, Luminous Eye, Αθήνα 2023

Βήματα & Πορείες, ετήσια έκθεση της συλλογικότητας εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective, Chili Art Gallery, Αθήνα 2023

SKG Xmas Bazaart, σύλληψη και επιμέλεια Πάρης Καπράλος, διοργάνωση ARTgrID, Myrό Gallery, Θεσσαλονίκη 2022

Σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί, δημοπρατική έκθεση σύγχρονης τέχνης, Myrό Gallery, Σύλληψη & επιμέλεια: Πάρης Καπράλος, Δημοπρασία: Myrό Antiques House, Θεσσαλονίκη 2022

Εντός εαυτού,
ARC -Art Revisited Collective website / Τμήμα ψηφιακών εκθέσεων, Σύλληψη & επιμέλεια: Πάρης Καπράλος, Ψηφιακή έκθεση 2021

Η μορφή ως ίχνος συλλογικής μνήμης,
Chili Art Gallery, Σύλληψη & Επιμέλεια: Πάρης Καπράλος, Αθήνα 2021

Νέα Σύμβολα, έκθεση της πρωτοβουλίας διερεύνησης του συμβολισμού στην σύγχρονη τέχνη, με την διοργάνωση της ARC -Art Revisited Collective , Chili Art Gallery, επιμέλεια: Πάρης Καπράλος & Ιάσων Καιροφύλας, Αθήνα, 2020.

Η Τέχνη στην Βαβέλ, επιμέλεια: Καληάνθη Βογδοπούλου, διοργανωτής ARC -Art Revisited Collective, Chalkos Gallery, Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2019.

Άνθρωπος, σύμβολο & μύθος, έκθεση μελών της ARC -Art Revisited Collective και φίλων, επιμέλεια Πάρης Καπράλος, My Art Box, Αθήνα, Φεβρουάριος 2019.

Meet the Artist, Myro Gallery, Θεσσαλονίκη, 2013.

Μύθοι Πολιτισμού, Ξενοδοχείο Θεοξένια, Ουρανούπολη Χαλκιδικής, 2001.

Εικαστικοί Διάλογοι για τη Φλώρινα, Αίθουσα Τέχνης Λάβα, Θεσσαλονίκη, 1999.

Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής, Βυζαντινός Πύργος, Ν. Φώκαια, Χαλκιδική, 1999.

Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής, Αίθουσα Τέχνης Λάβα, Θεσσαλονίκη, 1999..

Αλησμόνητες Πατρίδες, Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη, 1997.

Αίθουσα Τέχνης Εντός των Τεχνών, Θεσσαλονίκη, 1996

Αίθουσα Τέχνης Ώχρα, Θεσσαλονίκη, 1995.

Γέφυρες Πολιτισμού, Άθυτος Χαλκιδικής, 1995.

Hill Club, Θεσσαλονίκη, 1993

PROJECTS

Μετασχηματίζοντας το αόρατο: από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική. Έκθεση-συνέργεια με την αρχαιολόγο-μικρομορφολόγο Στέλλα Κυριλλίδου. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022.

Ονειροτρόπια 2 διαδραστική παράσταση – βιβλιοπαρουσίαση – έκθεση ζωγραφικής, Πολυχώρος Ένεκεν, Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2019.

Ου-Τόπος / Πάντων Χρημάτων Μέτρον Άνθρωπος, έκθεση εικαστικού project της συλλογικότητας ARC, σύλληψη & επιμέλεια Πάρης Καπράλος, 3rd Art Thessaloniki International Fair, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Νοέμβριος 2018.

Ονειροτρόπια διαδραστική παράσταση – βιβλιοπαρουσίαση – έκθεση ζωγραφικής, studio Les yper yper, Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2017.

.

ΒΙΒΛΙΑ

Γραμμή βαθιά καμπύλη, Εκδ. Σαιξπηρικόν, Θεσσαλονίκη 2018

Ονειροτρόπια: Μικρή ιστορία για μια γοργόνα, ένα ταξίδι προς τα μέσα, Εκδ. i-write, 2015

.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ

Μερλίνα μια φαντασμένη ποντικίνα, Εκδ. i-write

ΕΡΓΑ

Μετασχηματίζοντας το αόρατο: από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική

Η φωτογραφική έκθεση «Μετασχηματίζοντας το αόρατο: από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική» είναι μια εικαστική απόπειρα μετάβασης από τον «ορατό», απτό κόσμο στον «αόρατο» μικρόκοσμο.

Φωτογραφίες που λήφθηκαν σε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης και απεικονίζουν δείγματα επιχώσεων από προϊστορικούς οικισμούς της Δυτικής (Αυγή Καστοριάς, Κλείτος Κοζάνης, Αρχοντικό Γιαννιτσών) και Κεντρικής Μακεδονίας (Τούμπα Θεσσαλονίκης) γίνονται ερέθισμα εικαστικής έμπνευσης. Βασικές γραμμές, σχήματα αφηρημένα και ακαθόριστα, ορατά μόνον στο μικροσκόπιο, συνθέτουν την υλική πραγματικότητα των προϊστορικών οικισμών και αποτελούν αντικείμενο ειδικής μικρομορφολογικής ανάλυσης με στόχο την ανασύνθεση των διάφορων δραστηριοτήτων στους χώρους τους.

Εικόνες που προσθέτουν μαγεία στην ήδη συναρπαστική δουλειά του αρχαιολόγου, και οι οποίες, όταν έρθουν σε επαφή με το βλέμμα του καλλιτέχνη, μεταμορφώνονται. Μέσα από την ψηφιακή μετάπλαση αυτών των φωτομικρογραφιών αποκτά ζωή ένας ολόκληρος μικρόκοσμος, ο οποίος αναδύεται ως ένα αφήγημα μέσα στο χρόνο. Φιγούρες ανθρώπων, ζώων και τοπίων αποκαλύπτονται ως καρτ ποστάλ φυλαγμένες μέσα στη μικροσκοπική δομή των ευρημάτων.

Η μικροκλίμακα συναντά την μακροκλίμακα, το αφηρημένο αποκτά όψη και η φύση παράγει μορφές. Στην έκθεση παρουσιάζονται 46 πίνακες ψηφιακής ζωγραφικής μαζί με τις αντίστοιχες φωτομικρογραφίες. Στο διάλογο αυτό μεταξύ επιστήμης και τέχνης ο θεατής καλείται να προσθέσει νοερά και τη δική του εκδοχή, να παρασυρθεί πέρα από την οπτική του καλλιτέχνη.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εικαστικού Αγγελικής Κουρμουλάκη και της αρχαιολόγου Δρ. Στέλλας Κυριλλίδου.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ | Ονειροτρόπια 2 /Γραμμή βαθιά, καμπύλη

Η Αγγελική Κουρμουλάκη με τα «Ονειροτρόπια 2 /Γραμμή βαθιά, καμπύλη» μας κάνει κοινωνούς στην περιπέτεια ανάπτυξης του εαυτού της ως γυναικεία ύπαρξη και ως καλλιτέχνη. Η ίδια θεωρεί την τέχνη της προϊόν έμπνευσης από άλλες διαστάσεις, μια πράξη έκστασης και δημιουργίας που ανήκει σε όλους. Μαζί της, λοιπόν, παρακολουθούμε και τη δική μας εξέλιξη ως πλάσματα ιδιαίτερα και συνάμα οικουμενικά, ανεξάρτητα από τη χρωμοσωμική μας σύσταση. Συναντάμε τη θηλυκότητα ως έννοια υπερβατική, αλλά και ταυτόχρονα αφοπλιστικά γήινη, που ηλεκτρίζει το θηλυκό προς τη δημιουργικότητα και ρυθμίζει το αρσενικό προς τη δεκτικότητα και τη
συμπόνια.

Ζούμε σ’ έναν κόσμο που ολοένα απομακρύνεται από τη ρευστότητα και κυκλικότητα της ψυχής. Σε έναν κόσμο διαμελισμένο, που εξαίρει την εξειδίκευση, την τάξη και την ταξινόμηση, αναρωτιόμαστε γιατί δεν βρίσκουμε γαλήνη. Αναζητούμε τετράγωνες λύσεις σ’ ένα στρογγυλό πλανήτη. Αναμενόμενο είναι να αποτυγχάνουμε οικτρά και οι δρόμοι μας να γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι. Η καλλιτέχνης, εργαλείο μιας ανώτερης Σοφίας, στέκεται γυμνή μπροστά μας και τολμά να μας προσφέρει κάτι που κανείς εύκολα δεν τολμά: το είδωλο του προσώπου μας στον καθρέφτη.

Αφού μας αφυπνίσει με τις εικόνες της, μας ταξιδεύει στα βάθη του ονείρου, όπου μπορούμε να συναντήσουμε αλήθειες που δεν θα συναντήσουμε εύκολα αλλού. Μας δίνει πρόσβαση στον εσωτερικό της κόσμο και τολμά να μοιραστεί μαζί μας την ψυχολογική της γέννηση, τη μεταμόρφωσή της σε γυναίκα, πλάσμα συνειδητό, με σάρκα και οστά, πεπερασμένο και συνάμα αιώνιο.

Στα «Ονειροτρόπια 2» όπως και στον πρόδρομό τους, «Ονειροτρόπια 1» η Αγγελική αποδίδει με θάρρος που σπάει κόκκαλα, την πορεία μιας γυναίκας που τροχοδρομεί τη ζωή της και την αποτυπώνει με την αφοσίωση ενός ασκητή και την αποφασιστικότητα ενός δραπέτη. Δεν μένει όμως μόνο εκεί. Μας καλεί με σοβαρότητα και αγάπη να συνομιλήσουμε ειλικρινά για την ουσία της ζωής όλων μας και να αγκαλιάσουμε το έργο της με όλες μας τις αισθήσεις. Μας συναντά γενναιόδωρα, με εικόνες και λέξεις από τη γλώσσα της καμπύλης δίνοντάς μας να κατανοήσουμε το πραγματικό τους νόημα, διότι απαιτεί τεράστια γενναιότητα να ξέρεις να δίνεις.

Πέρα όμως από το γεγονός ότι γινόμαστε κοινωνοί μιας προσωπικής κατάθεσης που αφορά όλους μας, όπως κάθε ουσιώδες έργο τέχνης επιτυγχάνει, η Αγγελική κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά. Μας προσκαλεί και μας προκαλεί να της απαντήσουμε, να σταθούμε κι εμείς εξίσου θαρραλέα μπροστά της καλώντας μας να ξαναθυμηθούμε τη γλώσσα της κυκλικότητας, της συνάντησης, του διαλόγου και της ανταλλαγής.

Είναι τιμή μου που προλογίζω το έργο της και μεγαλύτερη τιμή ακόμη που συμμετέχω μαζί με τη θεατρική ομάδα RU που υπηρετώ, στην εξανθρώπιση της δισδιάστατης εικόνας και τη μεταμόρφωσή της σε θέαμα, άκουσμα, συγκίνηση και ζωή. Όπως και τα «Ονειροτρόπια 1», αυτή η έκδοση αποτελεί εφαλτήριο υλικό για διαδραστικές παραστάσεις playback theatre, στις οποίες το κοινό συμμετέχει ενεργά στη μετάφραση των ιδεών της καλλιτέχνιδας σε πράξη και βίωμα. Η Αγγελική θέλει η τέχνη της να μοι-ράζεται πέρα από το μικρό σύμπαν του μυαλού του καθενός μας και μας εμπνέει να ατενίσουμε μαζί της πέρα από τα σύννεφα, πέρα από αυτόν το γαλαξία.

Ο μεγάλος αφηρημένος εξπρεσιονιστής ζωγράφος Mark Rothko είχε πει πως η τέχνη του θα γίνει κατανοητή όπου υπάρξει «need and spirit», ανάγκη και πνεύμα. Η στιγμή είναι τώρα. Η ανάγκη τεράστια. Το πνεύμα μας διψά και διεκδικεί χώρο για αναγνώριση. Η Αγγελική το ακούει και ανταποκρίνεται. Με οδηγούς την αξιοπρέπεια, την αγάπη, τον έρωτα και την πίστη, η καλλιτέχνης αγγίζει τη σοφία και μαζί της την ελευθερία της γυναίκας που μαθαίνει γιατί ζει, πώς να ζει και για ποιους ζει. Για σένα και για μένα.

Άξιον εστί.
Ας δούμε.

Λία Ζωγράφου
Δραματοθεραπεύτρια
Ηθοποιός – Ομάδα αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Playback RU

Κείμενο τεκμηρίωσης για την αναδρομική έκθεση «Ονειροτρόπια 2 /Γραμμή βαθιά, καμπύλη»
που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Arts and Crafts Festival – Capsis by Antiques House,
στις Αίθουσες “Σιθωνία” στον 2ο όροφο του Συνεδριακού Κέντρου του Ξενοδοχείου Capsis
(Μοναστηρίου 16, Θεσσαλονίκη) 21-23 Δεκεμβρίου 2018

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ | Μετασχηματίζοντας το αόρατο: από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική

Η φωτογραφική έκθεση «Μετασχηματίζοντας το αόρατο: από την αρχαιολογική φωτμικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική» είναι μια εικαστική απόπειρα μετάβασης από τον «ορατό» απτό κόσμο στον «αόρατο» και ασαφή μικρόκοσμο. Φωτογραφίες που λήφθηκαν σε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης και απεικονίζουν δείγματα επιχώσεων από προϊστορικούς οικισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Αυγή Καστοριάς, Κλείτος Κοζάνης, Αρχοντικό Γιαννιτσών, Τούμπα Θεσσαλονίκης) γίνονται ερέθισμα εικαστικής έμπνευσης. Σχήματα απροσδιόριστα, που καθιστά ορατά η πολλαπλασιαστική μεγέθυνση, συνθέτουν την υλική πραγματικότητα των συγκεκριμένων οικισμών. Γίνονται αντικείμενο ειδικής μικρομορφολογικής ανάλυσης με στόχο την ανασύνθεση των διάφορων δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν εκεί κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Εικόνες που προσθέτουν μαγεία στην ήδη συναρπαστική δουλειά του αρχαιολόγου, όταν έρθουν σε επαφή με το βλέμμα του καλλιτέχνη μεταμορφώνονται. Μέσα από την ψηφιακή τους μετάπλαση, αποχτά ζωή ένας ολόκληρος μικρόκοσμος καθώς φιγούρες ανθρώπων, ζώων και τοπίων αποκαλύπτονται σαν μικροσκοπικές καρτ ποστάλ φυλαγμένες μέσα στη μικρο-δομή των ευρημάτων. Παράλληλα αναδύεται ένα αναπάντεχο αφήγημα που παρακολουθεί την πορεία της ζωής μέσα στον χρόνο. Τελικά, η μικροκλίμακα συναντά την μακροκλίμακα, το παρελθόν συνδέεται με το παρόν και η λογική συνομιλεί με τη φαντασία. Στον διάλογο αυτό μεταξύ τέχνης και επιστήμης ο θεατής καλείται να προσθέσει νοερά και τη δική του εκδοχή, πέρα από εκεί που τον παρασύρει η οπτική του καλλιτέχνη.

Κείμενο τεκμηρίωσης για το project “Μετασχηματίζοντας το αόρατο:
από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική”
των Αγγελικής Κουρμουλάκη και Δρ. Στέλλας Κυριλλίδου,
που παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
το καλοκαίρι και Φθινόπωρο 2022

Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΡΜΟΥΛΑΚΗ ΣΤΑ MEDIA

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ