Μελάνι σε Χαρτί

Πλατφόρμα δράσεων για την ανάδειξη εικαστικών με κύρια μέσα έκφρασης το Μελάνι και το χαρτί

Μελάνι σε Χαρτί είναι η ονομασία μιας πρωτοβουλίας δράσεων για την ανάδειξη εικαστικών καλλιτεχνών και έργων με κύρια μέσα έκφρασης το Μελάνι και το χαρτί. Δημιουργήθηκε το 2019 από τον Επιμελητή Τέχνης Πάρη Καπράλο και περιλαμβάνει καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, γλυπτικής και άλλων τεχνικών όπως watercolor, σινική μελάνη, καλλιγραφία, mixed media κ.ά. Παράλληλα, διοργανώνονται εργαστήρια, masterclasses και live demos. Η κοινότητα έχει ως δημόσιο σημείο αναφοράς την επίσημη σελίδα των διοργανώσεων στο Facebook “Μελάνι σε Χαρτί” και από τον Αύγουστο 2024 η πρωτοβουλία αποκτά τη παρούσα επίσημη ιστοσελίδα με την υποστήριξη της ARTgrID.

Η ιστοσελίδα χρησιμεύει ως αποθετήριο των δράσεων και δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας. Δημιουργείται αρχείο με υλικό από προηγούμενες δράσεις, ενώ θα καταχωρούνται όλες οι μελλοντικές.

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Στο πλαίσιο της διαρκούς προβολής ποιοτικής τέχνης της πρωτοβουλίας Μελάνι σε Χαρτί η παρούσα ιστοσελίδα είναι παράλληλα το επίκεντρο ανάδειξης προς το φιλότεχνο κοινό αξιόλογων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και του έργου τους. Σε διαρκή διαδικτυακή έκθεση προβάλλονται χαρακτηριστικά έργα καλλιτεχνών που φέρουν την ιδιότητα του μέλους της κοινότητας, ενώ σας ενημερώνουμε και για επιλεγμένες δραστηριότητές τους που εντάσσονται στο όραμα μας για την ευρύτερη διάδοση της Τέχνης. Αν θα σας ενδιέφερε η απόκτηση της ιδιότητας μέλους στη κοινότητά μας ενημερωθείτε για τη διαδικασία ΕΔΩ.

Παράλληλα στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε σειρά γνωσιακών άρθρων κα παρουσιάσεων, ενημέρωση για προσεχή εργαστήρια / live demos / masterclasses / ειδικές ξεναγήσεις / εκδηλώσεις / Προσκλήσεις ενδιαφέροντος συμμετοχής και διαδικασίες υποβολής σε εκθέσεις στη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίσης, στη σελίδα μας θα βρείτε:
✧ Στην ενότητα “ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ” μαθαίνετε πρωτοι τα νέα μας.
✧ Στην ενότητα “ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ” καταγράφονται επιγραμματικά παλιότερα γεγονότα, προσεχείς δράσεις της πρωτοβουλίας μας και επιλεγμένων συνεργατών, καθώς επίσης τυχόν ανοικτές διαδικασίες (Προσκλήσεις ενδιαφέροντος για εκθέσεις, εκδηλώσεις, κλπ).
✧ Στην ενότητα “ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ” ενημερώνεστε για δραστηριότητες των επίσημων μελκών της κοινότητας
✧ Στην ενότητα “ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ” μπορείτε να δείτε ή/και να αποκτήσετε χαρακτηριστικά έργα των καλλιτεχνών που συναποτελούν τη κοινότητά μας.
✧ Στην ενότητα “Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ” σας συστήνουμε επιλεγμένους καλλιτέχνες.
✧ Στην ενότητα “ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ” βλέπετε επιλεγμένα άρθρα μας και σχετική θεματογραφία.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

Στους αναμνηστικούς καταλόγους της σειράς “Μελάνι σε χαρτί” καταγράφονται περισσότεροι από 100 εξειδικευμένοι σε αυτά τα μέσα έκφρασης εικαστικοί καλλιτέχνες και εμφανίζονταιο περρισσότερα από 200 έργα διάφορων τεχνικών συνολικά.

Ορισμένοι κατάλογοι διατίθενται σε 2 γλώσσες (Ελλήνικα και Αγγλικά) όπότε και υπάρχει σχετική σημείωση. Διαφορετικά οι κατάλογοι είναι μόνο στα Ελληνικά.

Μελάνι σε Χαρτί 9: …τρέξε πιο γρήγορα απ’ τη φθορά | Δίγλωσσος κατάλογος 

Μελάνι σε Χαρτί 8: Οι γραφές της τέχνης | Κατάλογος ομαδικής έκθεσης

Μελάνι σε Χαρτί 7Κατάλογος  Ομαδικής έκθεσης

Μελάνι σε Χαρτί 6 | Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης 

Μελάνι σε Χαρτί 5 | Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης

Μελάνι σε Χαρτί 4 | Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης 

Μελάνι σε Χαρτί 3 | Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης

Μελάνι σε Χαρτί 2
| Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης

Μελάνι σε χαρτί | Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης

ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δευτέρα 19 Αυγούστου -Ανακοίνωση της ιστοσελίδας της πρωτοβουλίας “Μελάνι σε χαρτί”. Δείτε την ανακοίνωση ΕΔΩ.

Δευτέρα 12 Αυγούστου -Η δημόσια διαδικασία (Open Call) επιλογής καλλιτεχνών για την έκθεση “Μελάνι σε χαρτί 10” που θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο στην Αθήνα έκλεισε, προσεχώς θα ανακοινωθούν πληροφορίες για την έκθεση.

Τρίτη 6 Αυγούστου -Η ζωγράφος & εικονογράφος Άννα Γκιώτη είναι το νεότερο μέλος της κοινότητας μας. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Τρίτη 16 Ιουλίου -Νέο λογότυπο για τη πρωτοβουλία “Μελάνι σε Χαρτί” και την υπό δημιουργία κοινότητά της. 

Δευτέρα 15 Ιουλίου -Ο ζωγράφος Ηλίας Κασσελάς είναι το νεότερο μέλος της κοινότητας μας. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Δευτέρα 8 Ιουλίου -Ο ζωγράφος Foti Kllogjeri είναι το νεότερο μέλος της κοινότητας μας. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Δευτέρα 1 Ιουλίου -H εικαστικός καλλιγράφος Μαρία Γενιτσαρίου είναι το νεότερο μέλος της κοινότητας μας. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ/ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΘΕΣΗ: Μελάνι σε Χαρτί 10, επιμέλεια Πάρης Καπράλος, αίθουσα τέχνης Alma Mater, Αθήνα, Οκτώβριος 2024.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Μελάνι σε Χαρτί 9: …τρέξε πιο γρήγορα απ’ τη φθορά | Δίγλωσσος κατάλογος ομαδικής έκθεσης -Πάρης Καπράλος/Luminοus Eye, Αθήνα 2024

Μελάνι σε Χαρτί 8: Οι γραφές της τέχνης | Κατάλογος ομαδικής έκθεσης -Πάρης Καπράλος/Luminοus Eye, Αθήνα 2023

Μελάνι σε Χαρτί 7Κατάλογος  Ομαδικής έκθεσης  -Πάρης Καπράλος & Μαριάνα Ρωσσιάδου, Myrό Gallery, Θεσσαλονίκη 2023

Μελάνι σε Χαρτί 6 | Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης -Πάρης Καπράλος/Chili Art Gallery Αθήνα 2023

Μελάνι σε Χαρτί 5 | Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης -Πάρης Καπράλος/Chili Art Gallery Αθήνα 2022

Μελάνι σε Χαρτί 4 | Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης -Πάρης Καπράλος/Chili Art Gallery Αθήνα 2022

Μελάνι σε Χαρτί 3 | Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης -Πάρης Καπράλος/Myrό Gallery Θεσσαλονίκη 2022

Μελάνι σε Χαρτί 2
| Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης -Πάρης Καπράλος/The Attic Gallery Κέρκυρα 2021

Μελάνι σε χαρτί | Κατάλογος Ομαδικής έκθεσης -Πάρης Καπράλος/Chili Art Gallery Αθήνα 2020

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ
| Εγκαίνια εκθέσεων: δείτε κείμενα επιμέλειας, συμμετέχοντες, ενδεικτική δημοσιότητα, φωτογραφίες εγκαινίων και σχετικό υλικό
| Εκδηλώσεις: δείτε περιεχόμενο.

6 Φεβρουαρίου 2024 -Workshop με τίτλο “Σπουδή στο μαύρο: αξιοποίηση της μελάνης στη Τέχνη” της εικαστικού & καλλιγράφου Μαρίας Γενιτσαρίου στο πλαίσιο της 9ης ομώνυμης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί”, με διακριτικό τίτλο “…τρέξε πιο γρήγορα από τη φθορά” στην αίθουσα τέχνης Luminous Eye, στην Αθήνα, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Δείτε ΕΔΩ.

2 Φεβρουαρίου 2024 -Εγκαίνια 9ης ομώνυμης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί”, με διακριτικό τίτλο “…τρέξε πιο γρήγορα από τη φθορά” στην αίθουσα τέχνης Luminous Eye, στην Αθήνα, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Δείτε ΕΔΩ.

11 Ιουνίου 2023 -Masterclass με τίτλο “Λάμψεις στο Φως και στο Σκοτάδι: Μέταλα, Ιριδισμοί, Φωσφορίζουσες βαφές” της εικαστικού & καλλιγράφου Μαρίας Γενιτσαρίου στο πλαίσιο της 8ης ομώνυμης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί”, με διακριτικό τίτλο “Οι γραφές της Τέχνης” στην αίθουσα τέχνης Luminous Eye, στην Αθήνα, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Δείτε ΕΔΩ.

2 Ιουνίου 2023 -Εγκαίνια 8ης ομώνυμης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί”, με διακριτικό τίτλο “Οι γραφές της Τέχνης” στην αίθουσα τέχνης Luminous Eye, στην Αθήνα, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Δείτε ΕΔΩ.

4 Μαρτίου 2023 -Εγκαίνια 7ης ομώνυμης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί”, με διακριτικό τίτλο “Βόρειες Αποχρώσεις” στη Myrό Gallery, στη Θεσσαλονίκη, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου & Μαριάνας Ρωσσιάδου. Δείτε ΕΔΩ.

..

18 Φεβρουαρίου 2023 -Masterclass τεχνικών ζωγραφικής με μελάνη της εικαστικού & καλλιγράφου Μαρίας Γενιτσαρίου στο πλαίσιο της 6ης ομώνυμης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί” στην Chili Art Gallery, στην Αθήνα, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Δείτε ΕΔΩ.

9 Φεβρουαρίου 2023 -Εγκαίνια 6ης ομώνυμης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί” στην Chili Art Gallery, στην Αθήνα, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Δείτε ΕΔΩ.

13 Οκτωβρίου 2022 -Εγκαίνια 5ης ομώνυμης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί” στην Chili Art Gallery, στην Αθήνα, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Δείτε ΕΔΩ.

9 Ιουνίου 2022 -Εγκαίνια 4ης ομώνυμης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί” στην Chili Art Gallery, στην Αθήνα, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Δείτε ΕΔΩ.

2 Ιουνίου 2022 -Εγκαίνια της 3ης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί” στην Myrό Gallery, στη Θεσσαλονίκη, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου & Καληάνθης Βογδοπούλου. Δείτε ΕΔΩ.

9 Αυγούστου 2021 -Εγκαίνια της 2ης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί” στην “The Attic Gallery”, στην Κέρκυρα, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου & Dr. Sasha Chaitow. Δείτε ΕΔΩ.

27 Μαΐου 2021 -Εγκαίνια πρώτης ομώνυμης έκθεσης της σειράς διοργανώσεων “Μελάνι σε Χαρτί” στην Chili Art Gallery, στην Αθήνα, σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Δείτε ΕΔΩ.

25 Αυγούστου 2020 -Δημιουργία επίσημης σελίδας της πρωτοβουλίας “Μελάνι σε Χαρτί” στο Facebook. Δείτε ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 -Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Προς τον Κήπο των Εσπερίδων» στην οποία συμμετέχει με το πεντάπτυχο έργο της “Αθλος, Σύμβολο και μύθος: Το δένδρο της ζωής” η εικαστική καλλιγράφος Μαρία Γενιτσαρίου. Η έκθεση διαρκεί στο πλαίσιο του 30χρονου θεσμού “ΠΛΟΕΣ” στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού Αθηνά Σχινά. Διαρκεί εως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024. Η έκθεση είναι ανοικτή με ελεύθερη είσοδο ώρες 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 -Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Μαρίας Γενιτσαρίου «Τσουνάμι Χαϊκού, Ιαπωνική Καλλιγραφία» στη στην ανατολική πτέρυγα της νότιας εσωτερικής αυλής του καθολικού της Μονής Δαφνίου, παρουσία του πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. ITO Koichi. Η έκθεση περιλαμβάνει τα καλλιγραφημένα χαϊκού που σχεδιάστηκαν το 2016 από τη Μαρία Γενιτσαρίου για την έκδοση “Τσουνάμι, 29 χαϊκού από επιζήσαντες της φυσικής καταστροφής στην Ιαπωνία το 2011” των εκδόσεων Μανδραγόρας. Αναλυτικές πληροφορίες ΕΔΩ. Διαρκεί εως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Η Άννα Γκιώτη είναι ζωγράφος και εικονογράφος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977, όπου ζει και εργάζεται, είναι εν ενεργεία δικηγόρος και η ζωγραφική έχει υπάρξει παράλληλη ενασχόληση της για περισσότερα από 20 χρόνια. Έχει δείξει την δουλειά της σε 3 ατομικές εκθέσεις και επιλεγμένες ομαδικές εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ έχει εικονογραφήσει βιβλία. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΕΔΩ.

Η Μαρία Γενιτσαρίου είναι εικαστικός και καλλιγράφος. Γεννήθηκε το 1966 στον Πειραιά. Χρησιμοποιώντας τη γραφή ως κύριο μέσο της τέχνης, δημιουργεί έργα που ενσωματώνουν διάφορες γραμματοσειρές, μεταμορφώνοντας τις σε τέχνη. Έχει δείξει τη δουλειά της σε ατομιές και ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ έργα της βρίσκονται σε επιφανείς συλλογές σε όλο τον κόσμο. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΕΔΩ.

O Foti Kllogjeri είναι ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Αλβανία το 1973, σπούδασε ζωγραφική και εφαρμοσμένες τέχνες στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων, ενώ από το 1996 ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει δείξει την δουλειά του σε 7 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 70 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην IWS, και την Αλβανία στο Fabriano. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΔΩ.

Ο Ηλίας Κασσελάς είναι ζωγράφος που γεννήθηκε το 1988, ζει και εργάζεται στη Κόρινθο και την Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τη Φλώρινα. Διδάσκει ζωγραφική και σχέδιο, έργα του εικονογραφούν βιβλία, ενώ έχει δείξει τη δουλειά του σε 2 ατομικές εκθέσεις και επιλεγμένες ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΔΩ.

Ο Νικόλας Φωτιάδης γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Δράμα. Εργάστηκε σε Εργαστήριο Μεταξοτυπίας, και πλέον είναι Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός. Ασχολήθηκε με διακόσμηση και επιμέλεια σε Φεστιβάλ. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ από τα εργαστήρια των Φωκά και Πλοιαρίδη. Έχει δείξει τη δουλειά του σε έξι ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Ανακοίνωση νέου μέλους προσεχώς….

Ανακοίνωση νέου μέλους προσεχώς….

Ανακοίνωση νέου μέλους προσεχώς….

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

..
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ