Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Η Ποιητική της Τέχνης

You are currently viewing Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Η Ποιητική της Τέχνης

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος συμμετοχής στην έκθεση “Η ποιητική της Τέχνης” με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, απευθύνει ο Επιμελητής Τέχνης Πάρης Καπράλος. Η έκθεση με φυσική παρουσία θα διεξαχθεί σε γνωστό χώρο τέχνης στο κέντρο της Αθήνας τον Μάρτιο 2024, και παράλληλα θα είναι και διαδικτυακά επισκέψιμη με την υποστήριξη της ARTgrID. Για την έκθεση θα εκδοθεί αναμνηστικό κατάλογος  – βιβλίο διαθέσιμος για πάντα δωρεάν σε όλους σε ψηφιακή μορφή.

Στην έκθεση μπορούν να υποβάλλουν έργα τους και να συμμετέχουν καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και κατοικούν στην Ελλάδα και στη Κύπρο

Έργα που γίνονται δεκτά. Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας που συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα. Μπορείτε να συνδυάσετε την υποβολή σας με κάποιο ποίημα, ή στίχους του, που σας ενέπνευσε ή θεωρείτε ότι συνδιαλέγεται με τα έργα σας.  Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, μπορείτε να υποβάλλετε έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, ψηφιακής τέχνης, κολλάζ, γλυπτά, video-art.

Εννοιολογικό πλαίσιο. Η σχέση ανάμεσα στην Ποίηση και τις Εικαστικές Τέχνες είναι συχνά αλληλένδετη και συναρπαστική. Από τη μία, η Ποίηση λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, μεταφράζοντας λέξεις και εικόνες σε οπτικές απεικονίσεις. Από την άλλη, η Ποιητικότητα στην Τέχνη αναφέρεται στην ικανότητα της τέχνης να προκαλεί συναισθήματα, να επικοινωνεί ιδέες και να προκαλεί σκέψεις με έναν τρόπο παρόμοιο με την ποίηση. Τέτοιες εκφράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση συμβολισμού, την έμφαση στην αισθητική ή τη δημιουργία μιας ισχυρής ατμόσφαιρας. Η ποιητική προσέγγιση στην τέχνη αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης όπου ο καλλιτέχνης εστιάζει περισσότερο στην έκφραση και στον προσωπικό συμβολισμό, παρά στην απεικόνιση της πραγματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η τέχνη μετατρέπεται σε ένα είδος ποίησης, όπου κάθε έργο αποτελεί μια μορφή εσωτερικής αφήγησης, ανοίγοντας έναν διάλογο μεταξύ του δημιουργού και του παρατηρητή. Η ποιητική της τέχνης είναι η τέχνη της αφήγησης μέσω εικόνων και συμβόλων, της δημιουργίας ενός ονείρου ή μιας σκέψης στο καμβά ή στην πέτρα. Είναι η μεταφορά της λεκτικής ποιητικότητας σε οπτικές αφηγήσεις, αγγίζοντας την ψυχή και προκαλώντας τη φαντασία, με τον ίδιο τρόπο που η ποίηση χορεύει μεταξύ των λέξεων.

Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα ΠΟΙΗΣΗ τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας, και πόλη/χώρα στην οποία βρίσκεστε.
(προαιρετικά) Το ποίημα από το οποίο αντλήσατε έμπνευση για το έργο, και τον ποιητή που το συνέγραψε. 

Αν επιθυμείτε να υποβάλλετε Video Art θα πρέπει είτε να μας στείλετε κοινά αρχεία video μέσω wetransfer, και email με τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, ή να μας παραπέμψετε σε σύνδεσμο (Vimeo, Youtube) που είναι προσβάσιμη στη πλήρη έκταση του το video.

Σημαντικές σημειώσεις
Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.
Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν.
Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.
Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στο πλαίσιο της έκθεσης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 στις 23:59′.