Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Oculi Inquisitivi: Ερευνητικές Ματιές στις Σκιές της Πόλης

You are currently viewing Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Oculi Inquisitivi: Ερευνητικές Ματιές στις Σκιές της Πόλης

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος που απευθύνεται σε εικαστικούς καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους σε διεθνή επιμελημένη έκθεση που θα διεξαχθεί στην Αθήνα το προσεχή Ιούνιο από τον χώρο τέχνης Luminous Eye (κέντρο Αθηνών, περιοχή Ακρόπολης).

Σύλληψη και επιμέλεια: Πάρης Καπράλος

Οι επίσημες γλώσσες της έκθεσης είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ενώ θα εκδοθεί αναμνηστικός κατάλογος – βιβλίο σε ψηφιακή μορφή και στις δύο γλώσσες. Η έκθεση θα είναι παράλληλα διαθέσιμη διεθνώς διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ARTgrID .

Έργα που γίνονται δεκτά. Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κολλάζ, ψηφιακής τέχνης, videoart και με θέματα κυρίως ανθρωποκεντρικά, αστικό τοπίο, ή άλλα θέματα που προάγουν προβληματισμούς για το σύγχρονο τρόπο ζωής, τα οποία μπορούν να συνδιαλέγονται με το θέμα με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους.

Εννοιολογικό πλαίσιο. Στο φως της ημέρας και κάτω από το φλογερό ήλιο της Αρχαίας Αθήνας, ο φιλόσοφος Διογένης ο Κυνικός διέσχιζε τους δρόμους κρατώντας ένα φανάρι επαναλαμβάνοντας τη φράση “Άνθρωπον ζητώ” (αναζητώ έναν πραγματικό άνθρωπο), δηλαδή κάποιον που θα ενσάρκωνε τις αρετές και τις αξίες που η κοινωνία του φαίνεται να είχε ξεχάσει. Μερικούς αιώνες αργότερα ο Edgar Allan Poe στο διήγημα του “Ο άνθρωπος του πλήθους”. τοποθετεί τον πρωταγωνιστή του να παρατηρεί την ασταμάτητη ροή του ανθρώπινου πλήθους, ανιχνεύοντας τις ενδόμυχες αγωνίες και τις κρυμμένες ιστορίες που κάθε περαστικός φέρει, προσθέτοντας στο αφήγημα του Διογένους ότι η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπνέει και αλληλεπιδρά με τα μυστικά των ανθρώπων της. Η φράση “Oculi Inquisitivi” που ανευρίσκεται σε συγγράμματα ανθρωπιστικών επιστημών προηγούμενων αιώνων αντηχεί επίκαιρη σήμερα, καθώς η αναζήτηση της αλήθειας και των αξιών δε πρέπει να περιορίζεται στην απλή επιφάνεια της κοινωνικής επαφής, αλλά να επεκτείνεται στην εμβάθυνση στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου, ανιχνεύοντας τις αδυναμίες, τις φοβίες και τις ελπίδες του, στη καρδιά του σύγχρονου αστικού πλαισίου.

Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα “ΜΑΤΙΑ” τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεία επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

*Αν επιθυμείτε να υποβάλλετε Video Art θα πρέπει είτε να μας στείλετε κοινά αρχεία video μέσω wetransfer, και email με τις υποόλοιπες λεπτομέρειες, ή να μας παραπέμψετε σε σύνδεσμο (Vimeo, Youtube) που είναι προσβάσιμη στη πλήρη έκταση του το video.

Σημαντικές σημειώσεις
– Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.
– Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.
– Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
– Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται απαραίτητα για να δημιουργήσετε έργα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στο πλαίσιο της έκθεσης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στις 23:59′.