Εικαστική Ανθρωπολογία

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος και η Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο) σε συνεργασία με 24 εικαστικούς καλλιτέχνες σας προσκαλούν να επισκεφτείτε την έκθεση Εικαστική Ανθρωπολογία που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, ενώ από τη δεύτερη μέρα μετά τα εγκαίνια γίνεται διαθέσιμη και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας μας, μέχρι και την 23η Δεκεμβρίου 2023.

Σημειώνεται στο επιμελητικό κείμενο: “Ο όρος “εικαστική ανθρωπολογία” εμφανίστηκε τον 20ό αιώνα, για να περιγράψει τη μελέτη των ανθρώπων και πολιτισμών μέσω των τεχνών, όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ακροβατώντας μεταξύ ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας, και αισθητικής. Στο έργο του “Art and Agency: An Anthropological Theory” ο Άγγλος ανθρωπολόγος και εθνογράφος Alfred Gell προτείνει ότι η τέχνη αντικειμενοποιεί ανθρώπινες ιδέες και συναισθήματα, μετατρέποντας τα σε φυσικά αντικείμενα. Ένα έργο τέχνης είναι μέσο διαπραγμάτευσης κοινωνικών σχέσεων και διαλόγου με το κοινό. Ο καλλιτέχνης δρα ως μεσολαβητής μεταξύ του ασυνείδητου κόσμου των συναισθημάτων και της εξωτερικής πραγματικότητας, μετατρέποντας τις αφαιρετικές σκέψεις και τα αισθήματα σε φυσικά αντικείμενα. Η τέχνη γίνεται κοινωνική πρακτική, διαμορφώνοντας κοινωνικές σημασίες. Οι θεατές αντιδρούν στο έργο, αντλώντας από αυτό διάφορες συναισθηματικές, συμβολικές και πνευματικές εννοιολογίες. Σημαντικό στοιχείο της ιδέας της αντικειμενοποίησης του Gell είναι η κοινωνική διάσταση. Οι καλλιτέχνες δεν δημιουργούν απλώς έργα τέχνης για τον εαυτό τους, αλλά τα παρουσιάζουν στην κοινότητα. Οι θεατές, στη σειρά τους, αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με αυτά τα έργα, δημιουργώντας έτσι μια κοινωνική διάσταση γύρω από την τέχνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η αντικειμενοποίηση γίνεται κοινωνική πρακτική, όπου οι ανθρώπινες ιδέες και συναισθήματα διαμορφώνονται, επηρεάζονται και κοινοποιούνται μέσα από την τέχνη. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια πυκνή δικτύωση κοινωνικών σημασιών γύρω από την τέχνη, ενισχύοντας τη σημασία και το νόημά της στον πολιτισμό.

Έκθεση με φυσική παρουσίαση των έργων στην Αθήνα

Ώρες / Μέρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.

INSTAGRAM
#visualanthropologygr

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Ο κατάλογος βιβλίο της έκθεσης είναι διαθέσιμος ΔΩΡΕΑΝ, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά  για θέαση online ή/και download από ΕΔΩ.

To φόντο της αφίσας και το εξώφυλλο του καταλόγου είναι λεπτομέρεια έργου του ζωγράφου Foti Kllogjeri

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Εύα Αναστοπούλου, Μάγδα Δημούδη, Niko Luccianni, Ελένη Ισχάκη, Αιμίλιος Κ. Παπαευαγγελίου, Αννα Σεμερτζή, Foti Kllogjeri, Ραφαέλα Τζαμανή, Λένα Σπάνια, Αγγελική Αβραμοπούλου, Χρυσούλα Δεμάγκου, John Abbott, Νικολέττα Μηνά, Ζωή Ροντ Αγγελοπούλου, Odysseas Tsompanoglou, Σοφία Στέλλα Σώσειλου, Άλκης Παππάς, Τόνια Λέντζου, Βέρα Ελευθερία Πεδιωτίδου, Χρήστος Γεωργακόπουλος, Ιωσήφ Τερζόπουλος, Βασίλης Τερζόπουλος, Μαρίλη Μπόνη, Λουκία Νταμάνη.

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του  2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.