Μελάνι σε Χαρτί 2

The Attic Gallery | Μελάνι σε Χαρτί 2

Καλωσορίσατε στη σελίδα της ψηφιακής έκδοσης της έκθεσης “Μελάνι σε Χαρτί 2″, μιας φυσικής έκθεσης που λαμβάνει χώρα 9-27 Αυγούστου 2021 στην The Attic Gallery (Ριζοσπαστών Βουλευτών 1 & Στ. Δεσύλλα Γαλλικού Ινστιτούτου, πόλη Κέρκυρας, είσοδος από Στ. Δεσύλλα, 2ος όροφος) , αλλά και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID και με διεθνή απεύθυνση.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει εικαστικά έργα Ζωγραφικής, Σχεδίου, και Χαρακτικής με ποικιλία ύφους, θεμάτων και τεχνικών, που έχουν φιλοτεχνήσει 21 εικαστικοί δημιουργοί. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται εγκαθιδρυμένοι διεθνούς φήμης Έλληνες εικαστικοί και νεότεροι καλλιτέχνες. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζεται In Memoriam χαρακτικό έργο του Χαλκιδαίου ζωγράφου και χαράκτη Θεόδωρου Κεμίδη, ο οποίος έφυγε απρόσμενα από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο.

Επιμέλεια: Δρ. Σάσσα Τσέϊτοου και Πάρης Καπράλος.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Arts & Antiques CCR, Polis Magazino.

Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σημερα είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, τη τυπογραφία, τη ζωγραφική. Λέγεται έτσι διότι θεωρήθηκε πως το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Η μελάνη είναι γνωστή σε αρκετούς λαούς από τα αρχαία χρόνια. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει γραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. Το μελάνι αποτυπώνει κυριολεκτικά τα αρχέτυπα της μνημης -όλες τις καταγραφές, αλλά και τις έννοιες που εδώ και 100.000 χρόνια το ανθρώπινο είδος θεωρεί ότι θα πρέπει να διασωθούν -πρώτα μέσω της αποτύπωσης που πειρλαμβάνει την έννοια της τέχνης και την έννοια της καταγραφής αδιαχώριστα και στη συνέχεια με τη γραφή. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ζωγράφους ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των εικαστικών σήμερα”, γράφει στο κείμενο της επιμέλειας ο Πάρης Καπράλος.

Στην έκθεση συμβάλλουν έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Σωτηρία Αλεβίζου, Σοφία Αργυροπούλου, Μαρία Γενιτσαρίου, Μαρία Γκιβέτση, Θεόδωρος Κεμίδης(†), Γιώργος Κόρδης, Χρήστος Λαχανάς, Χρυσούλα Μαραντζίδου, Έλενα Μπάρμπα, Μαρία Παναγιωτίδου, Γεύσω Παπαδάκη, Μιχαήλ Παπαδογιώργος, Αγγελική Παπακωνσταντίνου, Κώστας Παπαστεργίου, Ηλίας Παπανικολάου, Έλενα Προβατά, Μαρία Σταμάτη, Άννα Τσερνένκο, Μορφούλα Φαράντου, Πέτρος Φιλίππου, Μάρθα Φυρίγου.

Η ταυτότητα της έκθεσης

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει γνήσια εικαστικά έργα Ζωγραφικής, Σχεδίου, Χαρακτικής, με ποικιλία ύφους, θεμάτων και τεχνικών.

Η έκθεση θα λειτουργήσει 9-27 Αυγούστου 2021, Δευτέρα – Παρασκευή 18:30 – 22:30. Σαββατοκύριακα η The Attic Gallery θα παραμείνει κλειστή. Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις περί λειτουργίας καταστημάτων λιανικού εμπορίου, στον χώρο της The Attic Gallery επιτρέπονται έως 4 (τέσσερις) επισκέπτες ταυτόχρονα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ THE ATTIC GALLERY
Η Attic Gallery είναι ιδιωτική γκαλερί σύγχρονης τέχνης που δημιουργήθηκε για να ανανεώσει και να αναστατώσει την Κερκυραϊκή καλλιτεχνική ζωή. Βρίσκεται στον δεύτερο όροφο – στη σοφίτα – ενός μεγαλοπρεπούς νεοκλασικού κτηρίου στην καρδιά της πόλης της Κέρκυρας, που κάποτε στέγαζε το Γαλλικό Ινστιτούτο. Με έναν ενιαίο χώρο σχεδόν 200 τ.μ., και ποικιλία επαγγελματικού εξοπλισμού, είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη έκθεσης ή παρουσίασης. Φιλοξενεί ντόπιους και διεθνείς, καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες για ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και κάθε είδους πολιτιστικής εκδήλωσης που σχετίζεται με τις εικαστικές τέχνες και τα γράμματα. Ιδρύθηκε το 2018 από την ελληνοβρετανή Δρα. Ιστορίας Πολιτισμού Σάσσα Chaitow, η οποία η ίδια ζωγράφος και συγγραφέας. Από το 2008 δραστηριοποιείται στη διοργάνωση πολιτιστικών και ακαδημαϊκών εκδηλώσεων σε συνεργασία με διεθνή κέντρα. Τα δημοσιεύματά της κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και από το 2018 διατελεί ως επιμελήτρια ακαδημαϊκών εκδόσεων. Διδάσκει ειδικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σε ινστιτούτα δια βίου μάθησης στην Αγγλία, και είναι επισκέπτουσα εισηγήτρια σε πανεπιστήμια της Ευρώπης με πιο πρόσφατες εμφανίσεις στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και του Γκέτεμποργκ (Σουηδία). Ως ζωγράφος, από το 2000 έχει παρουσιάσει 13 ατομικές εκθέσεις στη Μ. Βρετανία, στη Σουηδία, και στην Ελλάδα, δημοσιεύοντας συλλεκτικούς καταλόγους του έργου της. Για περισσότερα επισκεφτείτε το www.theattic.gr.