Ηλίας Κασσελάς: Εσωτερικά τοπία

Ο χώρος τέχνης Alma Mater (Εμμανουήλ Μπενάκη 62, Εξάρχεια, Αθήνα) παρουσιάζει σε ατομική έκθεση τη νεότερη ενότητα έργων του Ηλία Κασσελά με διακριτικό τίτλο “Εσωτερικά Τοπία”. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος. Η σελίδα αυτή είναι η διαδικλτυακή έκδοση της φυσικής έκθεσης που διαρκεί στον προαναφερόμενο χώρο τέχνης των Αθηνών 13 – 22 Δεκεμβρίου 2024 και, κατόπιν παρατάσεως, 8-19 Ιανουαρίου 2025. Παρόλα αυτά η διαδικτυακή έκδοση της έκθεσης θα καταλήξει ένα μήνα μετά το τέλος της φυσικής έκθεσης, δηλαδή θα παραμείνει διαθέσμη μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2025.

Κείμενο τεκμηρίωσης

Η έκθεση “Εσωτερικά Τοπία” του Ηλία Κασσελά προσκαλεί τον θεατή σε ένα ψυχολογικό και υπαρξιακό ταξίδι που διερευνά τη γεωγραφία της ανθρώπινης ψυχής. Τα έργα του αποκαλύπτουν πολυεπίπεδες διαδρομές του υποσυνείδητου, όπου τα σύμβολα μεταμορφώνονται σε αρχιτεκτονικές μορφές, πλούσιες σε λεπτομέρειες και νοήματα. Η έννοια της γεωμετρίας της ψυχολογίας, όπως την ανέλυσε ο Gaston Bachelard, εισάγεται εδώ ως θεωρητική προσέγγιση, βοηθώντας τον θεατή να κατανοήσει τη σχέση του ατόμου με τον χώρο ως αντανάκλαση των πιο βαθιών συναισθημάτων και αναμνήσεων. Οι συνθέσεις του Κασσελά, με τη ροή και τη διαρκή μεταμόρφωση των μορφών τους, δημιουργούν τοπία που παραπέμπουν σε μια συνεχή, σχεδόν ονειρική κίνηση.

Η τεχνοτροπία του καλλιτέχνη θυμίζει το έργο του Hans Bellmer, καθώς η ένταση των παραμορφωμένων μορφών και η αίσθηση της σωματικής αποδιοργάνωσης εγείρουν υπαρξιακές ανησυχίες, χωρίς όμως να είναι σαφές αν ο Κασσελάς επηρεάστηκε άμεσα από τον Bellmer. Παράλληλα, η σύνδεση με τον Austin Osman Spare είναι επίσης εμφανής, με την ιδιαίτερη προσέγγιση στη γραμμή και τα απόκρυφα σύμβολα που διαπερνούν το εικαστικό σύμπαν του Κασσελά. Το έργο του είναι γεμάτο ψυχαναλυτικές και μυστικιστικές αναφορές, με τις εικόνες να εναλλάσσονται μεταξύ του πραγματικού και του φαντασιακού, προκαλώντας τον θεατή να ανοιχτεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Οι λεπτομέρειες στα έργα λειτουργούν ως πύλες προς έναν κόσμο βαθιά συναισθηματικό και πολυσήμαντο, όπου η γραμμή είναι ζωντανή, οργανική και συνεχώς μεταβαλλόμενη. Τα “Εσωτερικά Τοπία” δεν περιορίζονται σε οπτικές αφηγήσεις, αλλά αναπτύσσουν έναν πολύπλοκο διάλογο με την ανθρώπινη ψυχολογία. Η σχεδιαστική λεπτομέρεια και η εμμονή στη γραμμική αφήγηση αναδεικνύουν την αναζήτηση του καλλιτέχνη για την αποκάλυψη της εσωτερικής γεωγραφίας της ανθρώπινης ψυχής, εντάσσοντας την προσωπική του μυθολογία στη σύγχρονη τέχνη. Αυτή η εντυπωσιακή συνύπαρξη μορφών και ονείρων, που μοιάζουν να ξεπηδούν από έναν ασύλληπτο ψυχικό ωκεανό, αποτελεί μια πρόσκληση για βαθύτερη σκέψη και ερμηνεία, με τρόπο που συνδέει το άτομο με τις πιο απόκρυφες εκτάσεις του εαυτού του. Έτσι, τα έργα του Κασσελά γίνονται ένα μέσο αναστοχασμού, προτείνοντας έναν άυλο, αλλά βαθύ χώρο ανακάλυψης.

.

Πάρης Καπράλος, Επιμελητής Τέχνης
Δεκέμβριος 2024, Αθήνα

Καλλιτεχνική Δήλωση (statement) του Ηλία Κασσελά

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύω ενσωματώνει τη συνύπαρξη της αυτόματης ζωγραφικής με μια πιο στοχευμένη και συνειδητή σχεδιαστική προσέγγιση. Κάθε έργο προκύπτει από την ισορροπία μεταξύ της ελεύθερης χειρονομίας και της δομημένης σύνθεσης. Οι χαοτικές μορφές μετασχηματίζονται σε οργανωμένες παραστάσεις, ενώ οι συμβατικές φόρμες υποκύπτουν στις μεταμορφώσεις της φαντασίας, ρέοντας όπως είναι προορισμένο να κάνουν. Η αυτόματη γραφή αποτελεί για μένα κατά κύριο λόγο μια τεχνική, καθώς και πηγή έμπνευσης, και όχι κάποια ρουτίνα μυστικιστικής αυτοϊκανοποίησης. Τα πειράματά μου αποκάλυψαν πως, με τη σωστή τεχνική και ορολογία, μπορούμε να αγγίξουμε συλλογικά τοπία της συνείδησης. Εστιάζω πλέον περισσότερο στη σύνθεση και την “αρχιτεκτονική” του έργου, επιδιώκοντας την ισορροπία, ακόμα κι αν αυτή αναδύεται από το χάος. Με αυτό το τρόπο συνεχίζω την αναζήτησή μου, του να δημιουργώ εικόνες που ενώνουν το παράδοξο με το οικείο.

Έκθεση με φυσική παρουσίαση των έργων στην Αθήνα

Η έκθεση διαρκεί 13 – 22 Δεκεμβρίου 2024, και παράλληλα διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας μας με διάρκεια 1 μήνα. Τη τελευταία ημέρα της φυσικής έκθεσης στην Αθήνα, δηλαδή τη Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 19:30 έχει προγραμματιστεί finissage με ξενάγηση – διάλογο του επιμελητή και του ζωγράφου με το φιλότεχνο κοινό.

Για την έκθεση έχει εκδωθεί κατάλογος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες της δωρεάν. Δείτε τους και κατεβάστε τους από ΕΔΩ

Ώρες / Μέρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 19:00 – 22:00. Τις υπόλοιπες ημέρες ο χώρος δέχεται μόνο κατόπιν συνεννόησης στο 6972445353. Είσοδος ελεύθερη.

Instagram
#eliaskasselas

Συνοπτικό βιογραφικό του Ηλία Κασσελά

Ο Ηλίας Κασσελάς είναι ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1988 ζει και εργάζεται στη Κόρινθο, και τα τελευταία χρόνια μοιράζει το χρόνο του μεταξύ της γενέτειρας του και της Αθήνας, όπου διατηρεί εργαστήριο. Είναι απόφοιτος του Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τη Φλώρινα. Στην διάρκεια της φοίτησης του παρακολούθησε το Εργαστήριο Πολυμέσων για ένα χρόνο, με δάσκαλο το Βασίλη Μπούζα, και στη συνέχεια το Δεύτερο Εργαστήριο Ζωγραφικής με δάσκαλο τον Γιάννη Καστρίτση, από το οποίο και αποφοίτησε το 2011. Έκτοτε συμμετείχε σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει δείξει ολοκληρωμένα τη δουλειά του σε 2 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα.

Έχει ασχοληθεί με το animation, ενώ έχει εικονογραφήσει βιβλία και ζωγραφικά έργα του κοσμούν εξώφυλλα εκδόσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης σχεδιάζει κόμικ, συμμετέχοντας σε σχετικά φεστιβάλ και δραστηριότητες στην Ελλάδα. Παράλληλα με τη ζωγραφική του, διδάσκει σχέδιο και προετοιμάζει υποψήφιους για τις εξετάσεις των Σχολών Καλών Τεχνών. Τα εικαστικά έργα του βρίσκονται σε διακεκριμένες ιδιωτικές συλλογές.

Ο Ηλίας Κασσελάς συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective από τον Ιανουάριο του 2019.

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών, και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΔΩ.