Ελευθερία & δημιουργία: Δεσμοί χωρίς δεσμά

Οι εικαστικοί επιμελητές Πάρης Καπράλος και Βέρα Κατρανίδου σε συνεργασία με 40 εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Κύπρο σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Ελευθερία & δημιουργία: Δεσμοί χωρίς δεσμά” στη διάρκεια της στην Αθήνα (στο χώρο τέχνης Luminous Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, 117 42) εως και τη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, και σας καλωσορίζουν εδώ, στη διαδικτυακή έκδοση της, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου 2023. 

Σημειώνουν οι Επιμελητές: “Η ανθρώπινη δημιουργικότητα αναπτύσσεται με τη προυπόθεση της ελευθερίας. Οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν στα έργα τους μεταφράζοντας την ανθρώπινη εμπειρία σε μορφές και συμβολισμούς που συμπυκνώνουν τον Πολιτισμό. Η δημιουργικότητα συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη να είμαστε ελεύθεροι, όχι μόνο από εξωτερικούς περιορισμούς, αλλά και από εμπόδια που απορρέουν από τον εσωτερικό μας κόσμο. Ο Σαρτρ επισημαίνει: “Η ελευθερία είναι η απόλυτη ανάγκη και η πηγή κάθε δημιουργικότητας”. Η φράση αυτή αναφέρεται στο έργο του Σαρτρ “Οι Ουδέτεροι” (Les Mains Sales) και αποτελεί έναν από τους στόχους του Σαρτρ να εξετάσει τη σχέση μεταξύ ελευθερίας και δημιουργικότητας. Όταν αισθανόμαστε ελεύθεροι, μπορούμε να αναπτύξουμε και να εκφράσουμε τον πυρήνα της ύπαρξής μας με τον τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί να προσφέρει. Ο Πικάσο είχε επίγνωση του δεσμού ανάμεσα στη δημιουργική πράξη και την ελευθερία, δηλώνοντας: “Η τέχνη είναι η ελευθερία να δημιουργείς χωρίς την ανάγκη να εξασφαλίζεις την επιβίωσή σου”. Μέσα από την επιλογή τους να αφήσουν ελεύθερη την φαντασία τους να οδηγήσει τη δημιουργία τους, οι καλλιτέχνες διασχίζουν τα όρια του συμβατού και εξερευνούν νέα οράματα. Ο Καντ επισημαίνει: “Η φαντασία δεν εξαρτάται από τον περιορισμό των αισθητηρίων εντυπώσεων ή από την επίγνωση των πραγμάτων, αλλά μάλλον εξαρτάται από τη διάθεση του πνεύματος”. Αυτή η διάθεση απελευθερώνει τη φαντασία να ανθίσει και να εμφανίσει νέες ιδέες και νέα προοπτικά. Οι καλλιτέχνες αποτελούν παραδείγματα της παραπάνω θεωρίας, αφού προκειμένου να δημιουργήσουν κατακτούν την ελευθερία να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Ο φιλειρηνιστής ζωγράφος και γλύπτης Στερίκας Κούλης, άφησε πενυματική παρακαταθήκη στο τοίχο του σπιτιού του στις όχθες του Σακουλέβα στη Φλώρινα ένα κείμενο με επωδό: “Δημιουργία σημαίνει ελευθερία”. Πόσο ελεύθερος όμως μπορεί να είναι οποιοσδήποτε σήμερα; Πως οι δεσμοί μας με αόρατα δεσμά μας καθηλώνουν;

Έκθεση με φυσική παρουσίαση των έργων στην Αθήνα

Ώρες/Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

INSTAGRAM
#bondswithoutconstraints

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Ο κατάλογος βιβλίο της έκθεσης είναι διαθέσιμος ΔΩΡΕΑΝ, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά  για θέαση online ή/και download από ΕΔΩ.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Γιάννης Γαλαίος, Καίτη Πανάγου, Μαρία Γ.Κρητικού, Σοφία Σοφιανίδου, Λίτσα Μπακοπούλου, Μάκης Ζαχαράτος (ΕΥΘΥΜΙΟΣ), Ελένη Ισχάκη, Λένα Σπάνια, Anastasia Potekhina, Αργυρώ Δήμου, Δόξα Γεωργοπούλου, Giorgia Pavlidou, Σπύρος Λάμπρου, Zak Kirakosian, Ειρήνη Χατζηλάκου, Νικόλαος Πέτης, Θωμάς Νικόπουλος, Αλεξάνδρα Αδαμοπούλου, Χρυσούλα Δεμάγκου, Alia Corm, Ana Marija Aksentijevic, Παναγιώτης Μαρκουλίδης, Σίσσυ Παναγοπούλου, Χρυσάνθη Τσούμα, Ασημίνα Βελεχέρη, Μαρία Ντάρλα, Τότα Βελησσάρη, Λιάνα Κρανιώτου, Tat Rosso, Lara Clayson, Κατερίνα Σπυροπούλου, Γιασεμή Υφαντή, Γιώτα Τζότζολη, Στεφανία Ιωαννίδου, Αλέξανδρος Παντελιός, Χριστίνα Φαγαδακη, Σοφία Σάγια, Δέσποινα Ράμπια, Νίκη Βαρελίδου, Susanne Wiegand-Kalos.

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του  2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Σχετικά με τη Luminοus Eye

Η Luminous Eye: είναι ένας αθηναϊκός χώρος τέχνης που συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Κατερίνας Καρανίκα, Παύλου Παυλίδη, αποτελώντας μία κοιτίδα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες γκαλερί, και δίνει το δικό της στίγμα ποιότητας στα καλλιτεχνικά πράγματα των Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.