“Χρώμα σε νερό 10 | Ετεροτοπία” στη Chili Art Gallery

You are currently viewing “Χρώμα σε νερό 10 | Ετεροτοπία” στη Chili Art Gallery

Ο επιμελητής τέχνης Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 24 ζωγράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Χρώμα σε νερό 10 | Ετεροτοπία” και να τιμήσετε με την παρουσία σας τα εγκαίνια της τη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ώρες 19:00 – 22:00.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα στο χώρο τέχνης Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα) και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID.

Η έκθεση, που διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το τοπίο μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, είναι η 10η διοργάνωση της σειράς εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης υδατογραφίας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων στο επιμελητικό κείμενο: “Η ζωγραφική γενικότερα και η υδατογραφία ειδικότερα έχει συμβάλλει τους τελευταίους δύο αιώνες στην ανατροφοδότηση της αναζήτησης του ιδανικού μεταξύ του φυσικού και αστικού τοπίου. Ο Michel Foucault, με τη θεωρία του για την “Ετεροτοπία” (Heterotopia), επίσης προσέγγισε την έννοια του χώρου, εισάγοντας την ιδέα ότι ορισμένοι χώροι, όπως οι πόλεις, λειτουργούν ως “άλλοι” χώροι μέσα στην κοινωνία, χώροι όπου οι κοινωνικές κανονικότητες ανατρέπονται ή εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους. Οι πόλεις ως ετεροτοπίες αποτελούν χώρους όπου οι κοινωνικές σχέσεις μπορούν να αναθεωρηθούν ή να αναδιαμορφωθούν, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα της αστικής ζωής. Μία από τις πλέον γνωστές θεωρίες που σχετίζεται με την επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην ψυχική υγεία είναι η θεωρία της Βιοφιλίας (Biophilia Hypothesis), που εισήγαγε ο Edward O. Wilson το 1984, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη τάση να συνδέονται με τη φύση και τα ζωντανά συστήματα. Η έλλειψη επαφής με το φυσικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη, ενώ η έκθεση σε φυσικά τοπία μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η θεωρία της “Αποκατάστασης Προσοχής” (Attention Restoration Theory – ART) που αναπτύχθηκε από τους Rachel και Stephen Kaplan τη δεκαετία του 1980, υποστηρίζει ότι το φυσικό περιβάλλον βοηθά στην αποκατάσταση της εξαντλημένης προσοχής, προσφέροντας ευκαιρίες για αβίαστη συγκέντρωση και ανανέωση της ψυχικής ενέργειας. Αυτή η θεωρία έχει εφαρμοστεί ευρέως στη μελέτη της σχέσης ανθρώπου-φύσης και υπογραμμίζει την ψυχολογική αξία του φυσικού τοπίου στην καθημερινή ζωή“.

Ο επισκέπτης θα δει έργα ζωγραφικής με υδατοδιαλυτά μέσα σε χαρτί (watermedia, ακουαρέλα, υδατοδιαλυτά μελανια,μολύβια νερού, σκόνες, φυσικές υδατοδιαλυτές χρωστικές, κ.α.).

Στην έκθεση έχουν συμβάλλει με τα έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Foti Kllogjeri, Μιχαήλ Μουμτζής, Camille Marquand, Όλγα Μπαρμάζη, Κυριάκος Πιερίδης, Ingrid Kvale Kiran, Ειρήνη Χαλέλη, Vibeke Espholm, Χρύσα Χαλκοπούλου, Olivera Goles, Σπύρος Μπέης, Diane Katsiafika, Χριστιάννα Ασπρούλη, Victoria Kiritopoulo, Εμμανουήλ Ψυλλάκης, Τζενη-Jenani Γρηγοροπουλου, Γιάννης Σταμούλης, Αθηνά Νταναβάρα, Κατερίνα Λεούση, Μαρία Δημητρίου, Δέσποινα Μωϋσίδου, Μαριέττα Παπαγεωργίου, Έφη Μάνου, Κωνσταντίνος Τρουπής.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος (στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) αναμνηστικός κατάλογος-βιβλίο, διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν.

Ώρες/Μέρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11.00 – 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά

H έκθεση θα διαρκέσει εως και το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024.

Βραβεία Κοινού
Πέραν τούτων, στην επίσημη σελίδα στο Facebook της σειράς εκθέσεων “ΧΡΩΜΑ ΣΕ ΝΕΡΟ” από τη βραδυά των εγκαινίων και μέχρι το τέλος της έκθεσης θα αναρτηθεί άλμπουμ με τις φωτογραφίες όλων των έργων της έκθεσης, όπου το κοινό θα μπορεί να εκδηλώνει τη προτίμηση του στα έργα κάνοντας “Like” / “Μου αρέσει” μέχρι και τη τελευταία ημέρα της έκθεσης που είναι το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024 στις 23:59′. Για τους 5 καλλιτέχνες που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα “Likes” μέχρι εκείνη τη μέρα και ώρα η διοργάνωση θα ανακοινώσει προς τα ΜΜΕ τα έργα που συγκέντρωσαν τη προτίμηση του κοινού και θα βραβεύσει τους καλλιτέχνες με μη χρηματικά δώρα.

*Το εικαστικό θέμα της αφίσας είναι λεπτομέρεια έργου του Foti Kllogjeri.

Instagram
#colorinthewatergr

Facebook
@colorinthewatergr

Σχετικά με την σειρά εκθέσεων “Χρώμα σε νερό”
Η σειρά εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” είναι ένα προσωπικό project του Επιμελητή Τέχνης Πάρη Καπράλου που ξεκίνησε το 2019 με στόχο την διάδοση, προβολή και γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με ενδιαφέροντες νέους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες στα κύρια μέσα έκφρασης των οποίων συγκαταλέγεται η υδατογραφία με κάθε δυνατή από τις ποικίλες μορφές της. Περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση για την συμμετοχή στην υπό δημιουργία κοινότητα, Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος και εξελίξεις μπορείτε να αντλείτε από την σελίδα στο Facebook.

Σχετικά με την Chili Art Gallery
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο τουΔήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολλάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Πληροφορίες: https://chiliart.gr

Χορηγός Φωτογράφισης
Studio Kotsireas

Χορηγοί Επικοινωνίας
Arts & Antiques CCR
Metafox
Polis Magazino