Αγγελική Κουρμουλάκη | Μετασχηματίζοντας το αόρατο: από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική

You are currently viewing Αγγελική Κουρμουλάκη | Μετασχηματίζοντας το αόρατο: από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022  -Η φωτογραφική έκθεση «Μετασχηματίζοντας το αόρατο: από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική» είναι μια εικαστική απόπειρα μετάβασης από τον «ορατό», απτό κόσμο στον «αόρατο» μικρόκοσμο. 

Πρόκειται για τη σύμπραξη της εικαστικού Αγγελικής Κουρμουλάκη και της αρχαιολόγου Στέλλας Κυριλλίδου, δυο γυναικών που εξετάζουν τα χνάρια από το εσωτερικό της γης και τα ερμηνεύουν με τον δικό της τρόπο η καθεμία. Η έκθεση περιλαμβάνει 46 εικαστικά έργα που δημιουργήθηκαν με ψηφιακά μέσα και αποτελούν μεταπλάσεις φωτογραφιών της αρχαιολογικής έρευνας. Οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από δείγματα επιχώσεων παρασκευασμένα ειδικά για επιστημονική μελέτη με τη μέθοδο της μικρομορφολογικής ανάλυσης.Τα συγκεκριμένα δείγματα έχουν περισυλλεχθεί από προϊστορικούς οικισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Αυγή Καστοριάς, Κλείτος Κοζάνης, Αρχοντικό Γιαννιτσών, Τούμπα Θεσσαλονίκης) και προέρχονται από οικιστικούς χώρους (δρόμοι, αυλές, χώροι σταυλισμού ζώων, εστίες, φούρνοι, πλατφόρμες κατασκευές). Αποτυπώνουν ίχνη που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και αφορούν στη μικροσκοπική δομή και σύσταση καταλοίπων φυτικής και ζωικής προέλευσης (φυτόλιθοι, σπόροι, οστά, στάχτες, κοπριές οικόσιτων ζώων, κοπρόλιθοι), αλλά και κατάλοιπα ορυκτολογικής προέλευσης (κομμάτια πηλών, διάφορα ορυκτά και πετρώματα).

Οι φωτογραφίες αφορούν στην πλειοψηφία τους λήψεις από διαφάνειες (λεπτές τομές 30 μικρών) διαστάσεων 14x7cm, σε μεγέθυνση μέχρι και 500 φορές (500x), από το μικροσκόπιο τελευταίας γενιάς Leica 2500P του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής» του Α.Π.Θ. (επιστημονικός υπεύθυνος: καθηγητής Κώστας Κωτσάκης), ενώ χρησιμοποιήθηκαν και φωτογραφίες από το φυσικό μέγεθος του υλικού (μικρομορφολογικά block εμποτισμένα σε ρητίνη), αλλά και από τα στάδια της παρασκευής του (αδρές τομές από μικρομορφολογικά block).Εικόνες που προσθέτουν μαγεία στην ήδη συναρπαστική δουλειά του αρχαιολόγου, όταν έρχονται σε επαφή με το βλέμμα του καλλιτέχνη μεταμορφώνονται. Η εικαστική επεξεργασία στην προκειμένη περίπτωση διατηρεί βασικές γραμμές και σχήματα της αρχικής εικόνας δίνοντας συγκεκριμένη μορφή σε αφηρημένα σχήματα. Έτσι, φιγούρες ανθρώπων, ζώων και τοπίων αποκαλύπτονται σαν μικροσκοπικές καρτ ποστάλ φυλαγμένες μέσα στη μικρο-δομή των ευρημάτων, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η φύση πάντα αναπαράγει τις ίδιες φόρμες τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη κλίμακα.

Οι ψηφιακοί πίνακες εκτίθενται μαζί με τις αντίστοιχες φωτομικρογραφίες, σαν ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στις δύο εκδοχές: την καλλιτεχνική έμπνευση δίπλα στην επιστημονική αποτύπωση, απλώνοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο γέφυρες μεταξύ του «αόρατου» του μικρόκοσμου και το «ορατού» της επιστημονικής και καλλιτεχνικής αποκάλυψης. Τελικά, το παρελθόν συνδέεται με το παρόν, η μικροκλίμακα συναντά την μακροκλίμακα και η λογική να συνομιλεί με τη φαντασία. Παράλληλα, από το σύνολο των έργων αναδύεται ένα αναπάντεχο αφήγημα που παρακολουθεί την πορεία της ζωής μέσα στον χρόνο, καλώντας τον θεατή να προσθέσει νοερά και τη δική του εκδοχή, πέρα από εκεί που τον παρασύρει η οπτική του καλλιτέχνη.

Παραπλεύρως, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει την επιστημονική μέθοδο παρασκευής των δειγμάτων από την συλλογή τους στον αρχαιολογικό χώρο, ως το τελικό στάδιο της διαφάνειας. Σίγουρα, όμως, πρόκειται για ένα ταξίδι, στο οποίο, μπορεί κανείς να απολαύσει κοντά στην ανθρώπινη δημιουργία και αυτήν την καλλιτεχνία των φυσικών δυνάμεων μέσα από τα απομεινάρια της παλιάς ζωής, ως πραγματικό έργο τέχνης.

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει από τις 21 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, με ώρες λειτουργίας καθημερινά 08:00-20:00.

Πληροφορίες: στο τηλέφωνο 2313 310201, στην ιστοσελίδα www.amth.gr καθώς και στα social media του ΑΜΘ.

Η Αγγελική Κουρμουλάκη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη.  Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έκανε πολυετείς ιδιωτικές σπουδές στα εικαστικά και συνεχίζει με διαρκή προσωπική έρευνα. Ασχολήθηκε μεταξύ άλλων, συστηματικά με τη διδασκαλία των εικαστικών και τη σκηνογραφία και παρουσίασε το έργο της σε 9 ατομικές και 23 ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, καλλιτεχνικής μάσκας και κατασκευών. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.   

Η Στέλλα Κυριλλίδου σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Reading της Μ. Βρετανίας. Εργάζεται ως μικρομορφολόγος σε νέες προϊστορικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Μακεδονία. Είναι επιστημονική συνεργάτης ανασκαφών του ΑΠΘ και ερευνήτρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EXPLO-Dispilio.

 

Επιστροφή στη κεντρική σελίδα της
ARC -Art Revisited Collective