Πρώτη παρουσίαση της ARC – Art Revisited Collective στη 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair

You are currently viewing Πρώτη παρουσίαση της ARC – Art Revisited Collective στη 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair

Η ARC – Art Revisited Collective παρουσίασε το project της “Ου-Τόπος / Πάντων Χρημάτων Μέτρον Άνθρωπος” προτείνοντας στην πράξη 11 απαντήσεις στην πρόκληση “τι είναι κρίση και πως την αντιμετωπίζουμε” στην 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO (περίπτερα 10-9-8 ) από 22 έως 25 Νοεμβρίου 2018.

Στο πλαίσιο του project οι εικαστικοί καλλιτέχνες – Ιδρυτικά Μέλη της Συλλογικότητας διερευνούν από διαφορετικές οπτικές γωνίες και με ποικιλία μέσων την διαλεκτική σχέση της Τέχνης με την Ελληνική Κρίση, βασισμένοι σε ένα concept του Συντονιστή της ομάδας Εικαστικού Επιμελητή Πάρη Καπράλου. Στο project συμμετέχουν με έργα τους οι: Σταύρος Αποστόλου, Άννα Γκιώτη, Ορέστης Διαμάντης, Χριστίνα Ζυγούρη, Φώτης Κλογέρης, Αγγελική Κουρμουλάκη, Χρύσα Μπαρζόκα, Γιάννης Πατραμάνης, Γιάννης Ρουμπάνης, Κατερίνα Χρήστου και το εικαστικό ζεύγος ADDmyview (αποτελούμενο από τους Χριστίνα Μαυροπαίδη και Γιώργο Σουλεκίδη).

Η Ελληνική Κρίση εγγράφεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οικονομικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Κρίσης, που δημιουργεί μία ιδιαίτερα τοξική αρνητική συγκυρία για όλους τους λαούς της Γης. Η γενική εκτίμηση ότι η διαλεκτική σχέση της Τέχνης με την Κρίση μπορεί να συνδράμει την Κοινωνία να ξυπνήσει από τον λήθαργο της μοιρολατρικής αποδοχής της κατάστασης διερευνάται και παρουσιάζεται στο project από καλλιτέχνες που αναγνωρίζουν την ανάγκη για νέες προσεγγίσεις, ώστε να οικοδομηθεί μια αληθινά βιώσιμη ανάπτυξη: την ανάγκη να εξάγουμε από την εμπειρία των παλαιότερων γενεών και την αναγνώριση της Τέχνης ως τμήματος των κοινωνιών, καθώς και ως ανεξάντλητης πηγής δημιουργικότητας και ανανέωσης”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της Επιμέλειας. Υπό αυτό το πνεύμα οι καλλιτέχνες δημιούργησαν έργα στα οποία αχνογελά η ελπίδα υπό την σκέπη του προβληματισμού και την ανάδειξη πλευρών της κρίσης που τείνουμε βολικά να ξεχνούμε”.

Η παρουσίαση του project σηματοδοτεί και την πρώτη δημόσια παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη της συλλογικότητας ARC – Art Revisited Collective. Η “Συλλογικότητα για την αναθεώρηση της Τέχνης” είναι μία σύμπραξη εικαστικών καλλιτεχνών με βάση την Ελλάδα, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την τέχνη τους, αλλά και να εγκαινιάσουν ένα όχημα στήριξης του οράματος τους και της συνεργασίας τους ικανό να δημιουργήσει και να στηρίξει δράσεις, προβάλλοντας μία ολοκληρωμένη άποψη για την σύγχρονη τέχνη σήμερα, με διεθνή απεύθυνση.