ΕΥΤΟΠΙΑ: Τέχνη τόπων & τοπίων του πραγματικού, του αθέατου και του επιθυμητού

You are currently viewing ΕΥΤΟΠΙΑ: Τέχνη τόπων & τοπίων του πραγματικού, του αθέατου και του επιθυμητού

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 -Η ARTgrID σε συνεργασία με τον Εικαστικό Επιμελητή Πάρη Καπράλο προβάλλει διαδικτυακά την ομαδική έκθεση εικαστική έκθεση έργων τέχνης τόπων & τοπίων του πραγματικού, του αθέατου και του επιθυμητού, που λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο Αθήνα) έως τις 29 Ιανουαρίου 2022, με τη συμμετοχή 25 εικστικών καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της σύγχρονης τέχνης, και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας μας μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, φωτογραφίας, κολλάζ, ελαφριές κατασκευές.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ONLINE ΕΔΩ

Σημειώνει ο κ. Καπράλος στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: “Η ελληνική λέξη “ουτοπία”, σύνθετη από το αρνητικό “ου” και το ουσιαστικό “τόπος”, με σημαινόμενο έναν ανύπαρκτο τόπο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1516 ως τίτλος βιβλίου του Άγγλου ουμανιστή φιλόσοφου Thomas More. Ο συγγραφέας περιέγραφε έναν ιδανικό τόπο αρμονικής πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης σε ένα απομονωμένο νησί. Έκτοτε η λέξη χρησιμοποιήθηκε στη Φιλοσοφία για να περιγράψει τη δυνατότητα μιας ιδανικής ανθρώπινης συμβίωσης, στη λογοτεχνία και τη καθομιλούμενη για να περιγράψει φανταστικούς ιδανικούς κόσμους. Η ατέρμονη αναζήτηση της Ουτοπίας αποτελεί ένα διαχρονικό διαλεκτικό ζήτημα στη Τέχνη, ιδίως σε εποχές κρίσης, και έχει αποτελέσει κινητήριο δύναμη εξελίξεων και αλλαγών με αντίκτυπο σε κινήματα που επηρέασαν τη κοινωνία και άλλαξαν τη πορεία της Ιστορίας. Στη πραγματικότητα όμως η Τέχνη και οι εικαστικοί καλλιτέχνες δεν προβάλλουν μόνο Ουτοπίες, αλλά συχνά απεικονίζουν δυστοπίες, ή επισημαίνουν με καίριο τρόπο όσα σηματοδοτούν τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να οδηγηθούμε επιτελεστικά ως κοινωνία στην ΕΥΤΟΠΙΑ, που είναι ο ουσιαστικός στόχος της ζήτησης για να κοινωνική προοδο και προσωπική ευδοκίμηση”.

Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Όλγα Μούτσιανου, Μίνα Φάκκα, Βασίλειος Παλιός, Αιμιλία Αντωνίου, Camille Marquand, Τάκης Βαρελάς, Ευάγγελος Ρούσσος, Νίκη Σκουλά, Ράνια Ορφανάκου, Χριστίνα Σωτηροπούλου, Αργυρώ Δρίβα, Πηνελόπη Στύλου, Αφροδίτη Αυγέρου, Άννα Μπακογεώργου, Βασιλική Τριάντου, Νατάσσα Μαντζιώρου, Heike Kummer, Τατίνι Μαριαννα Μωραιτου, Kirsikka Soustiel, Πέτρος Ρουγγέρης, Σπύρος Ρωμάνος, Αννα Γκιώτη, Μανώλης Πέντες, Σωτηρία Αλεβίζου, Μαρία Γενιτσαρίου.

Σχετικά με τον Επιμελητή
Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά (ΟΠΑ) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Συνεκδίδει το ηλεκτρονικό περιοδικό τεχνών Arts & Antiques CCR (που ίδρυσε μαζί με τον επιχειρηματία Σταύρο Μυρωνίδη το 2012), ίδρυσε την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective (2018), ενώ από το 2019 είναι εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society). Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects εντός και εκτός Ελλάδας. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα ΕΔΩ.

Σχετικά με την Chili Art Gallery
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.