Το επίμονο του βλέμματος | Εύα Αναστοπούλου

Ο χώρος τέχνης Alma Mater (Εμμανουήλ Μπενάκη 62, Εξάρχεια, Αθήνα), σε συνεργασία με τον Επιμελητή Τέχνης Πάρη Καπράλο, και τη πλατφόρμα για τη προώθηση των εικαστικών τεχνών ARTgrID, παρουσιάζει την  ατομική έκθεση φωτογραφίας της εικαστικού Εύας Αναστοπούλου με τίτλο “Το επίμονο του βλέμματος” στην Αθήνα, και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό στα εγκαίνια της τη Παρασκευή 25 Απριλίου στις 19:00.

Κείμενο τεκμηρίωσης

Η φωτογραφική πρακτική της Εύας Αναστοπούλου δεν συνίσταται στη δημιουργία εικόνων μέσα από επεξεργασία, αλλά στην αποκάλυψη μιας ήδη παρούσας αισθητικής πραγματικότητας, η οποία μέχρι τη στιγμή της καταγραφής της διαφεύγει της προσοχής. Μέσα από την παρατήρηση των φθαρμένων επιφανειών, των αλλοιωμένων υλικών και των τυχαίων σχηματισμών, η καλλιτέχνιδα αναδεικνύει ένα οπτικό σύμπαν που μοιάζει άλλοτε αφηρημένο, άλλοτε γνώριμο, και πάντοτε ικανό να προκαλεί τη σκέψη.

Οι φωτογραφίες της, απαλλαγμένες από κάθε επέμβαση, καλούν τον θεατή να σταθεί απέναντί τους όχι ως παθητικός δέκτης αλλά ως ενεργός συν-δημιουργός, αφού η ίδια η διαδικασία της θέασης διαμορφώνει την εμπειρία τους.

Η επιμονή του βλέμματος είναι καθοριστική για την αποκρυπτογράφηση των έργων της. Σε μια πρώτη ματιά, οι εικόνες της Αναστοπούλου μοιάζουν να ανήκουν στη σφαίρα του τυχαίου, σε ένα σύνολο φθαρμένων επιφανειών που στερούνται εκ πρώτης όψεως νοήματος. Ωστόσο, μέσα από την παρατεταμένη θέαση, το βλέμμα αρχίζει να αναγνωρίζει μορφές, τοπία, σχήματα και οντότητες που αναδύονται από το χάος των επιφανειών. Αυτή η διαδικασία δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι της αντίληψης, αλλά μια πράξη αναγνώρισης που εδράζεται στις κοινές δομές του συλλογικού ασυνείδητου.

Ο Καρλ Γιουνγκ εισήγαγε την έννοια του συλλογικού ασυνείδητου ως μια βαθύτερη δεξαμενή αρχέτυπων και κοινών ψυχικών μοτίβων που υπερβαίνουν το ατομικό υποκείμενο. Τα έργα της Αναστοπούλου φαίνεται να ενεργοποιούν αυτές τις αρχετυπικές δομές της ανθρώπινης σκέψης, καθώς μέσα από τις οργανικές και απροσδιόριστες μορφές τους ο θεατής ανασύρει κοινές αναφορές που διατρέχουν την ανθρώπινη εμπειρία.

Ένα αποτύπωμα στο φθαρμένο ξύλο μπορεί να θυμίζει το περίγραμμα ενός προσώπου, μια σκουριασμένη μεταλλική επιφάνεια μπορεί να μοιάζει με ένα τοπίο ερήμου, ενώ μια ρωγμή στον τοίχο να αποκαλύπτει κάτι που θυμίζει σύμβολο ή μύθο. Η τάση να αναζητούμε δομές μέσα στο χάος δεν είναι τυχαία, αλλά συνδέεται με αυτή την προϋπάρχουσα συλλογική δεξαμενή εικόνων που κατοικεί στο βάθος του ψυχισμού μας.

Η φωτογραφία της Αναστοπούλου δεν αποτυπώνει απλώς μια υλική πραγματικότητα, αλλά προσκαλεί τον θεατή να ενεργοποιήσει το βλέμμα του, να επιμείνει στην εικόνα έως ότου αυτή μετατραπεί από μια αφηρημένη επιφάνεια σε ένα πεδίο ερμηνείας και νοηματοδότησης. Δεν είναι η ίδια η φωτογραφία που δημιουργεί το περιεχόμενο, αλλά η διαδικασία αναγνώρισης που διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η δυναμική προσέγγιση της θέασης μετατρέπει το έργο τέχνης από στατικό αντικείμενο σε ζωντανή εμπειρία.

Το επίμονο του βλέμματος, ως τίτλος της έκθεσης, δεν αφορά μόνο τη χρονική διάρκεια της θέασης, αλλά και τη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να δώσει μορφή στο άμορφο, να ανακαλύψει το γνώριμο μέσα στο ξένο και, εν τέλει, να συναντήσει τον εαυτό του μέσα από την εικόνας.

Πάρης Καπράλος, Επιμελητής Τέχνης
Μάρτιος 2025, Αθήνα

Έκθεση με φυσική παρουσίαση των έργων στην Αθήνα

Η έκθεση διαρκεί Η έκθεση διαρκεί 5 Απριλίου – 11 Μαΐου 2025, και παράλληλα διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ARTgrID με διάρκεια 1 μήνα. 

Τη τελευταία ημέρα της φυσικής έκθεσης στην Αθήνα, δηλαδή τη Κυριακή 11 Μαΐου 2025 και ώρα 19:30 έχει προγραμματιστεί finissage με ξενάγηση – διάλογο του επιμελητή και της ζωγράφου με το φιλότεχνο κοινό.

Για την έκθεση έχει εκδωθεί κατάλογος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες της δωρεάν. Δείτε τους και κατεβάστε τους από ΕΔΩ

Ώρες / Μέρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 19:00 – 22:00. Τις υπόλοιπες ημέρες ο χώρος δέχεται μόνο κατόπιν συνεννόησης στο 6972445353. Είσοδος ελεύθερη.

Instagram
#evaanastopoulou

Συνοπτικό βιογραφικό της Εύας Αναστοπούλου

Η Εύα Αναστοπούλου είναι εικαστική καλλιτέχνης με κύριο μέσο έκφρασης τη φωτογραφία. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο Ιnterior Design, έχει διατελέσει διδάσκουσα στον ΕΟΠΠΕΠ στο τήμα Διακόσμησης, και έχει εντρυφήσει στη φωτογραφία μέσω ιδιωτικών σπουδών. Μέλος της ομάδας καλλιτεχνών U.B.U.GR (used but useful) με κατασκευές από υλικά προς ανακύκλωση (art from scrap) έδειξε τη καλλιτεχνική δουλειά της σε εκθέσεις στην Αθήνα και το Παρίσι. Τα τελευταία δέκα χρόνια τη κέρδισε η καλλιτεχνική φωτογραφία με εικαστική διάσταση στην οποία πλέον επικεντρώνεται. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Συμπράττει με τη συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective. Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΕΔΩ

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε επενδυτικά θέματα Τεχνολογίας(1999-2006), ως στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011.Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΔΩ

Σχετικά με την Alma Mater

Ο χώρος Τέχνης “Alma Mater” βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στα Εξάρχεια. Στεγάζεται σε μια ανακαινισμένη νεοκλασσική κατοικία που κτίστηκε πριν από το 1890. Στα λατινικά “Alma Mater” σημαίνει κυριολεκτικά “μητέρα τροφός”, και συνήθως αποδίδεται συμβολικά στην Επιστήμη που έχει το ρόλο της μητέρας του Ανθρώπου ως εξελιγκτικής δύναμης. Ομοίως, το όραμα των ιδρυτών του χώρου είναι να λειτουργήσει ως “alma mater” για την πνευματική και αισθητική ανέλιξη της πόλης. Ο χώρος εκτός από εκθεσιακές δυνατότητες διαθέτει και εξοπλισμό φιλοξενίας εκδηλώσεων. Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του χώρου ΕΔΩ.