Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους σε διεθνή έκθεση με τίτλο “Σιγή, Φωνή και Αντήχηση” βασισμένη σε σύλληψη του, απευθύνει ο Επιμελητής Τέχνης Πάρης Καπράλος σε εικαστικούς καλλιτέχνες.
Οι επίσημες γλώσσες της έκθεσης είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ενώ θα εκδοθεί αναμνηστικός κατάλογος και στις δύο γλώσσες. Παράλληλα με τη φυσική έκθεση, θα είναι διαθέσιμη διεθνώς διαδικτυακή έκδοση της μέσω της πλατφόρμας ARTgrID για ένα μήνα.
Ποιος μπορεί να υποβάλει (eligibility). Στην έκθεση μπορούν να υποβάλουν έργα τους για συμμετοχή καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως καταγωγής ή εθνικότητας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Θεματική και είδος έργων. Στην έκθεση μπορείτε να υποβάλετε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, κολλάζ, ψηφιακή τέχνη, video art. Τα έργα μπορούν να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα.
Τα έργα μπορούν να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα.
Εννοιολογικό πλαίσιο. Η σιωπή, ως απουσία ήχου, δεν αποτελεί κενό, αλλά έναν καμβά εννοιών και συναισθημάτων. Ο Γάλλος φιλόσοφος Maurice Merleau-Ponty, στο έργο του “Το Ορατό και το Αόρατο“, αναδεικνύει τη σιωπή ως προϋπόθεση της φωνής, υποστηρίζοντας ότι η αντίληψη σχηματίζεται μέσα από την παύση και τη διάσπαση της συνεχούς ροής. Αντίστοιχα, η θεωρία της κοινωνικής αναγνώρισης του Axel Honneth, στο έργο “The Struggle for Recognition: The Moral Grammar of Social Conflicts“, υπογραμμίζει τη σιωπή ως μια μορφή άρνησης της επικοινωνίας, που δύναται να λειτουργήσει καταπιεστικά ή απελευθερωτικά. Από ψυχολογική σκοπιά, ο Carl Jung, στη θεωρία της σκιάς, προτείνει ότι η σιωπή μας φέρνει αντιμέτωπους με το ασυνείδητο, πυροδοτώντας εσωτερικές αναζητήσεις. Η φωνή, με τη σειρά της, γίνεται το μέσο διεκδίκησης της ύπαρξης, όπως εξετάζει η Hannah Arendt στο “Η Ανθρώπινη Κατάσταση“, όπου η δημόσια φωνή συνιστά στοιχείο δράσης και αυτοπραγμάτωσης. Η αντήχηση, είτε συναισθηματική είτε κοινωνική, γεφυρώνει τη σιωπή και τη φωνή, καθιστώντας και τα δύο αναπόσπαστα από την ανθρώπινη εμπειρία και επικοινωνία.
Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα “ΑΝΤΗΧΗΣΗ” τα ακόλουθα:
- Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρίς κορνίζα/τζάμι.
- Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα: Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Ύψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Ύψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
- Στοιχεία επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.
Σημαντικές σημειώσεις
- Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.
- Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.
- Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
- Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στο πλαίσιο της έκθεσης.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 στις 23:59′.