Mater Mundi | Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες

You are currently viewing Mater Mundi | Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους σε διεθνή έκθεση βασισμένη σε σύλληψη του, απευθύνει ο Επιμελητής Τέχνης Πάρης Καπράλος  σε συνεργασία με τον χώρο τέχνης Alma Mater (Εξάρχεια, Αθήνα) μια έκθεση με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας.  

Οι επίσημες γλώσσες της έκθεσης είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ενώ θα εκδοθεί αναμνηστικός κατάλογος – βιβλίο σε ψηφιακή μορφή και στις δύο γλώσσες. Η έκθεση θα είναι παράλληλα διαθέσιμη διεθνώς διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ARTgrID για ένα μήνα.

Ποιός μπορεί να συμμετέχει (Eligibility). Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μπορούν να συμμετέχουν εφόσον έχουν  συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Θεματική και είδος έργων. Στην έκθεση μπορείτε να υποβάλετε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, κολλάζ, ψηφιακής τέχνης.  Τα έργα μπορούν να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα.

Εννοιολογικό πλαίσιο. Η φράση “Mater Mundi” (Μητέρα του Κόσμου) έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πλαίσια στην ιστορία, με ιδιαίτερη έμφαση στον θρησκευτικό, φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό λόγο. Στον μυστικισμό, ο Γάλλος λόγιος Guillaume Postel (1510–1581) χρησιμοποίησε τη φράση για να περιγράψει μια θεϊκή, μυστικιστική φιγούρα που συνδέεται με την ιδέα της Νέας Εύας. Στη θρησκευτική εικονογραφία, η Παναγία παρουσιάζεται ως “Mater Mundi”, δηλώνοντας τον ρόλο της ως Μητέρας όλων των ανθρώπων. Ο Οβίδιος και άλλοι ρωμαίοι ποιητές δεν χρησιμοποιούν τη φράση άμεσα, αλλά η έννοια απηχείται έμμεσα στα έργα τους που αναφέρονται σε κοσμικές και θεϊκές μητέρες. Στον συμβολισμό της Αναγέννησης και του Μεσαίωνα, η Mater Mundi χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ενσάρκωση της φροντίδας, της ζωής και της αγάπης. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή, η φράση “Mater Mundi” επανανοηματοδοτείται ως υπενθύμιση της πολύπλευρης ανθρώπινης υπόστασης της γυναίκας. Η γυναίκα-μητέρα, παράλληλα με τον ρόλο της ως πηγή ζωής και φροντίδας, είναι πρωτίστως άνθρωπος, με όνειρα, φιλοδοξίες και δικαιώματα. Οι αγώνες για την ισότητα των φύλων τον 20ό και 21ο αιώνα έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη να αναγνωριστεί η γυναίκα, όχι μόνο ως μητέρα ή σύμβολο, αλλά και ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Οι διεκδικήσεις για ισότητα στην εργασία, στη λήψη αποφάσεων και στην οικογενειακή ζωή ανέδειξαν τη σημασία της χειραφέτησης της γυναίκας-μητέρας. Σήμερα, ο όρος μπορεί να συμβολίζει και την παγκόσμια φροντίδα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη συλλογική ευθύνη που επωμίζονται όχι μόνο οι γυναίκες, αλλά όλοι οι άνθρωποι για την ευημερία του κόσμου. Έτσι, η φράση αποκτά έναν νέο, δυναμικό χαρακτήρα, που αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα της σύγχρονης κοινωνίας.

Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα “MATER” τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
.
(3) Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα που να επικεντρώνεται στις σπουδές και τη πορεία σας στη Τέχνη (ακόμη κι αν δεν είστε απόφοιτος κάποιας σχολής Καλών Τεχνών), τη καλλιτεχνική σας πορεία, κλπ. Η έκταση του κειμένου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 150 λέξεις.
.
(4) Στοιχεία επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Σημαντικές σημειώσεις
– Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.
– Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.
– Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
– Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στο πλαίσιο της έκθεσης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 στις 23:59′.