Η 10η έκθεση της σειράς “Μελάνι σε Χαρτί” εγκαινιάζεται στις 4 Οκτωβρίου στην Alma Mater

You are currently viewing Η 10η έκθεση της σειράς “Μελάνι σε Χαρτί” εγκαινιάζεται στις 4 Οκτωβρίου στην Alma Mater

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024 – Ο Επιμελητής Τέχνης Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 18 εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Κύπρο σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Μελάνι σε Χαρτί, τη 10η διοργάνωση της ομώνυμης σειράς. Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 – Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 στο χώρο τέχνης Alma Mater (Εμμανουήλ Μπενάκη 62, Εξάρχεια, Αθήνα), και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν τη πρώτη μέρα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου ώρες 19:00 – 22:00. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, καθώς και εικαστικά αντικείμενα φιλοτεχνημένα με μελάνι και χαρτί.

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων: “Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σήμερα, είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, την τυπογραφία, τη ζωγραφική. Προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “μέλας” (=μαύρος) διότι το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει γραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. Εκατό χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι πρώτα ζωγράφισαν και μετά, σταδιακά, έγραψαν ό,τι θα πρέπει να διασωθεί. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν, με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός, έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ζωγράφους ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεσή τους χαράκτες και ζωγράφοι, προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μία από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των εικαστικών σήμερα.”.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Άννα Γκιώτη, Ηλίας Κασσελάς, Μαρία Γενιτσαρίου, Δημήτρης Γαλανάκης, Όλγα Μπαρμάζη, Δημήτρης Μ. Μόσχος, Natalia Kazirelova, Ιωάννης Βλάχος, Ανδριάνα Σμπυράκη, Γρηγόρης Κόκκορης, Ευμορφία Ευσταθίου, Αργύριος Γιαννακός, Ειρήνη Κλειδαρά, Παρασκευή Αλέξη, Ευτυχία Λιναρά, Αναστασία Μποζατζή, Άντα Κοντοδήμου, Στυλιανή Τσακίρη.

Ώρες / Μέρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 19:00 – 22:00. Τις υπόλοιπες ημέρες ο χώρος δέχεται μόνο κατόπιν συνεννόησης στο 6972445353. Είσοδος ελεύθερη.

Instagram

#inkonpapergr

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου η διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικος καλλιγράφος Μαρία Γενιτσαρίου θα μας ξεναγήσει στις μελάνες που χρησιμοποιούνται στη Τέχνη, με έμφαση στην Καλλιγραφία και την εικονογράφηση με κονδυλοφόρο και πινέλο και την ιστορία τους που πάει πίσω στο χρόνο κατά τουλάχιστον 1000 χρόνια. Θα εξηγήσει τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά των μελανιών που πρέπει να κοιτάζουμε όταν αγοράζουμε έτοιμα προϊόντα ανάλογα με την εφαρμογή τους, θα δείξει παρασκευές και θα μοιραστεί συνταγές μελάνης με τους παρευρισκόμενους, με επίδειξη και ελεύθερη χρήση υλικών. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όλα τα νέα υλικά, με την καθοδήγηση της εισηγήτριας, τα οποία παραχωρούν οι Jacques Herbin (μελάνια) και Rhodia (χαρτιά). Το σεμινάριο & workshop απευθύνεται σε εικαστικούς καλλιτέχνες, εικονογράφους και ενδιαφερόμενους για την καλλιγραφία, οποιουδήποτε ύφους και επιπέδου και θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης αποστείλετε email στη διεύθυνση artistsartgrid@gmail.com με θέμα “INKS WORKSHOP”, ώστε να σας σταλούν οι σχετικές πληροφορίες. Προθεσμία κρατήσεων: έως και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Επιμελητής Τέχνης, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011.Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλυτικά: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

Σχετικά με την ARTgrID

H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών (Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.). Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. Πληροφορίες: https://artgrid.gr

Σχετικά με την Alma Mater

Ο χώρος Τέχνης “Alma Mater” βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στα Εξάρχεια. Στεγάζεται σε μια ανακαινισμένη νεοκλασσική κατοικία που κτίστηκε πριν από το 1890. Στα λατινικά “Alma Mater” σημαίνει κυριολεκτικά “μητέρα τροφός”, και συνήθως αποδίδεται συμβολικά στην Επιστήμη που έχει το ρόλο της μητέρας του Ανθρώπου ως εξελιγκτικής δύναμης. Ομοίως, το όραμα των ιδρυτών του χώρου είναι να λειτουργήσει ως “alma mater” για την πνευματική και αισθητική ανέλιξη της πόλης. Ο χώρος εκτός από εκθεσιακές δυνατότητες διαθέτει και εξοπλισμό φιλοξενίας εκδηλώσεων. Αναλυτικές πληροφορίες https://almamater.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας

Arts & Antiques CCR | http://www.artsantiquesccr.gr

Metafox | https://metafox.gr

Polis Magazino | https://www.polismagazino.gr