Άπειρες Μορφές

Οι εικαστικοί επιμελητές Ιάσων Καιροφύλας και  Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 22 εικαστικούς καλλιτέχνες σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Άπειρες Μορφές” και να τιμήστε με τη παρουσία σας τα εγκαίνια της τη Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 ώρες 18:00 – 22:00. Η έκθεση, που προτείνει τη δημιουργική επανάχρηση (upcycling art) ως τρόπο τέχνης και διεύρυνσης της αντίληψης της, λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα στο χώρο τέχνης Luminοus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42), και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID, εως τις 15 Σεπτεμβρίου. 

Στο επιμελητικό σημείωμα, οι Επιμελητές σημειώνουν: “Συζητείται πως η τέχνη της δημιουργικής επανάχρησης μετατρέπει σε καλλιτεχνήματα τα ανακυκλώσιμα άχρηστα του κόσμου τούτου, ιδέα που μάλλον αδικεί ένα από τα σημαντικότερα κινήματα της εποχής μας. Απότοκος περισσότερο της οικολογικής ιδεολογίας, παρά των πρακτικών της, εισηγείται τη δημιουργική επανάχρηση (upcycling) έναντι της απόρριψης και της συμβατικής ανακύκλωσης υλικών, ιδεών, συμβόλων και εικόνων, δημιουργώντας αντικείμενα που ανώτερης πολιτισμικής συμβολής και κοινωνικής αξίας του αρχικού. Η επανάχρηση δεν επανανοηματοδοτεί μονάχα το υλικό στοιχείο: αφορμάται από μια ισχυρή οικολογική συνείδηση, όμως ενθαρρύνει καλλιτέχνες και κοινό να σκέφτονται αντισυμβατικά, να αμφισβητουν τις παραδοσιακές έννοιες της εικαστικής δημιουργίας. Το κίνημα προτείνει την επανάχρηση της ίδιας της Τέχνης. Ολοένα και συχνότερα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια καλλιτέχνες να μη διστάζουν να δημιουργούν κολλάζ με τα παλιά τους έργα. Το κίνημα είναι ένα ηχηρό κοινωνικό σχόλιο, σε ευθυγράμμιση με τη βιωσιμότητα και την επινόητικότητα, μια κριτική της παραδοσιακής έννοιας της υλικής αξίας, του πρόσκαιρου, και της συνολικής καταναλωτικής κουλτούρας. Παράλληλα, η τέχνη της δημιουργικής επανάχρησης εισηγείται ότι κάθε τι, εννοιολογικό ή υλικό, ζει καλύτερα μέσα απο μια ζωή άπειρων μεταμορφώσεων, επανεννοιολογήσεων και αναθεωρήσεων“.

Έκθεση με φυσική παρουσίαση των έργων στην Αθήνα

Ώρες / Μέρες: Τετάρτη 14:00-18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.

INSTAGRAM
#infiniteformsinart

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Ο κατάλογος βιβλίο της έκθεσης είναι διαθέσιμος ΔΩΡΕΑΝ για θέαση online ή/και download από ΕΔΩ.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Γωγω Πιτσόκου, Σταύρος Τσιάκαλος, Αθανάσιος Μπίρλης, Χριστίνα Μακροπούλου, Αναστασία Χρυσανθοπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου, Διονύσιος Μπουλέρος, Αγγελική Ασημακοπούλου, Αμαλία Κορωνάκη, Λένα Σπάνια, Μαρία Αθανασέκου, Δημήτρης Τσακίρης, Γιάννος Μπουζιούκος, Σάββας Ζημαντάκος, Μίνα Κουζούνη, Μάγδα Δημούδη, Γεώργιος Σαράντης, Κωνσταντίνα Σαμαρά, Ντοροτέ Μεσάντερ.

  • Guest Artists: bodarch -Πέτρος Πέτρος & Στέλλα Χατζηπαναγιώτου με την Εγκατάσταση & Performance “Let the flowers…”

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του  2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Σχετικά με τη Luminus Eye

Χώρος για τις τέχνες με άξονα την φωτογραφία, που συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Κατερίνας Καρανίκα, Παύλου Παυλίδη με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες γκαλερί. Σε ένα φιλικό, φωτεινό, σύγχρονο χώρο, με ένα μικρό καφέ και μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη πάντα στην διάθεση των επισκεπτών και των φίλων της, δίνοντας το δικό της στίγμα ποιότητας στα καλλιτεχνικά πράγματα των Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.