“Αόρατες Ελπίδες” -μια έκθεση για τα αθέατα παιδιά στην Alma Mater

Ο Επιμελητής Τέχνης Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης και εικαστικούς καλλιτέχνες, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (25η Μαΐου) παρουσιάζει στην αίθουσα τέχνης Alma Mater (Εμμανουήλ Μπενάκη 62, Εξάρχεια, Αθήνα) την έκθεση “Αόρατες Ελπίδες” , που διερευνά το φαινόμενο της εξαφάνισης παιδιών στην Ευρώπη, φωτίζοντας τις πολλαπλές αιτίες και τις τραγικές συνέπειες που το συνοδεύουν, αναδεικνύοντας τη σκληρή πραγματικότητα των αόρατων ανηλίκων και καλώντας σε συλλογική ευαισθητοποίηση και δράση για την προστασία της παιδικής ζωής και αξιοπρέπειας. Η έκθεση θα συνοδευτεί από εκδηλώσεις και δημόσιες συζητήσεις, με την οργανωτική υποστηριξη της ARTgrID.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν Παρασκευή 23 Μαΐου ώρες 19:00 – 22:00. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχεδίου, φωτογραφίας, εικαστικό αντικείμενο και επιτοίχιες κατασκευές, και εγκατάσταση.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα Παρασκευή 23 Μαΐου – Κυριακή 1 Ιουνίου 2025 στο χώρο τέχνης Alma Mater και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID

Σημειώνεται  στο επιμελητικό κείμενο: “Λέγεται πως τα παιδιά είναι η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Είναι εκείνα που θα διαμορφώσουν το αύριο, με τις αξίες, τις επιλογές και τις πράξεις τους. Η 25η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα παιδιά που εξαφανίζονται και σε εκείνα που παραμένουν αόρατα για την κοινωνία. Η Παγκόσμια Ημέρα των Εξαφανισμένων Παιδιών δεν είναι απλώς μια υπενθύμιση, αλλά μια έκκληση για δράση. Τα παιδιά εξαφανίζονται για πολλούς λόγους. Οικογενειακές διαφορές, φυγή από ενδοοικογενειακή βία, διαδικτυακή παραπλάνηση, εγκληματικά κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων – οι κίνδυνοι είναι παντού. Οι απαγωγές από αγνώστους είναι λιγότερες αλλά εξαιρετικά ανησυχητικές, καθώς συνδέονται με εκμετάλλευση και βία, ενώ ψυχικές διαταραχές ή νευροαναπτυξιακά προβλήματα κάνουν κάποιους ανηλίκους πιο ευάλωτους. Συγκλονιστική είναι η κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην Ευρώπη χωρίς χαρτιά, προσπαθώντας να γλιτώσουν από πολέμους και ακραία φτώχεια. Χιλιάδες εξαφανίζονται κάθε χρόνο, με πολλά να πέφτουν θύματα διακινητών. Η Europol έχει επιβεβαιώσει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, καταναγκαστικής εργασίας και εμπορίας οργάνων. Χωρίς νομική προστασία, παραμένουν αόρατα στα σύνορα, στις δομές φιλοξενίας, ακόμα και στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας. Κάθε χαμένο παιδί είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους: είναι μια ελπίδα λιγότερη για το μέλλον του κόσμου”.

“. 

Έκθεση με φυσική παρουσίαση των έργων στην Αθήνα

Ώρες/Μέρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 19:00 – 22:00. Τις υπόλοιπες ημέρες ο χώρος δέχεται μόνο κατόπιν συνεννόησης στο 6972445353. Είσοδος ελεύθερη.

Instagram
#theinvisiblehopes

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Ο κατάλογος βιβλίο της έκθεσης  είναι διαθέσιμος ΔΩΡΕΑΝ, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά  για θέαση online ή/και download ΕΔΩ

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν μέλη της συλλογικότητας ARC -Art Revisited Collective και guest artists εικαστικοί: Νίκη Ρουμπάνη, Μαρία Γενιτσαρίου, Αντώνης Καπετάνιος, Σώση Βακούλα, Μάγδα Δημούδη, Ιωάννης Σταμούλης, Αναΐς Χατζηνικολάου, Ελευθερία Γεραρή, Kώστας Μίχος, Ελένη Λέκκου, Μαγδαληνή Βογιατζή, Γεώργιος Μανούζας, Μαρία Στασινού, Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου

..

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λάβουν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο. Συγκεκριμένα:

  • Τη Κυριακή 25 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, και ώρες 19:30 – 21:30 έχει προγραμματιστεί εκδήλωση – δημόσια συζήτηση για το θέμα. Ομιλήτριες: Νίκη Ρουμπάνη, Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, Μαρία Μουδάτσου – Αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης ανθρωπιστικής οργάνωσης PRAKSIS, και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων για τη προστασία ανηλίκων. Θα παρουσιαστούν στοιχεία και έρευνες για την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με anti-traficking. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στον ρόλο της Τέχνης ως θεραπευτικού μέσου, το οποίο λειτουργεί όχι μόνο ενδυναμωτικά για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και ως γέφυρα σύνδεσης με το υγιές και υποστηρικτικό κομμάτι της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα κατατεθεί μαρτυρία φιλολόγου από διαπολιτισμικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, που είχε υποδεχτεί και διδάξει παιδιά που φιλοξενούνταν από την ΑΡΣΙΣ φωτίζοντας τη δύναμη της εκπαίδευσης και της ανθρώπινης σχέσης στην αποκατάσταση και προστασία των πλέον ευάλωτων. Συντονιστής: Πάρης Καπράλος.

  • Τη Κυριακή 1 Ιουνίου στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί finissage της έκθεσης με ξενάγηση από τον Επιμελητή και συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Επίσης θα διεξαχθεί live library με μια μαρτυρία “χαμένου παιδιού” -σήμερα ώριμης γυναίκας, στο πλαίσιο της εγκατάστασης της Νίκης Ρουμπάνη με τίτλο “Παιδια που χαθηκαν μα διασωθηκαν – Surviving lost and found children”.

 

..

Σχετικά με το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό, που λειτουργεί γύρω από τα θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το 1983 και με καταστατικό στην Ελλάδα από το 1991. Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης λειτουργεί καθημερινά την γραμμή ΣΟΣ ‘Δίπλα σου’, στο 210 9700814 για στήριξη θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και κατά της Σωματεμπορίας και τέλος την Τράπεζα Εθελοντικού Χρόνου. Πλαισιώνεται από εθελόντριες κι εθελοντές με διάφορες ειδικότητες, για τις δράσεις του. Η Γραμμή ΣΟΣ περιλαμβάνει τρεις δραστηριότητες από μέρους του επαγγελματία: α) την ενεργητική ακρόαση, β) την αποδοχή, χωρίς επίκριση, και την απουσία κατευθυντικότητας ως προς την εύρεση λύσης, με άμεση διάθεση ψυχολογικής και νομικής συμβουλευτικής γ) την αναγνώριση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του καλούντα και ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός πλαισίου ικανού, ώστε να επιτρέπει τη διαμόρφωση της τελικής απόφασης και την ανάληψη δράσης από το ίδιο το άτομο. Περισσότερες πληροφορίες enowhumanrights.gr

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Επιμελητής Τέχνης, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011.Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλυτικά ΕΔΩ.

Σχετικά με την ARTgrID

H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών (Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.). Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. Αναλυτικά ΕΔΩ.

Σχετικά με την Alma Mater

Ο χώρος Τέχνης “Alma Mater” βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στα Εξάρχεια. Στεγάζεται σε μια ανακαινισμένη νεοκλασσική κατοικία που κτίστηκε πριν από το 1890. Στα λατινικά “Alma Mater” σημαίνει κυριολεκτικά “μητέρα τροφός”, και συνήθως αποδίδεται συμβολικά στην Επιστήμη που έχει το ρόλο της μητέρας του Ανθρώπου ως εξελιγκτικής δύναμης. Ομοίως, το όραμα των ιδρυτών του χώρου είναι να λειτουργήσει ως “alma mater” για την πνευματική και αισθητική ανέλιξη της πόλης. Ο χώρος εκτός από εκθεσιακές δυνατότητες διαθέτει και εξοπλισμό φιλοξενίας εκδηλώσεων. Αναλυτικά ΕΔΩ

Χορηγοί Επικοινωνίας

Arts & Antiques CCR
Metafox
Polis Magazino