“Των αισθήσεων και των παραισθήσεων” | Έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Καρνέζη

You are currently viewing “Των αισθήσεων και των παραισθήσεων” | Έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Καρνέζη

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 -Ο Επιμελητής Τέχνης Πάρης Καπράλος παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ελένης Καρνέζη με τιτλο “Των αισθήσεων και των παραισθήσεων” στη Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα) και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό στα εγκαίνια της τη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 στις 19:00.

Στη νεότερη έκθεση της, η εικαστική δημιουργός παρουσιάζει τρεις διακριτές σειρές έργων συνεπικουρούμενων από πλειάδα φυσικών και εννοιολογικών τοπίων της ίδιας περιόδου, που καλύπτει τα δύο τελευταία έτη δημιουργιών της.

Στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης σημειώνεται, μεταξύ άλλων: “Η ατομική έκθεση της Ελένης Καρνέζη με τίτλο “Των αισθήσεων και των παραισθήσεων” εμπνέεται από το ομώνυμο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι για να λειτουργήσει ως μια πολυδιάστατη εξερεύνηση της λεπτής γραμμής μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Μέσα από τη ζωγραφική της, η Καρνέζη μας προσκαλεί να βιώσουμε την ένταση και την αλληλεπίδραση των αισθήσεων και των παραισθήσεων, όπως αυτές αναδύονται μέσα από το χρώμα και τις χειρονομίες του καμβά. Τα έργα της μεταφέρουν τον θεατή σε κόσμους όπου η πραγματικότητα παραμορφώνεται και μεταμορφώνεται, ενώ το χρώμα και οι μορφές γίνονται φορείς συναισθημάτων και αφηρημένων εννοιών. […] Η έκθεση της Ελένης Καρνέζη αποτελεί ένα ταξίδι ανάμεσα σε αισθήσεις και παραισθήσεις, όπου η ζωγραφική της γίνεται εργαλείο διερεύνησης του ψυχισμού και της φαντασίας. Με δυναμικά χρώματα, αφηρημένες μορφές και πλούσιες υφές, η καλλιτέχνιδα μας προσκαλεί να επανεξετάσουμε τον κόσμο και τα συναισθήματά μας. Η έκθεση συνιστά μια καλλιτεχνική εμπειρία γεμάτη ένταση, πάθος, και στοχασμό, προσφέροντας στον θεατή μια βαθιά εσωτερική διαδρομή“.

Η εικαστικός, στη καλλιτεχνική δήλωση της για την έκθεση επισημαίνει: “Η τέχνη μου είναι ένα προσωπικό ταξίδι ανάμεσα στις αισθήσεις και τις παραισθήσεις, μια διαρκής αναζήτηση της εσωτερικής και εξωτερικής αρμονίας. Χρησιμοποιώντας κυρίως ακρυλικά, επιχειρώ να ανακαλύψω και να αποδώσω τα κρυμμένα συναισθήματα που γεννιούνται από τον συνδυασμό χρωμάτων και την αλληλεπίδραση με τις μνήμες. Ο καμβάς μετατρέπεται σε ένα πεδίο όπου το άυλο παίρνει μορφή, μεταφέροντας την αίσθηση του άγνωστου μέσα από δυναμικές πινελιές, υφές και χρωματικές εντάσεις. Η επιλογή των χρωμάτων δεν είναι τυχαία: κάθε απόχρωση φέρει το δικό της μήνυμα και κάθε μορφή προσκαλεί τον θεατή να ανακαλύψει το δικό του νόημα. Τα έργα μου αποτυπώνουν μια αέναη αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ του υλικού και του πνευματικού, και αποτελούν την πρόσκληση σε έναν διάλογο στις χώρες του Φωτός και της Σκιάς. Τοπία αστικά και φυσικά, αφηρημένα και φανταστικά, μια συνολική τοπολογία του νου και της καρδιάς, συνομιλούν -κατ’ εμέ αρμονικά- με τα βιομορφικά έργα μου που αποδίδουν μέσα από τις αέναες κινήσεις τους το συναίσθημα της μοναδικής στιγμής. Ταξιδεύοντας και αντλώντας έμπνευση από διαφορετικές κουλτούρες, η παλέτα μου επηρεάζεται από τις αμέτρητες παραστάσεις και τα βιώματα που συνάντησα“.

Συνοπτικό Βιογραφικό της εικαστικού

Η Ελένη Καρνέζη είναι ζωγράφος που γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Γόνος καλλιτεχνικής οικογένειας (η μητέρα της υπήρξε ζωγράφος) που την έφερε κοντά στον δυναμικό χώρο της ζωγραφικής από τα παιδικά της χρόνια. Την τελευταία δεκαπενταετία, η ζωγραφική αποτελεί βασική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο της. Κατέχει τίτλο σπουδών από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ στην Ιστορία της Τέχνης και τα Εικαστικά, κατόπιν πολυετών ιδιωτικών σπουδών με τη καθοδήγηση των εικαστικών Γιάννη Βοργία, Μπέττυς Καρούση, Τίμου Μπατινάκη, Γιάννη Πέτρου, Γιάννη Νομικού, οι οποίοι προσέθεσαν στις γνώσεις και την τεχνική της στοιχεία με τα οποία δομήθηκε το προσωπικό της ύφος. Η καλλιτέχνις έχει ταξιδέψει εκτεταμένα σε πολλές χώρες γνωρίζοντας διαφορετικές κουλτούρες και ερχόμενη σε επαφή με χρώματα και μοναδικούς πολιτισμούς που επηρέασαν την τέχνη της. Τα κυριότερα μέσα έκφρασης της στη ζωγραφική είναι τα ακρυλικά. Έχει δείξει τη δουλειά της σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις, και σε δύο ατομικές. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, και στη Γαλλία.

Η έκθεση διαρκεί από τις 31 Οκτωβρίου 2024 εως και τις 9 Νοεμβρίου 2024, ενώ από τη δεύτερη μέρα μετά τα εγκαίνια θα γίνει διαθέσιμη και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ARTgrID (https://artgrid.gr). Τη τελευταία ημέρα της φυσικής έκθεσης στην Αθήνα, δηλαδή το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 13:00 έχει προγραμματιστεί finissage με ξενάγηση – διάλογο του επιμελητή και της ζωγράφου με το φιλότεχνο κοινό.

Για την έκθεση έχει εκδωθεί κατάλογος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες της δωρεάν.

Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, 118 51, Αθήνα

Ώρες/Μέρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.

Instagram

#elenikarnezi

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011.Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλυτικά: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

Σχετικά με την ARTgrID

H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών(Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.). Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. Πληροφορίες: https://artgrid.gr

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο τουΔήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολλάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Πληροφορίες: https://chiliart.gr

Χορηγός Φωτογράφισης

Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

Διαδικτυακή Υποστήριξη

ARTgrID | https://artgrid.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας

Arts & Antiques CCR | http://www.artsantiquesccr.gr

Metafox | https://metafox.gr

Polis Magazino | https://www.polismagazino.gr