Open Call | Εμμένεια

You are currently viewing Open Call | Εμμένεια

Ο εικαστικός επιμελητής  Πάρης Καπράλος απευθύνει Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες να υποβάλλουν έργα τους για να συμμετέχουν σε μια έκθεση στον αθηναϊκό χώρο τέχνης Chili Art Gallery  (Θησείο, ιστορικό  κέντρο Αθηνών) με θέμα “Εμμένεια” που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο 2023, και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας  ARTgrID

Για την έκθεση θα εκδωθεί κατάλογος  στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα. 

Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας που συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα. Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, τα έργα μπορούν να είναι ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ψηφιακής τέχνης, κολλάζ, VideoArt, ψηφιδωτά, γλυπτά. Δεν υπάρχει περιορισμός διαστάσεων, αλλά το βάρος κανενός έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 10 κιλά.

Εννοιολογικό πλαίσιο. Η εμμένεια είναι η κινητήριος δύναμη της αυτοπραγμάτωσης και της εξέλιξης. Η εμμένεια μας επιβάλει να υπηρετούμε το όραμά μας και να συνεχόμαστε με τις αξίες μας, σε πείσμα κάθε κοινωνικής τοξικότητας, και ενάντια στη μιζέρια της καθημερινότητας. Η εμμένεια διαφέρει από την υπομονή -που ενέχει την ανασταλτική έννοια της ανοχής, καθώς χαρακτηρίζεται από την ανυποχώρητη προσήλωση στους στόχους και συνδέεται με μια αταλάντευτη αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε προς την επίτευξη ενός στόχου, ακόμη και αν απαιτείται πολύς χρόνος και προσπάθεια. Η εμμένεια διαφέρει από την επιμονή, καθώς η επιμονή μπορεί να χαρακτηρίζεται από την αδυναμία να προσαρμοστεί σε νέες πληροφορίες ή συνθήκες, ενώ η εμμένεια συνεπάγεται μια σταθερή δέσμευση για επίτευξη στόχων μακροπρόθεσμα. Η εμμένεια είναι κινητήριος δύναμη για να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να επισυμβεί, είναι αυτή που μας κρατά σε κίνηση, αναζητώντας διαρκώς τη βελτίωση. “Η εμμένεια είναι μια σταθερή δέσμευση για επίτευξη στόχων μακροπρόθεσμα,” γράφει ο Alain Badiou, επισημαίνοντας ότι η εμμένεια δεν επηρεάζεται από τις προσωρινές αποτυχίες ή τις δυσκολίες, αλλά αποτελεί μια διαρκή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μας, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. “Η εμμένεια είναι η ικανότητα να συνεχίζεις να προσπαθείς παρά τις αποτυχίες, τις απογοητεύσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις,” γράφει η ψυχολόγος Angela Duckworth στο βιβλίο της με τίτλο “Grit: The Power of Passion and Perseverance” (Εμμένεια: Η Δύναμη του Πάθους και της Προσπάθειας). Διάσημα έργα τέχνης και κορυφαίοι δημιουργοί συνδιαλέγονται με την εμμένεια τιτλικά και θεματικά, ενώ σύγχρονα έργα τέχνης κινητοποιούν, εμπνέουν, και ζητούν από καθένα να βάλει το λιθαράκι του στην εκπλήρωση των προσδοκιών του για το Σήμερα και το Αύριο της κοινωνικής ανέλιξης.

Τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα, και τα έργα σε καμβά τελαρωμένα.  

Ποιός μπορεί να συμμετέχει. Στην έκθεση μπορούν να συμμετέχουν καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και κατοικούν στην Ελλάδα και τη Κύπρο, ανεξάρτητα από τη καταγωγή ή την εθνικότητά τους. 

Τι πρέπει να υποβάλλετε
. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα ΕΜΜΕΝΕΙΑ τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρίς κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας. 

Σημαντικές σημειώσεις.
– Εάν υποβάλλετε φωτογραφία ή έντυπο έργο Digital Art στην υλικοτεχνική περιγραφή του έργου γράφετε τις τελικές διαστάσεις του τυπωμένου που θα αναρτηθεί στην έκθεση σε εκατοστά (ύψος Χ πλάτος), και το υλικό πάνω στο οποίο θα είναι τυπωμένη η φωτογραφία. 

– Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω  διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.  Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν.

Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.

– Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.

– Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στην έκθεση. 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή  27 Αυγούστου 2023 στις 23:59′.