Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Νέα Κανονικότητα: Φάντασμα στη μηχανή

You are currently viewing Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Νέα Κανονικότητα: Φάντασμα στη μηχανή

Η ARTgrID απευθύνει διεθνή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος σε εικαστικούς καλλιτέχνες να υποβάλλουν έργα με τα οποία θα ήθελαν να συμμετέχουν σε επιμελημένη έκθεση με θέμα “ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 3: Φάντασμα στη μηχανή” που οργανώνει το Δεκέμβριο 2023 στην Αθήνα. Η φυσική έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Luminous Eye Art Gallery (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, ιστορικό κέντρο Αθηνών ) 8-17 Δεκεμβρίου και παράλληλα διαδικτυακά στη πλατφόρμα μας με διάρκεια ενός μήνα (8 Δεκεμβρίου 2023 – 8 Ιανουαρίου 2024). Την έκθεση θα επιμεληθούν οι Εικαστικοί Επιμελητές Πάρης Καπράλος, Τέρη Πάσχου και Βέρα Κατρανίδου.

Για την έκθεση θα εκδωθεί κατάλογος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.

Εννοιολογικό πλαίσιο. “Το φάντασμα στη μηχανή” είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αόρατη, μη προφανή ή μη εμφανή επιπτώση, πρόβλημα ή δυσλειτουργία που μπορεί να επηρεάζει τη λειτουργία ενός συστήματος ή μιας διαδικασίας. Αντιπροσωπεύει κάτι που δεν είναι εύκολα αντιληπτό ή αναγνώρισμένο, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Οι συνέπειες της πανδημίας παραμένουν πολύπλευρες και αχαρτογράφητες. Τα ψυχολογικά, κοινωνικοπολιτικά προβλήματα καλπάζουν. Οι ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που καθίστανται πλέον ολοφάνερες και η απειλή των ζοφερών καιρών, ο πόλεμος στην Ουκρανία που αφήνει ανοικτά ενδεχόμενα επέκτασης σε παγκόσμια σύρραξη, επιδρούν πλέον στην ήδη δυστοπική πραγματικότητά μας αλλά και στις προοπτικές καθενός στη ζωή.Νεα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα ξεπηδούν, παλιότερα οξύνονται οδηγώντας τις κοινωνίες σε ακραίες καταστάσεις. Η Νέα Κανονικότητα είναι μία δυστοπία της οποίας δε μπορούμε να αντιληφθούμε πάντοτε τις ακριβείς αιτίες, να προβλέψουμε τη πορεία της, ή να διακρίνουμε το τέλος της. Αναζητούμε “το φάντασμα στη μηχανή”,  συχνά εφησυχαζόμενοι,  ενόσω η ανάγκη άμεσων αλλαγών ολοένα και αυξάνεται.

Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας που συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα.

Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, τα έργα μπορούν να είναι ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ή και άυλης ψηφιακής τέχνης, κολλάζ, VideoArt, ψηφιδωτά, γλυπτά. Δεν υπάρχει περιορισμός διαστάσεων, αλλά το βάρος κανενός έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 10 κιλά.

Τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα, και τα έργα σε καμβά τελαρωμένα.

Ποιός μπορεί να συμμετέχει. Στην έκθεση μπορούν να συμμετέχουν καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα από τη καταγωγή ή την εθνικότητά τους.

Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 3 τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρίς κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Σημαντικές σημειώσεις.
– Εάν υποβάλλετε φωτογραφία ή έντυπο έργο Digital Art στην υλικοτεχνική περιγραφή του έργου γράφετε τις τελικές διαστάσεις του τυπωμένου που θα αναρτηθεί στην έκθεση σε εκατοστά (ύψος Χ πλάτος), και το υλικό πάνω στο οποίο θα είναι τυπωμένη η φωτογραφία.
– Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν.
– Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.
– Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
– Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στην έκθεση.

Προθεσμία υποβολής: Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 στις 23:59′.