ARTgrID | Νέα Κανονικότητα: Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες

ARTgrID | Νέα Κανονικότητα: Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 – Η ARTgrID προσκαλεί εικαστικούς καλλιτέχνες να υποβάλλουν έργα με τα οποία θα ήθελαν να συμμετέχουν σε έκθεση με θέμα ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ που οργανώνει το Νοέμβριο 2021 στην Αθήνα. Η φυσική έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας) 11 – 20 Νοεμβρίου και παράλληλα διαδικτυακά στη πλατφόρμα μας με διάρκεια ενός μήνα (11 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου 2021). Στο πλαίσιο της θα αποδωθούν Βραβεία Κοινού στους τρεις πρώτους καλλιτέχνες τα έργα των οποίων θα ψηφιστούν ως τα πλέον ενδιαφέροντα. Την έκθεση θα επιμεληθεί ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος.

Εννοιολογικό πλαίσιο. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, παράλληλα με την πανδημία, και τις υποχωρήσεις έναντι των κεκτημένων μας ως κοινωνία, επιδρούν ευθέως στον ψυχισμό μας. Οι συνθήκες δοκιμάζουν προσωπικά ηθικά όρια και κοινωνικές αντοχές. Τα έργα που δημιουργήθηκαν μέσα στη ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, με την ελεύθερη έμπνευση των καλλιτεχνών δεν αναμενεται να προτείνουν λύσεις, αλλά να θέτουν καίρια ερωτήματα θυμίζοντάς μας να παραμένουμε άνθρωποι μες στη τρικυμία.

Θεματική και είδος έργων. Στην έκθεση γίνονται δεκτά αναρτώμενα έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, φωτογραφίας, κολλάζ, ελαφριές κατασκευές, καθώς επίσης επιδαπέδια & επιτραπέζια γλυπτά. Το θέμα των έργων είναι ουσιαστικά ελεύθερο, αρκεί τα έργα να έχουν φιλοτεχνηθεί εντός των 2 τελευταίων ετών (2020 ή 2021) και να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιόδου.

Επιλογή έργων. Τα έργα θα επιλεγούν με βάση τη ποιότητα αποτύπωσης του θέματος τους ανάλογα με το είδος και το ύφος καθενός καλλιτέχνη, τη πρωτοτυπία και αρτιότητα της εικαστικής επεξεργασίας του θέματος που ελεύθερα επέλεξε ο δημιουργός τους. Στην έκθεση θα επιλεγούν έργα και όχι καλλιτέχνες: έτσι, είναι πιθανό να υποβάλετε 3 έργα και να επιλεγούν ένα ή δύο για έκθεση.

Βραβεύσεις. Στη διάρκεια της φυσικής έκθεσης (11 – 20 Νοεμβρίου) θα διεξαχθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της ιστοσελίδας μας με το ερώτημα του πλέον ενδιαφέροντος, πρωτότυπου, σχετικού με το θέμα της έκθεσης έργου. Η κατάταξη των 10 πρώτων έργων θα ανακοινωθεί δημόσια (στην ιστοσελίδα μας, στα social media, και με Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ), ενώ οι τρεις πρώτοι καλλιτέχνες θα κερδίσουν δωρεάν συνδρομές και διαδικτυακες υπηρεσίες της πλατφόρμας μας συνολικής αξίας €1000.

Ποιός μπορεί να υποβάλλει. Μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο ετος της ηλικίας τους και κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα ή την Κύπρο, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Κριτήριο επιλογής είναι η ποιότητα, η πρωτοτυπία και η εικαστική σύλληψη των έργων, όχι η ηλικία ή το βιογραφικό. Δε μπορούν να υποβάλλουν όσοι έχουν ήδη προφίλ στην ARTgrID και όσοι συμμετέχουν με έργα τους σε μονιμα προφίλ συλλογικών σχημάτων. 

Τι πρέπει να υποβαλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με email στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα “ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ” τα ακόλουθα:
➤  Φωτογραφίες 1-3 εργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής .jpg ή .pdf μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά τα έργα που υποβάλλατε, αλλιώς η συμμετοχή σας ακυρώνεται.
➤ Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. DSC9888.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό αντικείμενο οπότε έχει 3 διαστάσεις, Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
➤  Προαιρετικά, την υποβολή σας μπορεί να συνοδεύει καλλιτεχνική δήλωση (statement) αι σύντομο βιογραφικό σε μια παράγρφο που να μη ξεπερνά τις 150 λέξεις.

Σημαντικές σημειώσεις. Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη διεύθυνση artistsartgrid@gmail.com και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται. Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας. Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε εργα που έχετε φτιάξει τη περίοδο 2020 -’21, και θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 στις 23:59′.