Κιναισθησία | Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες

You are currently viewing Κιναισθησία | Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους σε διεθνή έκθεση βασισμένη σε σύλληψη του, απευθύνει ο  Επιμελητής Τέχνης  Πάρης Καπράλος. Οι επίσημες γλώσσες της έκθεσης είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ενώ θα εκδοθεί αναμνηστικός κατάλογος – βιβλίο σε ψηφιακή μορφή και στις δύο γλώσσες. Η έκθεση θα είναι παράλληλα διαθέσιμη διεθνώς διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ARTgrID για ένα μήνα.

Θεματική και είδος έργων. Στην έκθεση μπορείτε να υποβάλετε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, κολλάζ, textile/fiber art, ψηφιακή τέχνη. Τα εργα μπορούν να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα.

Εννοιολογικό πλαίσιο. Η ανάπτυξη της κιναισθησίας μέσω της γραφής και της τέχνης βελτιώνει την ικανότητα αντίληψης και κατανόησης του περιβάλλοντος και των κοινωνικών συμβολισμών. Η θεωρία του εμπραγματικού νου (embodied cognition) υποστηρίζει ότι οι γνωστικές διαδικασίες μας παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της σκέψης και της κατανόησης. Η γραφή και η ζωγραφική, που απαιτούν λεπτές και ακριβείς κινήσεις, ενισχύουν αυτήν τη σύνδεση μεταξύ σώματος και νου. Η κιναισθητική ανατροφοδότηση, που καλλιεργείται μέσω της πρακτικής της γραφής και της ζωγραφικής, βελτιώνει την αντίληψη του χώρου, των σχημάτων και των αναλογιών. Αυτή η βελτίωση δεν είναι μόνο τεχνικής φύσης αλλά έχει και σημαντικές γνωστικές και κοινωνικές συνέπειες. Όποιος αναπτύσσει ισχυρές κιναισθητικές δεξιότητες έχει πρόσβαση σε μια βαθύτερη κατανόηση των νοημάτων και των προθέσεων άλλων ανθρώπων, οδηγώντας σε μια πιο συνεκτική κοινωνία. Θεωρητικοί όπως ο George Lakoff και ο Mark Johnson (“Metaphors We Live By”) έχουν αναδείξει πώς οι μεταφορές που χρησιμοποιούμε στη γλώσσα μας συχνά προέρχονται από σωματικές εμπειρίες, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι η σκέψη και η γλώσσα μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις σωματικές μας αλληλεπιδράσεις με τον κόσμο. Κατά τον ίδιο τρόπο, η τέχνη γίνεται ένα ισχυρό εργαλείο μέσω του οποίου οι σωματικές μας εμπειρίες μπορούν να μεταφραστούν σε βαθύτερη κατανόηση και σύνδεση με το πολιτισμικό και κοινωνικό μας περιβάλλον.

Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα “ΚΙΝΑΙΣΘΗΣΙΑ” τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
.
(3) Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα που να επικεντρώνεται στις σπουδές και τη πορεία σας στη Τέχνη (ακόμη κι αν δεν είστε απόφοιτος κάποιας σχολής Καλών Τεχνών), τη καλλιτεχνική σας πορεία, κλπ. Η έκταση του κειμένου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 150 λέξεις.

(4) Στοιχεία επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Σημαντικές σημειώσεις
– Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.
– Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.
– Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
– Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στο πλαίσιο της έκθεσης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 στις 23:59′.