Πρόσκληση Ενδιαφέροντος συμμετοχής στην 9η έκθεση Χαρακτικής, Σχεδίου, Ζωγραφικής με μελάνι σε χαρτί, Γλυπτικής με χαρτί και έντυπου/εγχάρακτου Εικαστικού Αντικειμένου της σειράς διοργανώσεων του “Μελάνι σε Χαρτί” με στόχο την ανάδειξη καλλιτεχνών με αυτά τα μέσα έκφρασης απευθύνει ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος. Η έκθεση με φυσική παρουσία θα διεξαχθεί σε γνωστό χώρο τέχνης στο κέντρο της Αθήνας τον Φεβρουάριο 2024, και παράλληλα θα είναι και διαδικτυακά επισκέψιμη με την υποστήριξη της ARTgrID. Δεκτά έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, καλλιγραφίας, κολλάζ, καθώς και εικαστικά αντικείμενα / γλυπτά φιλοτεχνημένα με μελάνι και χαρτί. Προθεσμία υποβολής μέχρι και τη Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023.
Επίσημες γλώσσες της έκθεσης είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά και όλο το υλικό που θα εκδωθεί θα είναι δίγλωσσο, συμπεριλαμβανομένων του Αναμνηστικού καταλόγου βιβλίο της έκθεσης και της διαδικτυακής έκθεσης.
Στην έκθεση μπορούν να υποβάλλουν έργα τους και να συμμετέχουν (εφόσον επιλεγούν από την Επιμελητική Επιτροπή) καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και τη Κύπρο και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Εννοιολογικό πλαίσιο. Η έκθεση “Τρέξε πιο γρήγορα από τη φθορά” πραγματεύεται την ανθρώπινη επιθυμία για αιωνιότητα μέσω της τέχνης. Αντλώντας έμπνευση από την ποιητική γλώσσα του Καβάφη και την αισθητική της Σαπφούς, τα έργα που παρουσιάζονται εξερευνούν τον συμβολισμό του χρόνου και την αντίσταση στην εφήμερη φύση της ύπαρξης. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει χαρακτικά, ζωγραφική, σχέδια και κολλάζ, κάθε ένα με τη δική του προσέγγιση να αντιμετωπίσει τη φθορά, και, κάθε μέσο ως Τέχνη για να νικήσει τον Χρόνο και να εγγραφεί στην Αιωνιότητα, όσο υπάρχουν άνθρωποι. Μέσα από την αντικειμενοποίηση των έργων, η Τέχνη αποδίδει με σημειολογικό και εμπράγματο τρόπο την απάντηση στο αίτημα του Καβάφη. Τα χαρακτικά, με την ακρίβεια των λεπτομερειών τους, μιλούν για την προσπάθεια να καταγραφεί η παρούσα στιγμή με τρόπο που ξεπερνά τη φθορά του χρόνου. Η ζωγραφική με μελάνι προσφέρει μια πιο ρευστή και διαισθητική προσέγγιση, όπου οι συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές παγιώνονται στο χαρτί. Τα σχέδια, με τις απλούστερες γραμμές τους, επιδιώκουν να διατηρήσουν την αθανασία των ιδεών, ενώ το κολλάζ χρησιμοποιεί την ένωση διαφόρων υλικών για να αντικατοπτρίσει την ανανέωση και την αντίσταση στην πάροδο του χρόνου. Μέσα από την αισθητική και την τεχνική κάθε έργου, το κείμενο προσπαθεί να κατανοήσει την προσπάθεια της ανθρώπινης έκφρασης να διατηρηθεί ζωντανή, να αγγίξει την αιωνιότητα και να καταγράψει την ανθρώπινη εμπειρία πέρα από τις γενιές. Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σημερα είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, τη τυπογραφία, τη ζωγραφική. Προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “μέλας”(=μαύρος) διότι το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει γραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. 100.000 χρόνια οι άνθρεωποι πρώτα ζωγράφισαν και μετά, σταδιακά, έγραψαν ό,τι θα πρέπει να διασωθεί. Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους.
Θεματική και είδος έργων. Η έκθεση είναι ελεύθερη θέματος και κριτήριο επιλογής είναι η αρτιότητα της εικαστικής επεξεργασίας ανεξάρτητως από το ύφος ή το είδος του θέματος που πραγματεύονται τα έργα. Γίνονται δεκτά επιτοίχια αναρτωμενα έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, καθώς και εικαστικά αντικείμενα / γλυπτά κατασκευασμένα με μελάνι και χαρτί, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις/χαρακτηριστικά:
– Τα έργα μπορούν να είναι φιλοτεχνημένα με μαύρο ή/και έγχρωμο μελάνι , υδατοδιαλυτό ή μη, και σε μικρό ποσοστό μπορεί να έχει χρησιμοιποιηθεί βοηθητικά άλλο μέσο (π.χ. μολύβι, ακουαρέλλα) αλλά το μελάνι θα πρέπει να κυριαρχεί ως μέσο με φανερό τρόπο και στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του έργου.
– Τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα.
– Γλυπτά από χαρτί ή εικαστικά αντικείμενα με έντυπα/εκτυπα χαρακτηριστικά με μελάνι πρέπει να έχουν βάση να προσφέρει στατικότητα (όχι βάθρο, αυτό το παρέχουμε εμείς, αλλά βάση για λόγους στατικότητας)
– Το μέγιστο βάρος κανενός έργου, μαζί με το φέρον μέσο του (π.χ. τελάρο, κορνίζα, βάση -αν ειναι γλυπτό ή αντικείμενο, κλπ) δε πρέπει να ξεπερνά τα 7 κιλά.
Τι πρέπει να υποβάλλετε. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο inkonpapergr@gmail.com με θέμα ΜΕΛΑΝΙ 9 τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος αν είναι αναρτώμενο ή, αν είναι γλυπτό Υψος Χ Πλάτος Χ Μήκος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.
Σημαντικές σημειώσεις. Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών. Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται. Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.
Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, και είναι σχετικά με το θέμα, καιθα θέλατε να παρουσιάσετε στο πλαίσιο του project μας.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 στις 23:59′.