Το Ορατό και το Αόρατο

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 36 εικαστικούς καλλιτέχνες και τον κινηματογραφιστή Τάκη Μπαρδάκο παρουσίασαν την έκθεση “Το Ορατό και το Αόρατο”, με θέμα τη  διερεύνηση της σχέσης Αφαίρεσης και Παράστασης στη Σύγχρονη Τέχνη 16 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2023 στο χώρο τέχνης Luminοus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42). Η σελίδα που επισκέπτεστε είναι η διαδικτυακή έκδοση της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει εως και τις 2 Αυγούστου 2023.

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει: “Η σύγχρονη τέχνη χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος προσεγγίσεων και τεχνικών που αμφισβητούν τις παραδοσιακές έννοιες της Παράστασης και της Αφαίρεσης. Ενώ αυτές οι δύο πτυχές της τέχνης μπορεί να φαίνονται να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, συχνά συνυπάρχουν και διασταυρώνονται με συναρπαστικούς τρόπους. Η Αφαίρεση ως διαδικασία απλοποίησης, μείωσης ή παραμόρφωσης της πραγματικότητας, όπου οι μορφές μετατρέπονται σε πιο ουσιαστικά, εννοιολογικά ή αισθητικά στοιχεία, επιτρέπει στους καλλιτέχνες να εκφράσουν συναισθήματα, αισθήσεις ή ιδέες χωρίς να περιορίζονται από τις απαιτήσεις του ρεαλισμού ή της αναπαράστασης. Στη σύγχρονη τέχνη, η αφαίρεση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, από χειρονομία, ζωγραφική σε χρωματικό πεδίο ή γεωμετρική αφαίρεση έως ψηφιακά μέσα, βίντεο ή περφόρμανς. Η αφαίρεση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους καλλιτέχνες για να εκφράσουν τις υποκειμενικές τους εμπειρίες, να εξερευνήσουν νέες αισθητικές δυνατότητες ή να αμφισβητήσουν την αντίληψη της πραγματικότητας από τον θεατή. Οι παραστατικές προσεγγίσεις συχνά συνδέονται με παραδοσιακές μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική, η γλυπτική ή η φωτογραφία, όπου ο στόχος είναι να αποτυπωθεί η φυσική εμφάνιση του θέματος με υψηλό βαθμό ακρίβειας. Ωστόσο, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες αμφισβήτησαν αυτή την έννοια χρησιμοποιώντας την αναπαράσταση με αντισυμβατικούς τρόπους, όπως παραμορφώνοντας, κατακερματίζοντας ή επανασχεδιάζοντας οικείες εικόνες για να δημιουργήσουν νέα νοήματα. Η αναπαράσταση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων, την έκφραση της πολιτιστικής ταυτότητας ή την ανατροπή κυρίαρχων αφηγήσεων. Στην έκθεση με θέμα «Το ορατό και το αόρατο», οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εξερευνήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ αφαίρεσης και αναπαράστασης στη σύγχρονη τέχνη. Μπορούν να δημιουργήσουν έργα που θολώνουν τα όρια μεταξύ αυτών των δύο τρόπων έκφρασης ή να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ένταση και αντίθεση. Μπορούν επίσης να διερευνήσουν πώς η αφαίρεση και η αναπαράσταση μπορούν να συνδυαστούν επιλεκτικά για να δημιουργήσουν νέες μορφές νοήματος, να αμφισβητήσουν υποθέσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ μορφής και περιεχομένου ή να ωθήσουν τα όρια του τι μπορεί να είναι η τέχνη“.

Έκθεση με φυσική παρουσίαση των έργων στην Αθήνα

Ώρες / Μέρες: Τετάρτη 14:00-18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Instagram
#visibleinvisibleart

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Ο κατάλογος βιβλίο της έκθεσης είναι διαθέσιμος ΔΩΡΕΑΝ για θέαση online ή/και download από ΕΔΩ.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Βασίλης Γεροντάκος, Χρυσουλα Δεμαγκου, Όλγα Μπαρμάζη, Σωκράτης Ρωμύλιος, Γεωργία Μιχαηλίδου-Σάαντ, Οδυσσέας Ρεκούμης, Ellie Sass, Μαρίνα Χατζηευθυμιου, Γεωργία Κουκουλά, Κατερίνα Σπυροπούλου, Χριστίνα Κριεζή, Κυριάκος Πιερίδης, Αγάπη Καψιωτη, Χάρης Κακαρούχας, Foti kllogjeri, Ευαγγελή Καραγγέλη, Στέλλα Κυριακού, Ευγενία Μαραγκού, Ζωή Καλογιάννη, Ναταλία Παπαχρήστου, Χρυσούλα Παπαδάκη, Γιώργος Μαρκόπουλος, Συμεών Καπλανίδης, Ελίζα Πιερή, Mάρθα Κόλλια, Γιώτα Τζότζολη, Αλίκη Ρήγου, Συμεών Χατζηλίδης, Πωλίνα Κουργένη, Λίλια Αγάθου, Νικόλαος Καταραχιάς, Βασίλειος Μουμουλίδης, Ana Maria Grozdea, Στάθης Βανδώρος, Αναστάσιος Πατσιλινάκος, Μπέττυ Λυριτη

Guest Artist: ο κινηματογραφιστής Τάκης Μπαρδάκος

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του  2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Σχετικά με τη Luminus Eye

Χώρος για τις τέχνες με άξονα την φωτογραφία, που συνδυάζει και εκφράζει τις ιδέες και το πνεύμα των ιδρυτών της Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη, Κατερίνας Καρανίκα, Παύλου Παυλίδη με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με ξένες γκαλερί. Σε ένα φιλικό, φωτεινό, σύγχρονο χώρο, με ένα μικρό καφέ και μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη πάντα στην διάθεση των επισκεπτών και των φίλων της, δίνοντας το δικό της στίγμα ποιότητας στα καλλιτεχνικά πράγματα των Αθηνών. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.