Chalkos Gallery | Μελίνα Γιαλαμά: "Ανέσπερον Φως"

Η ARTgrID σε συνεργασία με την Chalkos Gallery προβάλλει διαδικτυακά την ατομική έκθεση της Μελίνας Γιαλαμά η οποία διαρκεί μέχρι τις μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2021 στους χώρους του γνωστού χώρου τέχνης της Θεσσαλονίκης, και περιμένει την επίσκεψη σας. Περισσότερες πληροφορίες για τη φυσική έκθεση ΕΔΩ.

Chalkos Gallery: Ιουστινιανού 21, Θεσσαλονίκη. Τ. 2310250956. E. kparcharidis@yahoo.gr Fb: chalkos gallery

Το 2021 είναι η χρονιά που όλοι μας ανατρέξαμε στις ηρωικές μορφές των ηρώων που μας χάρισαν την ελευθερία. Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο θυμηθήκαμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν τo 1821, κρατώντας στο χέρι μια σπάθα ή μια πιστόλα.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για μένα η έκθεση που οργανώθηκε από την Chalkos Gallery με τίτλο: «Ανέσπερον φως», της ζωγράφου Μελίνας Γιαλαμά. Η πιστή αποτύπωση των ηρωικών μορφών, δίπλα στα παραδοσιακά γυναικεία ενδύματα και τη φουστανέλα, προσφέρουν απλόχερα το άρωμα και το χρώμα της Επανάστασης του 1821.

Η φουστανέλα, οι παλάσκες και το μεδουλάρι, αποτυπώνονται ρεαλιστικά, με τη φουστανέλα όχι φρεσκοσιδερωμένη, όπως την παρουσιάζουν οι ζωγράφοι ηρωικών μορφών του ’21, αλλά όπως ήταν, τσαλακωμένη και λερωμένη. Ο φουστανελοφόρος που ξεκουράζεται στον πίνακα της κ. Γιαλαμά, όταν σηκωθεί θα φαντάζει πιο ψηλός, πιο ρωμαλέος και σίγουρα, πιο Έλληνας. Η φουστανέλα αναδείχθηκε σε σύμβολο της γενναιότητας, της λεβεντιάς και της τιμιότητας των ευσταλών παλικαριών της Ελλάδας. Ακόμη και ο πρώτος Βασιλιάς της Ελλάδας, ο Όθωνας, τη φορούσε με υπερηφάνεια, μάλιστα ζήτησε να αποτυπωθεί με αυτή σε πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα.

Εξαιρετική είναι η αποτύπωση και των τσαρουχιών, των παραδοσιακών υποδημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην Επανάσταση του 1821 και φέρουν σήμερα οι Εύζωνοι. Τα τσαρούχια με τις μαύρες φούντες και τα 60 και πλέον καρφιά χρησιμοποιώντας το βάρος τους των 3,50 κιλών, αλλά και τη δύναμη του Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς χτυπούν κατά τη βάδιση το μάρμαρο του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, για να δηλώνουν σ’ αυτούς που χάθηκαν στους Αγώνες του Έθνους, ότι βρίσκονται εκεί, όρθιοι, για να προστατέψουν τα όσια και τα ιερά της φυλής.

Η εκπληκτική αποτύπωση της φέρμελης, η οποία είναι διακοσμημένη με επάργυρη κλωστή, παραπέμπει στους οπλαρχηγούς του ’21 και στους αξιωματικούς του Όθωνα.

Η έκθεση, πλημμυρισμένη από Ελλάδα, μας προτρέπει να διερευνήσουμε τις μικρές λεπτομέρειες και τις ηρωικές μορφές του Αγώνα. Οφείλουμε να προστατέψουμε το 1821 και να το γνωρίσουμε καλύτερα, γιατί αυτή είναι η αφετηρία μας. Μέσα από τα εξαιρετικά έργα της κ. Γιαλαμά θα έχουμε την ευκαιρία να το προσεγγίσουμε, γιατί μας δίνει απλόχερα το πνεύμα των στίχων του Κωστή Παλαμά:

«Δεν είναι για χαροκοπιές και για τα πανηγύρια
Οι φουστανέλες, τ’ άρματα, η φέρμελη η χρυσή.
Τ’ άγιασε το αίμα και η φωτιά. Φέρτε λιβανιστήρια.
Τάχτε τα στα ‘κονίσματα κι ανάφτε τους κερί.

Βασίλειος Νικόλτσιος,
Συνταγματάρχης ε.α.-Φαρμακοποιός, 
Συλλέκτης, Συγγραφέας

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μελίνα Γιαλαμά γεννήθηκε το 1977. Κατάγεται από την Φλώρινα και ζει στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.(1996-2001). Εργάζεται σε ιδιωτικό σχολείο ως καθηγήτρια αισθητικής αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει δείξει τη δουλειά της σε 13 εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

2001: Artforum gallery (Βίλκα)
2002: Στέγη φιλοτέχνων Φλώρινας
2009: Στέγη φιλοτέχνων κτήριο Εξάρχου, Φλώρινα
2015: gallery Αριστοτέλη ,Φλώρινα
2016: Artforum gallery Π.Τσάτσης Θεσσαλονίκη
2017: EPsilon Art gallery Λουτράκι
2017: Eirmos gallery Θεσσαλονικη
2018: ArtNoise gallery Θεσσαλονίκη
2018: Artforum gallery Θεσσαλονίκη
2019: Artshot gallery Αθήνα
2019: Βιτρίνες ΟΤΕ Θεσσαλονικη
2019: Χώρος τέχνης Ώχρα Μπλε Λήμνος
2020: Μουσείο προσφύγων ομαδική έκθεση «Εγώ».
2020: Κτήριο Εξάρχου Φλώρινα ομαδική έκθεση «Βαθύς χειμώνας»