Menu
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Menu
Ο Εικαστικός Επιμελητής και διοργανωτής της σειράς εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 26 εικαστικούς καλλιτέχνες παρουσιάζει την 7η έκθεση σύγχρονης Ελληνικής υδατογραφίας με διακριτικό τίτλο “Θερινή Ραστώνη”. Αυτή η σελίδα αποτελεί τη διαδικτυακή έκδοση της φυσικής έκθεσης που έλαβε χώρα στην Chili Art Gallery στην Αθήνα τον Ιούλιο 2023. Η διαδικτυακή έκθεση θα διαρκέσει εως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Στο επιμελητικό σημείωμα, o γράφει ο κ. Καπράλος: “Σύμφωνα με άρθρο του Νίκου Σαραντάκου «…η “ραστώνη” (στα αρχαία ορθογραφείται ως ῥᾳστώνη), ετυμολογείται από το «ράστος», υπερθετικός βαθμό του «ράδιος» (εύκολος, άνετος), το οποίο ανάγεται στο επίρρ. ‘ρα’ (εύκολα), που το βρίσκουμε και στον ράθυμο. Στην αρχαιότητα, είχε σημασίες αρχικά και κυρίως θετικές. Σήμαινε την ευκολία, την απαλλαγή από κάτι οχληρό ή δυσάρεστο, την ανακούφιση από τον πόνο. Η λέξη πήρε επίσης τη σημασία του ελεύθερου χρόνου». Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορούν να θεωρηθούν ως κοινωνική συνήθεια από κοινωνιολογική άποψη. Ένας λόγος για τον οποίο οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν γίνει κοινωνική συνήθεια είναι επειδή είναι προϊόν της εκβιομηχάνισης και χάριν του νεωτερισμού. Καθώς οι κοινωνίες αστικοποιήθηκαν αποξενώθηκαν από τη Φϋση και οι άνθρωποι άρχισαν να εργάζονται σε εργοστάσια και γραφεία, υπήρχε ανάγκη για ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα και τη μονοτονία της καθημερινής εργασίας. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη της ιδέας των καλοκαιρινών διακοπών, που επέτρεπε στους ανθρώπους να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά και να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη για αναψυχή. Σε πολλές κοινωνίες, οι διακοπές θεωρούνται ως ένας τρόπος για να αναζωογονηθεί και να ανανεωθεί, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Οι διακοπές φέρνουν κοντά οικογένειες και φίλους, δομούν στα παιδιά κριτήρια κοινωνικότητας που καθορίζουν συχνά τι απολαμβάνουμε ως προσωπικό, τι βλέπουμε ως ρομαντικό, τι νιώθουμε ως μαγευτικό, τι βιώνουμε ως χαλαρωτικό, τι αντιλαμβανόμαστε ως σημαντικό. Ερχόμαστε κοντά στη φύση και βρίσκουμε χρόνο ο ένας για τον άλλον, και, το σημαντικότερο, για τον εαυτό μας.”.
INSTAGRAM
#colorinthewatergr
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Ο κατάλογος βιβλίο της έκθεσης είναι διαθέσιμος ΔΩΡΕΑΝ για θέαση online ή/και download από ΕΔΩ.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Αιμίλιος Γάσπαρης, Μαρία Καλλιάδου, Νίκος Τζερμιαδιανός, Όλγα Μπαρμάζη, Μανόλης Δοργιάκης, Γιούλα Τσιαντη-Παπαδοπουλου, Λουκία Σωτηρίου, Μιχαήλ Μουμτζής, Τριαντάφυλλος Αλεξίου, Σπύρος Ν. Μπέης, Καρίνα Πολλουξίδου, Αγγελική Δουβή, Βλάσης Μιχοπουλος, Κώστας Μίσσιος, Βασιλική Καραϊλανίδου, Ρωξάνη Χαραντώνη, Δώρα Χαραλαμπάκη, Χριστίνα Μακροπούλου, Αλεξία Σήλια Πεζά, Σοφία Ιατροπούλου, Ελένη Βουδουρέλλη, Κατερίνα Βασιλείου, Αλεξία Ανθίμου, Σπύρος Ρωμάνος, Μαρία Τηνιακού.
Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.
Σχετικά με την σειρά εκθέσεων “Χρώμα σε νερό”
Η σειρά εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” είναι ένα προσωπικό project του εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου που έχει στόχο την διάδοση, προβολή και γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με ενδιαφέροντες νέους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες στα κύρια μέσα έκφρασης των οποίων συγκαταλέγεται η υδατογραφία με κάθε δυνατή από τις ποικίλες μορφές της. Περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση για την συμμετοχή στην υπό δημιουργία κοινότητα, Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος και εξελίξεις μπορείτε να αντλείτε από ΕΔΩ.
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο τουΔήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελείέναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή μεόλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις,εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές καιομαδικές εκθέσεις και events. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
Η ARTgrID είναι μία πλατφόρμα επαγγελματικών υπηρεσιών για τον κλάδο των εικαστικών τεχνών που ασχολείται συστηματικά με τη προβολή και προώθηση ποιοτικής σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης σε όλο τον κόσμο. Θεωρώντας τη Τέχνη καθολικό αγαθό, και το διαδίκτυο πολύτιμο πεδίο για τη διαφάνεια, τις ίσες ευκαιρίες και τη πρόσβαση στα αγαθά του Πολιτισμού, η πλατφόρμα παρέχει στους καλλιτέχνες νέους τρόπους προβολής, στους επαγγελματίες (Μουσεία, Χώρους Τέχνης, Επιμελητές /Διοργανωτές εκθέσεων, συμποσίων και φεστιβάλ εικαστικών) μετατροπή και φιλοξενία των εκθέσεων & εκδηλώσεων τους σε διαδικτυακές, και σε συλλογικότητες, ενώσεις, και καλλιτεχνικές ομάδες υπηρεσίες οργάνωσης προβολής και πωλήσεων, τόσο με τη διοργάνωση φυσικών εκθέσεων, όσο και μέσω ψηφιακών δράσεων.
Η εταιρεία διαθέτει δίκτυο συνεργατών υψηλής εξειδίκευσης σε καλλιτεχνικά, νομικά, επενδυτικά θέματα και σε ζητήματα εξειδικευμένης προβολής & επικοινωνίας στα εικαστικά πράγματα, γεγονός που της επιτρέπει να συστήνει στους φιλότεχνους νέους καλλιτεχνικούς ορίζοντες. Επιπλέον αναπτύσσει μέσω εξειδικευμένων συνεργατών περιεχόμενο και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς αρχιτέκτονες, διακοσμητές και επαγγελματίες των κλάδων φιλοξενίας, εστίασης, και διοργανωτές εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής.
Η ARTgrID είναι μία εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με τη προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Κύπρο σε όλο τον κόσμο. Όραμα μας είναι η ανάδειξη της νέας ελληνικής εικαστικής ταυτότητας στην Ελλάδα και τον κόσμο, και η διευκόλυνση συνεργιών με στόχο την ανάπτυξη της αγοράς. Πεπεισμένοι αφενός ότι η Τέχνη είναι βασικό και καθολικό αγαθό, και, αφετέρου ότι το διαδίκτυο αποτελεί πολύτιμο πεδίο για τη διαφάνεια, τις ίσες ευκαιρίες και τη πρόσβαση όλων, παρέχουμε στους καλλιτέχνες νέους τρόπους προβολής, στους επαγγελματίες (Μουσεία, Χώρους Τέχνης, Επιμελητές /Διοργανωτές εκθέσεων, συμποσίων και φεστιβάλ εικαστικών) μετατροπή και φιλοξενία των εκθέσεων και εκδηλώσεων τους σε ψηφιακές, και σε συλλογικότητες, ενώσεις, και καλλιτεχνικές ομάδες υπηρεσίες διοργάνωσης προβολής και πωλήσεων, τόσο με τη διοργάνωση φυσικών εκθέσεων σε όλη την Ελλάδα, όσο και μέσω ψηφιακών δράσεων. Την ομάδα μας αποτελούν συνεργάτες υψηλής εξειδίκευσης σε θέματα καλλιτεχνικά, νομικά, επενδυτικά, εξειδικευμένης προβολής & επικοινωνίας, διοργάνωσεων σχετικά με τις εικαστικές τέχνες, και εργάζεται σκληρά προκειμένου να προσφέρει σε καθέναν που θα εμπιστευτεί τις υπηρεσίες της ένα αποτέλεσμα που διακρίνεται για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Μέσω της ιστοσελίδας μας προσδοκούμε να επιτρέψουμε στους λάτρεις της τέχνης και στους συλλέκτες να εξερευνήσουν νέους καλλιτεχνικούς ορίζοντες, και να έρθουν σε επαφή με την αξιόλογη νέα ελληνική ταυτότητα της Τέχνης. Παράλληλα, μέσω ομάδας εξειδικευμένων συνεργατών παρέχουμε περιεχόμενο και συμβουλευτικές υπηρεσίες Τέχνης προς αρχιτέκτονες, διακοσμητές και επαγγελματίες των κλάδων φιλοξενίας, εστίασης, και διοργάνωσης εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής.
© artgrid 2021