Διαγένεση | Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες

You are currently viewing Διαγένεση | Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες

Πρόσκληση ενδιαφέροντος υποβολής για να συμμετέχουν σε έκθεση με τίτλο “Διαγένεση” απευθύνει η επιμελήτρια τέχνης Βέρα Κατρανίδου προς εικαστικούς καλλιτέχνες.

Η έκθεση θα διεξαχθει στην Chili Art Gallery με την οργανωτική υποστήριξη της ARTgrID.

Εργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής,  κολλάζ, έντυπης ψηφιακής τέχνης (digital Art) είναι επιλέξιμα για την έκθεση, ενώ σε αυτή μπορούν να συμμετέχουν εικαστικοί καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Για την έκθεση θα εκδωθεί αναμνηστικός κατάλογος στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Κείμενο τεκμηρίωσης και παρουσίασης του θέματος. Διαγένεση είναι το σύνολο των φυσικών και χημικών διαδικασιών, οι οποίες μετατρέπουν το ασύνδετο ίζημα σε πέτρωμα. Καθώς τα ιζήματα θάβονται βαθύτερα, η πίεση και η θερμοκρασία αυξάνονται και τα ιζήματα συμπιέζονται και συμπυκνώνονται μέσω των γεωλογικών διαδικασιών. Στη διαγένεση οφείλεται ο σχηματισμός του 75% της επιφάνειας της γης, και, με ένα μοναδικό τρόπο, οι διεργασίες που τη συνιστούν μοιάζουν εξαιρετικά με αυτές που διέρχεται ο ανθρώπινος πολιτισμός στην ιστορική πορεία του. Οι αποθέσεις πολιτισμικών αξιών των περασμένων γενεών, τροφοδοτούν τις κοινωνικές διεργασίες σε μεγάλη κλίμακα, όταν πιεστούν από τις νέες προκλήσεις. Η πολυπολιτισμικότητα και ο διασυνδεδεμένος κόσμος των τελευταίων δεκαετιών συμπληρώνει τα κενά του παρωχημένου. Με τη πίεση που προκαλείται από κάθε δυσκολία και αντίσταση που συναντάμε σα κοινωνία, προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης της συνοχής, διαρκούς βελτίωσης και της ενδυνάμωσης της κοινωνίας· οι διαδικασίες προάγουν τη δημιουργία κοινών ταυτοτήτων και κοινωνικών αξιών. Ο παραλληλισμός υποδηλώνει αλληλεπιδράσεις μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό, που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός αρμονικού και συνεκτικού κοινωνικού ιστού. Η Τέχνη καλείται να οραματιστεί ένα καλύτερο μέλλον, μέσα στη δυστοπία του παρόντος. Ίσως είναι η φωνή ενός βραχνού προφήτη, ή η πίεση που χρειαζόμαστε σα κοινωνία για να πάμε παρακάτω.

Θεματολογία έργων. Τα έργα μπορούν να έχουν ελεύθερα όποιο θέμα πιστεύουν οι καλλιτέχνες ότι απαντά με τον καλύτερο τρόπο στη θεματική της έκθεσης.

Διαδικασία υποβολής. Κάθε καλλιτέχνης μπορεί να εκθέσει μέχρι 2 έργα. Οι καλλιτέχνες πρέπει να υποβάλλουν μία φωτογραφία για κάθε έργο που θέλουν να εκθέσουν, η οποία να αντιστοιχίζεται με κατανοητό τρόπο στη περιγραφή της που πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: Τίτλο, διαστάσεις, υλικά/τεχνική, έτος ολοκλήρωσης. Εφόσον επιλεγούν, οι καλλιτέχνες μπορούν να εκθέσουν αποκλειστικά τα έργα πυ υπέβαλαν. Οι καλλιτέχνες θα πρέπει να στείλουν το πραγματικό ονοματεπώνυμο τους και τυχόν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που χρησιμοποιούν, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Προθεσμία Υποβολής. Οι υποβολές πρέπει να σταλούν μέχρι και τη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στο με email στη διεύθυνση vkatranidou@gmail.com με θέμα “Διαγένεση“.