Χρώμα σε νερό 7: Θερινή ραστώνη | Πρόσκληση υποβολής σε έκθεση σύγχρονης υδατογραφίας

You are currently viewing Χρώμα σε νερό 7: Θερινή ραστώνη | Πρόσκληση υποβολής σε έκθεση σύγχρονης υδατογραφίας

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος απευθύνει Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς ζωγράφους σε έκθεση σύγχρονης υδατογραφίαςπου διοργανώνει στην Αθήνα το καλοκαίρι. Η έκθεση εντάσσεται στη σειρά δράσεων ΧΡΩΜΑ ΣΕ ΝΕΡΟ για την ανάδειξη καλλιτεχνών με αυτά τα μέσα έκφρασης.

Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά έργα ζωγραφικής με υδατοδιαλυτά μέσα σε χαρτί (watermedia, ακουαρέλα, υδατοδιαλυτά μελανια,μολύβια νερού, σκόνες, φυσικές υδατοδιαλυτές χρωστικές, καθώς επίσης εναλλακτικά μέσα -π.χ. τσάι, καφές, κ.α.).

Τα έργα μπορούν να έχουν ως θέμα ανθρωποκεντρικό ή/και φυσικό τοπίο, τη σχέση ανθρώπου με το το περιβάλλον, αλλά θα γίνουν δεκτά και αφαιρετικά και εννοιολογικά έργα που επεξεργάζονται ανάλογες θεματικές.

Κριτήριο επιλογής των έργων και των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν είναι η αρτιότητα της εικαστικής επεξεργασίας του θέματος ανεξάρτητα από το ύφος ή τη τεχνική.

Σημειώνει ο κ. Καπράλος σε κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης: “Καλοκαίρι και η ζωή είναι εύκολη” λέει το το γνωστό τραγούδι “Summertime” σε στυλ τζαζ που έγραψε το 1935 ο George Gershwin, και, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα της διαπίστωσης, η πραγμάτωση της είναι στο μυαλό όλων μας τη θερινή περίοδο. Σύμφωνα με άρθρο του Νίκου Σαραντάκου «…η “ραστώνη” (στα αρχαία ορθογραφείται ως ῥᾳστώνη), ετυμολογείται από το «ράστος», υπερθετικός βαθμό του «ράδιος» (εύκολος, άνετος), το οποίο ανάγεται στο επίρρ. ‘ρα’ (εύκολα), που το βρίσκουμε και στον ράθυμο. Στην αρχαιότητα, είχε σημασίες αρχικά και κυρίως θετικές. Σήμαινε την ευκολία, την απαλλαγή από κάτι οχληρό ή δυσάρεστο, την ανακούφιση από τον πόνο. Η λέξη πήρε επίσης τη σημασία του ελεύθερου χρόνου». Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορούν να θεωρηθούν ως κοινωνική συνήθεια από κοινωνιολογική άποψη. Ένας λόγος για τον οποίο οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν γίνει κοινωνική συνήθεια είναι επειδή είναι προϊόν της εκβιομηχάνισης και χάριν του νεωτερισμού. Καθώς οι κοινωνίες αστικοποιήθηκαν αποξενώθηκαν από τη Φϋση και οι άνθρωποι άρχισαν να εργάζονται σε εργοστάσια και γραφεία, υπήρχε ανάγκη για ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα και τη μονοτονία της καθημερινής εργασίας. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη της ιδέας των καλοκαιρινών διακοπών, που επέτρεπε στους ανθρώπους να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά και να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη για αναψυχή. Σε πολλές κοινωνίες, οι διακοπές θεωρούνται ως ένας τρόπος για να αναζωογονηθεί και να ανανεωθεί, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Οι διακοπές φέρνουν κοντά οικοφγένειες και φίλους, δομούν στα παιδιά κριτήρια κοινωνικότητας που καθορίζουν συχνά τι απολαμβάνουμε ως προσωπικό, τι βλέπουμε ως ρομαντικό, τι νιώθουμε ως μαγευτικό, τι βιώνουμε ως χαλαρωτικό, τι αντιλαμβανόμαστε ως σημαντικό. Ερχόμαστε κοντά στη φύση και βρίσκουνμε χρόνο ο ένας για τον άλλον, και, το σημαντικότερο, για τον εαυτό μας.

Ποιος μπορεί να υποβάλει
Μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ανεξαρτήτως εθνικότητας. Κριτήριο επιλογής είναι η ποιότητα, η πρωτοτυπία, η εικαστική σύλληψη και επεξεργασία των έργων -όχι η ηλικία ή το βιογραφικό.

Τι πρέπει να υποβάλετε
Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες καλούνται να υποβάλλουν σε email με θέμα “Χρώμα σε Νερό 7” τα ακόλουθα. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά τα έργα που υποβάλλατε, αλλιώς η συμμετοχή σας ακυρώνεται:

(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων στο email colorinthewatergr@gmail.com (αρχεία jpg) φιλοτεχνημένων σε χαρτί. Τα έργα πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρις κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Σημαντικές Διευκρινίσεις
– Απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη διεύθυνση colorinthewatergr@gmail.com και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.

Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε, θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν. Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.


– Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη πρόταση και πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε ανάμεσα σε υπάρχοντα εργα σας και να αποστείλετε όλα τα ζητούμενα εγκαίρως.

Προθεσμία υποβολής: Κυριακή 11 Ιουνίου  2023 στις 23:59′ (εκ παρατάσεως).