ARC -Art Revisited Collective

Συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών | Ελλάδα

H ARC -Art Revisited Collective είναι μία συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 από εικαστικούς καλλιτέχνες και τον αθηναίο εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο. Σύντομα συμπεριέλαβε μέλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τη Κύπρου. Η συλλογικότητα είναι ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει μια ποικιλία δράσεων, διοργανώνει δικές της εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο. 

Στην συλλογικότητα εμφιλοχωρεί κάθε είδος και ύφος τέχνης. Τα περισσότερα μέλη έχουν διαγράψει σημαντική προσωπική πορεία στον χώρο της τέχνης, όπως και ο συνιδρυτής επιμελητής της, πριν την ξεκινήσουν ως συλλογικό όχημα. Μέσω αυτής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινά projects και συχνά απαντούν με το δικό τους τρόπο ο καθένας, ατομικά και συλλογικά, στις προκλήσεις της εποχής.

ΟΡΑΜΑ

Όραμα της ARC -Art Revisited Collective είναι η απεύθυνση της τέχνης στην κοινωνία και η διαρκής ανατροφοδότηση μέσω ουσιαστικού διαλόγου για τα προβλήματα της εποχής μας. Εμφορούμενοι από την άποψη ότι η τέχνη πρέπει να διατηρεί διαλεκτική σχέση με τις εξελίξεις, θεωρούμε πως  πρέπει να χτίσουμε μια επιδραστική εικαστική πρόταση με ουσιαστική κοινωνική απεύθυνση. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα σύμβολα που να εξυπηρετούν το σήμερα· συμφωνούμε ότι ρόλος της Τέχνης δεν είναι να “χαϊδεύει το κοινό”, διαφωνούμε όμως ότι ρόλος της είναι να αποστασιοποιείται επιδεικνύοντας μονάχα μίζερες δυστοπίες, καταλήγοντας σε αποφατικές κρίσεις σαν ένα ιερατείο άσπιλων και αλάθητων κριτών. Αντιπροτείνουμε μια λειτουργική Τέχνη, ικανή να προσεγγίζει γνωστά ζητήματα με πρωτότυπους τρόπους, να φωτίζει τις λιγότερο γνωστές πλευρές τους, και προκαλεί άπαντες σε ενεργή εμπλοκή, δράση και αναστοχασμό. 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έτος Ίδρυσης: 2018

Αριθμός Μελών: 14

Μέσα: Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Φωτογραφία, Καλλιγραφία, Εγκαταστάσεις, Ψηφιακή Τέχνη

Γεωγραφική Κατανομή: Ελλάδα & Κύπρος. 

Φάσμα Τιμών: €100-8000

Διεθνής Κλίμακα (ομαδική αξιολόγηση):
EMERGING | HIGH-POTENTIAL | MID-CAREER | ESTABLISHED

Επικοινωνία
: arcgreece@gmail.com

 

Πως αντιλαμβάνεται τελικά ο κόσμος την καλλιτεχνική δημιουργία; Τι σχέση αναπτύσσει με τα έργα τέχνης; Μιλάει η Τέχνη για τα διακυβεύματα του σήμερα; Ποιά είναι η κοινωνική λειτουργία της Τέχνης; Ο καλλιτέχνης είναι τελικά επάγγελμα; Πρέπει κάποιος “να ξέρει από τέχνη” για να τον αφορά η Τέχνη; Ποιό είναι αυτό το “φιλότεχνο κοινό” και που το βρίσκουμε; Πότε ένα σχόλιο είναι ουσιαστικό; Η Τέχνη για την τέχνη, η Τέχνη για τον καλλιτέχνη, η Τέχνη για “το φιλότεχνο κοινό”, ή η Τέχνη για όλους;  H συλλογικότητά μας ξεκίνησε στο ξέσπασμα της πανδημίας, την Άνοιξη του 2020, ένα διαρκές project διαλόγου καλλιτεχνών για την ανάληψη δράσεων με ουσιαστική απεύθυνση στη κοινωνία. Δημιουργήσαμε αυτή τη σελίδα στο Facebook, όπου δεχόμαστε τις προτάσεις σας, και τις συζητάμε δημόσια, με στόχο τη συνδιαμόρφωση δράσεων. 

Τα Νέα Σύμβολα είναι ένα project -αποτέλεσμα ενός διάλογου των εικαστικών επιμελητών Πάρη Καπράλου & Ιάσων Καιροφύλα με μέλη της συλλογικότητας. Στα τέλη του 19ου αιώνα το ρεύμα του Συμβολισμού διαδίδεται στην Ευρώπη και λειτουργεί ως αντίδοτο στο ανούσιο του Ρεαλισμού της εποχής. Ο Συμβολισμός εμπνέεται από το φαντασιακό, δείχνει δρόμους σε υπαρξιακές αναζητήσεις, και βυθίζεται σε φιλοσοφικά θέματα. Στοχεύει στην μέθεξη του θεατή με ποιητική και μυστηριακή διάθεση.  Στο εξής οι εικαστικές τέχνες γεννούν αλληγορίες που αποκαλύπτονται με σύμβολα και περιλαμβάνουν εννοιολογικό περιεχόμενο.

Με το project μας αναζητούμε τη νέα ιδιόλεκτο της τέχνης που θα της επιτρέψει να απευθυνθεί αποτελεσματικά στην εποχή, συνενώνοντας δυνάμεις από κάθε χώρο τέχνης και της ανθρώπινης διανόησης. Σήμερα, όπως άλλοτε, ζητείται από την τέχνη να πραγματοποιήσει ένα ακόμα άλμα: να προάγει τον προβληματισμό, να παράγει τις νέες αλληγορίες, δίνοντας στον κόσμο τα Νέα Σύμβολα της εποχής μας. Ανοιχτός διάλογος καινέα projects προς συζήτηση υπάρχει στη σχετική σελίδα του Facebook.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Μεταβάσεις & Περάσματα” -Ετήσια έκθεση μελών & φίλων της συλλογικότητας στην Αθήνα, 2023. Από τα μέλη της ARC -Art Revisited Collective συμμετείχαν οι Άννα Γκιώτη, Αγγελική Κουρμουλάκη, Dorothée Mesander, Foti Kllogjeri, Δημήτρης Γαλανάκης, Αμαλία Κορωνάκη, Ηλίας Κασσελάς, Μαρία Γενιτσαρίου, Γιώτα Τζότζολη, Ελένη Τσοτσορού, Κώστας Μίχος, Όλγα Μπαρμάζη, και οι Guest Artists Εύα Αναστοπούλου, Γωγώ Πιτσόκου, Στελλα Κυριακού, Δημήτρης Πατεράκης, Βασιλική Πεχλίδου, Georgia Koukoula, Λένα Σπάνια, Έφη Μαμμωνά.
Σύλληψη & Επιμέλεια: Πάρης Καπράλος.
Διοργάνωση: ARC -Art Revisited Collective
Οργανωτική & Διαδικτυακή υποστήριξη: ARTgrID
Φιλοξενία: Luminous Eye Gallery
Φωτογράφιση Χώρων / Εγκαινίων: Γιώτα Τζότζολη

Βήματα & Πορείες” -Ετήσια έκθεση μελών & φίλων της συλλογικότητας στην Αθήνα, 2022. Από τα μέλη της ARC -Art Revisited Collective συμμετείχαν οι Ελένη Τσοτσορού, Foti Kllogjeri, Χαρά Σαΐτη, Σπύρος Ρωμάνος, Σωτηρία Αλεβίζου, Ηλίας Κασσελάς, Dorothée Mesander, Νίκος Πανταζής, Αγγελική Κουρμουλάκη, Κώστας Μίχος, Μαρία Γενιτσαρίου, Γιώτα Τζότζολη, Άννα Γκιώτη, και οι Guest Artists Άννα Μπακογεώργου, Ανδρέας Φατούρος, Όλγα Μπαρμάζη, Ανδρέας Μανωλακάκης.
Σύλληψη & Επιμέλεια: Πάρης Καπράλος
Διοργάνωση: ARC -Art Revisited Collective
Οργανωτική & Διαδικτυακή υποστήριξη: ARTgrID
Φιλοξενία: Chili Art Gallery
Φωτογράφιση Χώρων / Εγκαινίων: Studio Kotsireas

Διασταυρώσεις“, έκθεση – εικαστικός διάλογος μελών της συλλογικότητας, με έργα ζψγραφικής, καλλιγραφίας, σχεδίου και εικαστικού αντικειμένου. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται έργα των εικαστικών καλλιτεχνών: Νίκος Πανταζής, Άννα Γκιώτη, Foti Kllogjeri, Μαρία Γενιτσαρίου, Σωτηρία Αλεβίζου, Ελένη Τσοτσορού. Διοργάνωση: ARC -Art Revisited Collective.
Επιμέλεια: Πάρης Καπράλος.
Φιλοξενία φυσικής έκθεσης: 1η φάση (26 Φεβρουαρίου – 15 Μαρτίου 2022) Myrό Gallery / 2η φάση (20 Μαρτίου – 1 Οκτωβρίου 2022 Hyatt Regency Thessaloniki Main Lobby and public spaces).
Διαδικτυακή υποστήριξη: ARTgrID,
Σχεδιασμός σήματος του project: Μαρία Γενιτσαρίου.
Θεσσαλονίκη 2022. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Εντός Εαυτού“, Ψηφιακή έκθεση 11 εικαστικών καλλιτεχνών – μελών της ARC -Art Revisited Collective κατά αποκλειστικότητα με έργα που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας, οργάνωση & επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Ιστοσελίδα ARC -Art Revisited Collective -τομέας διαδικτυακών εκθέσεων 2021. Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Η Τέχνη στην Βαβέλ“, με θέμα την ανάδειξη μιας κοινής και πανανθρώπινης εικαστικής γλώσσας, αποτέλεσε το εφαλτήριο των συζητήσεων που “γέννησαν” τη πρωτοβουλία ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑ της συλλογικότητας (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ). Επιμέλεια: Καληάνθη Βογδοπούλου, διοργάνωση ARC -Art Revisited Collective, Chalkos Gallery, Θεσσαλονίκη 2019

Ανθρωπος, σύμβολο και μύθος”, με θέμα τη πρόσληψη της τέχνης από το φιλότεχνο κοινό (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ). Εξέθεσαν όλα τα μέλη της συλλογικότητας μαζί με επιλεγμένους Guest Artists. Επιμέλεια Πάρης Καπράλος, διοργάνωση ARC -Art Revisited, My Art Box, Αθήνα 2019

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

The Lobby Project
“Lobby Art” ονομάζονται από την δεκαετία του ’60 διακοσμητικά έργα τέχνης που στόχο έχουν να κάνουν πιο ευχάριστη την παραμονή στους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων. Σε αυτό το πλαίσιο προτιμώνται απλά, ευχάριστα έργα. Το “The Lobby Project” αντιπρότεινε μέσα από προσεκτικά επιλεγμένα έργα μία τέχνη που χωρίς να “κλωτσάει” κανέναν, δίνει τροφή για σκέψη (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ). Παρουσιάστηκε στους διαδρόμους του Συνεδριακού Κέντρου του Capsis Thessaloniki, στο πλαίσιο του “1ου Capsis Arts & Crafts Festival”, διοργάνωση Myrό Group of Culture, σύλληψη Πάρης Καπράλος, επιμέλεια Πάρης Καπράλος & Καληάνθη Βογδοπούλου, Θεσσαλονίκη 2018.

Ου-Τόπος / Πάντων Χρημάτων Μέτρον Άνθρωπος”, έκθεση εικαστικού project της συλλογικότητας με θέμα την διαλεκτική σχέση της Τέχνης με την Ελληνική Κρίση(ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ), σύλληψη & επιμέλεια Πάρης Καπράλος, 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, Θεσσαλονίκη 2018. 

PROJECTS

Νέα Σύμβολα 2“, η δεύτερη έκθεση της ομώνυμης διαρκούς πρωτοβουλίας διερεύνησης του συμβολισμού στην Σύγχρονη Τέχνη (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ), επιμέλεια Πάρης Καπράλος & Ιάσων Καιροφύλας, Αθήνα 2022

Εφήμερες Πατρίδες“, project που διερευνά την επιρροή των τόπων στη διαμόρφωση του προσωπικού μύθου.(φυλλομετρήστε τον κατάλογο της έκθεσης ΕΔΩ) Επιμέλεια: Πάρης Καπράλος. Αθήνα 2022

Πριν τελειώσουν οι Αλκυονίδες Μέρες“,  έκθεση περιβαλλοντικού προβληματισμού που εντάσσσεται στο διαρκές πλαίσιο δράσεων artists4art, στην οποία λαμβανουν μέρος μέλη της συλλογικότητας και προσκεκλημέμοι καλλιτέχνες που με το έργο τους επικεντρωνονται σε συναφή ατζέντα θεμάτων, διοργάνωση ARC -Art Revisited Collective, σύλληψη & επιμέλεια: Πάρης Καπράλος, Chili Art Gallery, Αθήνα, Σεπτεμβρίος 2021. 

Νέα Σύμβολα“, έκθεση της ομώνυμης διαρκούς πρωτοβουλίας διερεύνησης του συμβολισμού στην Σύγχρονη Τέχνη (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ), με τη συμμετοχή 5 μελών της και 12 Guest Artists, διοργάνωση ARC -Art Revisited, Chili Art Gallery, επιμέλεια Πάρης Καπράλος & Ιάσων Καιροφύλας, Αθήνα 2020

Τι θα πει ο κόσμος;”, έκθεση – δημόσια εκκίνηση του διαρκούς πλαισίου δράσεων artists4art διερεύνησης της πρόσληψης του έργου τέχνης και των αντιλήψεων για τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη σήμερα (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ), βασισμένο σε μια σύλληψη της Καληάνθης Βογδοπούλου, διοργάνωση της ARC -Art Revisited, επιμέλεια Πάρης Καπράλος, Myrό Gallery, Θεσσαλονίκη 2020.

Ο Εσώτερος Εαυτός“, πειραματικό project ίχνευσης της διαδικασίας της εικαστικής δημιουργίας στον ψυχισμό του καλλιτέχνη, και του συσχετισμού της με τις σύγχρονες πρακτικές της Art Therapy. Συμμετείχαν ο Ιδρυτής της συλλογικότητας Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος, το μέλος της Ηλίας Κασσελάς μαζί με άλλους 4 εικαστικούς καλλιτέχνες και η Art Therapist Έλενα Τονικίδη (ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ). Το αποτέλεσμα της 5μηνης διαδικασίας παρουσιάστηκε σε έκθεση. Διοργάνωση ARC -Art Revisited Collective, χώρος τέχνης ps[υ]art-therapy gallery, Αθήνα 2019.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Άννα Γκιώτη
(Θεσσαλονίκη)

Πάρης Καπράλος
(Αθήνα, Θεσσαλονίκη)

Ηλίας Κασσελάς
(Αθήνα, Κόρινθος)

Αγγελική Κουρμουλάκη
(Θεσσαλονίκη)

Foti Kllogjeri
(Θεσσαλονίκη)

ΜΕΛΗ
[αναφέρονται κατά αλφαβητική σειρά επωνύμου]

Μαρία Γενιτσαρίου
(συμπράττει από το 2021, Αθήνα)

Κώστας Μίχος
(συμπράττει από το 2022, Αθήνα)

Νίκος Πανταζής
(συμπράττει από το 2019, Λάρισα)

Γιώτα Τζότζολη
(συμπράττει από το 2021, Αθήνα)

Ελένη Τσοτσορού
(συμπράττει από το 2020, Αθήνα)

Dorothée Mesander
(συμπράττει από το 2023, Θεσσαλονίκη)

Δημήτρης Γαλανάκης
(συμπράττει από το 2023, Αθήνα)

Αμαλία Κορωνάκη
(συμπράττει από το 2023, Αθήνα)

Όλγα Μπαρμάζη
(συμπράττει από το 2023, Κόρινθος)

________________
* πατήστε στα ονόματα για να δείτε τα πλήρη προφίλ τους 

ΝΕΑ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Διαρκεί η διαδικτυακή έκδοση της ετήσιας έκθεσης 2024 “Μεταβάσεις και Περάσματα” της ARC – Art Revisited Collective στην Αθήνα 

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 – Εως τις 31 Μαρτίου θα παραμείνει διαθέσιμη στη πλατφόρμα διαδικτυακών εκθέσεων της ARTgrID η ετήσια έκθεση της συλλογικότητάς μας που διεξάχθηκε στον χώρο τέχνης Luminous Eye τον Φεβρουάριο 2024 στην Αθήνα. Δείτε την ΕΔΩ

ΕΡΓΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ / PROJECTS

“Μεταβάσεις & Περάσματα” -Ετήσια έκθεση μελών & φίλων της συλλογικότητας στην Αθήνα, 2023

Untitled-1

Σύλληψη & Επιμέλεια: Πάρης Καπράλος
Διοργάνωση: ARC -Art Revisited Collective
Οργανωτική & Διαδικτυακή υποστήριξη: ARTgrID
Φιλοξενία: Luminous Eye Gallery 
Φωτογράφιση Χώρων / Εγκαινίων: Γιώτα Τζότζολη
Δείτε την διαδικτυακή έκδοση της έκθεσης ΕΔΩ.

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ. Στην εποχή μας, έντονες αλλαγές επηρεάζουν τις ζωές μας, αποτελώντας μεταβάσεις και περάσματα σε νέες πραγματικότητες. Η καθησυχαστική ψευδαίσθηση μιας δεδομένης κανονικότητας υποχωρεί, οι παραδοσιακές ταυτότητες βρίσκονται υπό διαρκή αναθεώρηση. Kαλούμαστε να επινοήσουμε το ρόλο μας σε ένα φαινομενικά ανοίκειο περιβάλλον. Η παγκοσμιοποίηση και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις προκαλούν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, συνεπώς, την ανάμειξη πολιτισμών. Στον τομέα της τεχνολογίας, εξελίξεις αλλάζουν τον κόσμο πιο γρήγορα από οσο συχνά μας επιτρέπει η αντίληψη μας να κατανοήσουμε. Η γενετική εξασφαλίζει νέους τρόπους αναπαραγωγής αποδεσμεύοντας μας από τους βιολογικούς γονικούς ρόλους. Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του χθες προσφεύγουν στη πολιτική ορθότητα και το δικαιωματισμό, που μοιάζει περισσότερο να φαλκιδεύουν το παρόν, παρά να εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους, με την ενσωμάτωσή τους στη ζωή μας. Στο δοκίμιο του “Το Ανοίκειο” ο Sigmund Freud στις αρχές του περασμένου αιώνα (“Das Unheimliche” στο πρωτότυπο, κυκλοφορεί σε βιβλίο και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις “Οξύ”), αναφέρεται στο ανοίκειο ως μια αίσθηση αποξένωσης, η οποία προκαλείται όταν κάτι γνωστό, οικείο ή καθημερινό αποκτά μια ανησυχητική, απόκοσμη ή απειλητική διάσταση, επειδή αγνοήθηκε ή ξεχάστηκε επί μακρόν. Η αίσθηση του ανοίκειου προκύπτει όταν αντιμετωπίζουμε κάτι που ανατρέπει τις συνηθισμένες μας προσδοκίες για το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία μη γραμμική εξελικτική πορεία, μια εποχή αποδόμησης, σύγχυσης και υλιστικής προσήλωσης, καλούμενοι να αναστοχαστούμε για τον πολιτισμό μας και να επιδιώξουμε επανασυνδέσεις που θα μας οδηγήσουν σε έναν καλύτερο μέλλον. Πρέπει ίσως να αναλογιστούμε πως όλα τούτα είναι μόνο ανθρώπινα, είναι το είδωλο μας και οι αντηχήσεις μας στα οποία εμείς μόνοι πρέπει να δώσουμε την απάντηση

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ. Από τα μέλη της ARC -Art Revisited Collective οι Άννα Γκιώτη, Αγγελική Κουρμουλάκη, Dorothée Mesander, Foti Kllogjeri, Δημήτρης Γαλανάκης, Αμαλία Κορωνάκη, Ηλίας Κασσελάς, Μαρία Γενιτσαρίου, Γιώτα Τζότζολη, Ελένη Τσοτσορού, Κώστας Μίχος, Όλγα Μπαρμάζη, και οι Guest Artists Εύα Αναστοπούλου, Γωγώ Πιτσόκου, Στελλα Κυριακού, Δημήτρης Πατεράκης, Βασιλική Πεχλίδου, Georgia Koukoula, Λένα Σπάνια, Έφη Μαμμωνά.

*To εικαστικό θέμα της Πρόσκλησης και της αφίσας είναι λεπτομέρεια έργου της ζωγράφου Όλγας Μπαρμάζη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Τη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα ημερίδα αποτελούμενη από 3 διακριτά σεμινάρια και workshops με επίδειξη και ελεύθερη χρήση υλικών, των Ηλία Κασσελά, Dorothée Mesander, Foti Kllogjeri.

Συγκεκριμένα:
– Η διεθνώς αναγνωριοσμένη κολλαζίστρια Dorothée Mesander παρέδωσε masterclass και με τη καθοδήγηση τηςδιεξήχθη  workshop διεξήχθη αναλογικού κολλάζ.
– Ο διεθνώς διακεκριμένος ακουαρελίστας Foti Kllogjeri θα παρέδωσε σεμινάριο & workshop με σύγχρονες μεθόδους αποιτύπωσης στην ακουαρέλλα, με έμφαση στα χρωματικά επίπεδα και τεχνικές που επιτρέπουν την αποτύπωση ακουαρέλλας σε μερικά λεπτά, τη τρισδιάστατη εστίαση στο θέμα του πίνακα, και άλλες σύγχρονες τεχνικές με χορηγία υλικών των Royal Talens και Rembrandt .
– ο Ηλίας Κασσελάς με βάση τη πολυπλοκότητα και το πολυεπίπεδο του έργου του ανέλυσε θέματα σχεδίου και σύνθεσης στη Σύγχρονη Τέχνη, τις εκλεκτικές συγγένειες τέχνης και εικονογράφησης, και, θέματα εφαρμογής αυτόματης γραφής και συμβολισμών, σε διάλογο με τον Επμελητή Τέχνης Πάρη Καπράλο.

“Βήματα & Πορείες” -Ετήσια έκθεση μελών & φίλων της συλλογικότητας στην Αθήνα, 2022

15

Σύλληψη & Επιμέλεια: Πάρης Καπράλος
Διοργάνωση: ARC -Art Revisited Collective
Οργανωτική & Διαδικτυακή υποστήριξη: ARTgrID
Φιλοξενία: Chili Art Gallery
Φωτογράφιση Χώρων / Εγκαινίων: Studio Kotsireas
Δείτε την διαδικτυακή έκδοση της έκθεσης ΕΔΩ.

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ. Στην ελληνική γλώσσα ως βήμα νοείται η κίνηση που κάνουμε όταν φέρνουμε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο κατά το βάδισμα, η απόσταση που διανύουμε κάνοντας μία τέτοια κίνηση, και, μεταφορικά, η υπερυψωμένη κατασκευή στην οποία ανεβαίνει κάποιος για να μιλήσει σε δημόσια συνάθροιση, ή το μέρος/ευκαιρία να εκφράσει δημόσια τις απόψεις του. Η πορεία νοείται ως το περπάτημα για μια σχετικά μεγάλη απόσταση, η κίνηση ενός οχήματος, προς μια κατεύθυνση, και μεταφορικά η εξέλιξη μιας διαδικασίας, γεγονότος ή προσώπου. Πάντως, χωρίς βήματα (με κάθε έννοια), δε μπορούμε να έχουμε πορείες(επίσης με κάθε έννοια), συνεπώς και εξέλιξη, προσωπικότητας, ατόμων, κοινωνιών ή και του Πολιτισμού μας ευρύτερα. Κάποιες φορές ένα βήμα είναι απλό, ενίοτε όμως απαιτεί κοινωνικούς αγώνες, και προσωπικές θυσίες. Η έννοια του βηματισμού και των πορειών αναπαριστά την κίνηση της ζωής, της εξέλιξης, της προόδου και της ανάπτυξης, τόσο στο ατομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο. Σε προσωπικό επίπεδο, κάθε βήμα αντιπροσωπεύει μια επιλογή, μια απόφαση, μια πρόκληση για να προχωρήσουμε μπροστά. Μπορεί να είναι μια μικρή αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε ή δρούμε, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη ενός στόχου ή μιας επιθυμίας. Στο κοινωνικό επίπεδο, οι πορείες και οι κοινωνικοί αγώνες είναι τα βήματα που κάνουμε για να διαμορφώσουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν όχι μόνο την αγωνιστική μας πνευματικότητα, αλλά και την ικανότητα μας να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Σε φιλοσοφικό επίπεδο το βήμα είναι η αρχή του παντός: με καθένα φεύγουμε από αυτό που ήμασταν και προχωράμε προς αυτό που θα γίνουμε.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ. Από τα μέλη της ARC -Art Revisited Collective οι Ελένη Τσοτσορού, Foti Kllogjeri, Χαρά Σαΐτη, Σπύρος Ρωμάνος, Σωτηρία Αλεβίζου, Ηλίας Κασσελάς, Dorothée Mesander, Νίκος Πανταζής, Αγγελική Κουρμουλάκη, Κώστας Μίχος, Μαρία Γενιτσαρίου, Γιώτα Τζότζολη, Άννα Γκιώτη, και οι Guest Artists Άννα Μπακογεώργου, Ανδρέας Φατούρος, Όλγα Μπαρμάζη, Ανδρέας Μανωλακάκης.

*To εικαστικό θέμα της Πρόσκλησης και της αφίσας είναι λεπτομέρεια έργου της ζωγράφου Αγγελικής Κουρμουλάκη.

“Νέα Σύμβολα 2”, η δεύτερη έκθεση του ομώνυμου project για τα σύμβολα στη σύγχρονη τέχνη. (Αθήνα, 2022)

Σύλληψη: Καληάνθη Βογδοπούλου & ARC -Art Revisited Collective
Επιμέλεια και τεκμηρίωση: Ιάσων ΚαιροφύλαςΠάρης Καπράλος
Διοργάνωση: ARC -Art Revisited Collective
Φιλοξενία: Chili Art Gallery

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ

“Εφήμερες Πατρίδες”, project αποτύπωσης της επιρροής των τόπων στη διαμόρφωση του προσωπικού μύθου. (Θεσσαλονίκη, 2022)

Σύλληψη, επιμέλεια και τεκμηρίωση: Πάρης Καπράλος
Διοργάνωση: ARC -Art Revisited Collective
Φιλοξενία: Myrό Galllery

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ

“Πριν τελειώσουν οι Αλκυονίδες μέρες”: εικαστική έκθεση περιβαλλοντικού προβληματισμού (Αθήνα, 2021)

13

Σύλληψη, επιμέλεια και τεκμηρίωση: Πάρης Καπράλος
Διοργάνωση: ARC -Art Revisited Collective
Φιλοξενία: Chili Art Galllery

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ

Εντός Εαυτού (Διαδικτυακή έκθεση, 2021)

12

Στη πρώτη ψηφιακή έκθεση της η συλλογικότητα μας παρουσιάζει έργα 11 εικαστικών καλλιτεχνών – μελών της που αντικατροπτρίζουν τα βιώματα της πανδημίας, σε σύλληψη και επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Η έκθεση διαρκεί 20 Απριλίου – 20 Μαΐου 2021. Αν και πρόκειται για την έβδομη έκθεση που διοργανώνει η συλλογικότητα από ιδρύσεως της, είναι η πρώτη ψηφιακή έκθεση που παρουσιάζει στη πλατφόρμα ψηφιακών εκθέσεων της νέας ιστοσελίδας της arcgreece.gr. Η έκθεση οργανώθηκε συλλογικά, και στο πλαίσιο της διαδικασίας ζητήθηκε από τους καλλιτέχνες να συνοδεύσουν τα έργα τους απο καλλιτεχνικη δήλωση, δίνοντας στον θεατή τους ένα στίγμα.

Σύλληψη, επιμέλεια και τεκμηρίωση: Πάρης Καπράλος
Διοργάνωση: ARC -Art Revisited Collective
Φιλοξενία: arcgreece.gr

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ

Η Τέχνη στην Βαβέλ (Θεσσαλονίκη 2020)

10

“Η Τέχνη στην Βαβέλ” είναι η 3η έκθεση με ειδικό θέμα που παρουσιάζει η συλλογικότητά μας, από την ίδρυση της.  Πρόκειται για μια νοερή συνέχεια του project “Ου-Τόπος / Πάντων Χρημάτων Μέτρον Άνθρωπος”(3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, Θεσσαλονίκη 2018), η οποία διερευνούσε την ανάγκη να εξάγουμε από την εμπειρία των παλαιότερων γενεών και την αναγνώριση της Τέχνης ως τμήματος των κοινωνιών, καθώς και ως ανεξάντλητης πηγής δημιουργικότητας και ανανέωσης, και της έκθεσης “Άνθρωπος, Σύμβολο και Μύθος” (MyArtBox, Τεχνοχώρος, Αθήνα 2019), στην οποία επιχειρήσαμε να δείξουμε ότι κάθε έργο τέχνης είναι σύμβολο, καθώς αναδεικνύει κατ’ επιλογήν ένα συγκεκριμένο εννοιολογικό περιεχόμενο εντός ενός δεδομένου εννοιολογικού πλαισίου το οποίο επεξεργάζεται με μια αναγνωρίσιμη ή και καινοφανή μορφή μεταφέροντας μηνύματα και εκκινώντας προβληματισμούς κυρίως κατά τη διαδικασία αποσυμβολισμού που επιχειρεί ο θεατής.

Σύλληψη, επιμέλεια και τεκμηρίωση: Καληάνθη Βογδοπούλου
Διοργάνωση: ARC -Art Revisited Collective
Φιλοξενία: Chalkos Gallery

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

H ARC -Art Revisited Collective είναι μία εικαστική συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 από καλλιτέχνες και τον αθηναίο εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα συμπεριέλαβε μέλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τη Κύπρο. Το σήμα της συλλογικότητας σχεδίασε κατά την εποχή της ίδρυσης της ο graphic designer Γιάννης Sugahtank Ρουμπάνης

Η συλλογικότητα δραστηριοποιείται κυρίως στον Ελλαδικό χώρο, είναι ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει μια ποικιλία δράσεων, διοργανώνει δικές της εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο.

Στην συλλογικότητα εμφιλοχωρεί κάθε είδος και ύφος τέχνης. Συντονιστικό, διαχειριστικό και οργανωτικό ρόλο έχει ο Πάρης Καπράλος, ο οποίος αναπτύσσει εργαλεία για όλη την συλλογικότητα και για καθέναν καλλιτέχνη – μέλος της ξεχωριστά, εντοπίζει και αξιοποιεί ευκαιρίες, εγκαθιδρύει στρατηγικές συνεργασίες.

Τα μέλη της συλλογικότητας μοιράζονται τις ιδέες τους ελεύθερα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους, οι καλλιτέχνες δεν αναλαμβάνουν δεσμευτικά καμία υποχρέωση που θα τους στερήσει ευκαιρίες που θα τους δοθούν από άλλες πλευρές. Τα περισσότερα μέλη έχουν διαγράψει σημαντική προσωπική πορεία στον χώρο της τέχνης, όπως και ο συνιδρυτής επιμελητής της, πριν την ξεκινήσουν ως συλλογικό όχημα. Μέσω αυτής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινά projects και συχνά απαντούν με το δικό τους τρόπο ο καθένας, ατομικά και συλλογικά, στις προκλήσεις της εποχής μας.

Όραμα της ARC -Art Revisited Collective είναι η απεύθυνση της τέχνης στην κοινωνία και η διαρκής ανατροφοδότηση μέσω ουσιαστικού διαλόγου για τα προβλήματα της εποχής μας. Εμφορούμενοι από την άποψη ότι η τέχνη πρέπει να διατηρεί διαλεκτική σχέση με τις εξελίξεις, θεωρούμε πως θα πρέπει να χτίσουμε μια επιδραστική εικαστική πρόταση με ουσιαστική κοινωνική απεύθυνση. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα σύμβολα που να εξυπηρετούν το σήμερα· συμφωνούμε ότι ρόλος της Τέχνης δεν είναι να “χαϊδεύει το κοινό”, διαφωνούμε όμως ότι ρόλος της είναι να αποστασιοποιείται επιδεικνύοντας μονάχα μίζερες δυστοπίες, καταλήγοντας σε αποφατικές κρίσεις ως ένα απομονωμένο ιερατείο άσπιλων και αλάθητων κριτών. Αντιπροτείνουμε μια λειτουργική Τέχνη που προσεγγίζει γνωστά ζητήματα με πρωτότυπους τρόπους, φωτίζει τις λιγότερο γνωστές πλευρές τους και προκαλεί άπαντες σε ενεργή εμπλοκή και δράση για την βελτίωση της συμβίωσης μας.

Στην επικέντρωση μας εμφιλοχωρούν το ατομικό, το συλλογικό, και το συνολικό σε αδιάσπαστη ενότητα. Στην ατζέντα των θεμάτων μας περιλαμβάνονται ζητήματα προσωπικής, κοινωνικής & οικολογικής συμβίωσης, φιλοσοφικής ευδοκίμησης, και πολιτισμικής ανέλιξης. Από το 2020 και εξής, οι δράσεις μας εντάσσονται σε δύο διαρκείς πρωτοβουλίες.

Η πρώτη, είναι τα “ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑ” είναι ένα project -αποτέλεσμα ενός διάλογου των εικαστικών επιμελητών Πάρη Καπράλου & Ιάσωνα Καιροφύλα με μέλη της συλλογικότητας, που κορυφώθηκε στην διάρκεια της καραντίνας του covid-19, και κατέληξε σε απόφαση για μια σειρά δράσεων για τη προαγωγή της διαλεκτικής σχέσης του Ανθρώπου με την Ιστορική Συγκυρία. Αναλυτικά ΕΔΩ.

Η δεύτερη, είναι το project artits4art που ξεκίνησε από μια μακρόχρονη συζητηση του Πάρη Καπράλου με την εικαστικό Καληάνθη Βογδοπούλου. Στόχος της η εξέταση της άμεσης εμπλοκής της Τέχνης με την Ελληνική κοινωνία. Αναλυτικά ΕΔΩ.

Πιστεύουμε ιδιαίτερα στις συνέργειες. Συνεπώς η συλλογικότητά μας είναι ανοικτή σε προτάσεις για συμπράξεις και κάθε είδους συνεργασία. Εκδίδουμε συχνά προσκλήσεις ενδιαφέροντος συμμετοχής στις δράσεις μας, και επιδιώκουμε συμμετοχές σε αξιόλογες διοργανώσεις τρίτων. Σας ενθαρρύνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας εφόσον έχετε κάποια ιδέα ή πρόταση που θα θέλατε να υλοποιήσουμε μαζί.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο arcgreece@gmail.com.