Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Ελευθερία & δημιουργία: Δεσμοί χωρίς δεσμά

You are currently viewing Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Ελευθερία & δημιουργία: Δεσμοί χωρίς δεσμά

Οι εικαστικοί επιμελητές  Βέρα Κατρανίδου και  Πάρης Καπράλος απευθύνουν Πρόσκληση Ενδιαφέροντος προς εικαστικούς καλλιτέχνες να υποβάλλουν έργα τους για να συμμετέχουν σε μια έκθεση στον αθηναϊκό χώρο τέχνης Luminous Eye (Ακρόπολη, ιστορικό  κέντρο Αθηνών) με θέμα “Ελευθερία & Δημιουργία: Δεσμοί χωρίς δεσμά” που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο 2023, και παράλληλα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας  ARTgrID

Για την έκθεση θα εκδωθεί δίγλωσσος κατάλογος  στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα. 

Στην έκθεση γίνονται δεκτά πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας που συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί πρόσφορο ο δημιουργός τους με το θέμα. Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, τα έργα μπορούν να είναι ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, έντυπης ψηφιακής τέχνης, κολλάζ, VideoArt, εικαστικό αντικείμενο, κεραμικά, ψηφιδωτά, επιδαπέδια γλυπτά. Δεν υπάρχει περιορισμός διαστάσεων, αλλά το βάρος κανενός έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 10 κιλά.

Εννοιολογικό πλαίσιο. Η ανθρώπινη δημιουργικότητα αναπτύσσεται με τη προυπόθεση της ελευθερίας. Οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν στα έργα τους μεταφράζοντας την ανθρώπινη εμπειρία σε μορφές και συμβολισμούς που συμπυκνώνουν τον Πολιτισμό. Η δημιουργικότητα συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη να είμαστε ελεύθεροι, όχι μόνο από εξωτερικούς περιορισμούς, αλλά και από εμπόδια που απορρέουν από τον εσωτερικό μας κόσμο. Ο Σαρτρ επισημαίνει: “Η ελευθερία είναι η απόλυτη ανάγκη και η πηγή κάθε δημιουργικότητας”. Η φράση αυτή αναφέρεται στο έργο του Σαρτρ “Οι Ουδέτεροι” (Les Mains Sales) και αποτελεί έναν από τους στόχους του Σαρτρ να εξετάσει τη σχέση μεταξύ ελευθερίας και δημιουργικότητας. Όταν αισθανόμαστε ελεύθεροι, μπορούμε να αναπτύξουμε και να εκφράσουμε τον πυρήνα της ύπαρξής μας με τον τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί να προσφέρει. Ο Πικάσο είχε επίγνωση του δεσμού ανάμεσα στη δημιουργική πράξη και την ελευθερία, δηλώνοντας: “Η τέχνη είναι η ελευθερία να δημιουργείς χωρίς την ανάγκη να εξασφαλίζεις την επιβίωσή σου”. Μέσα από την επιλογή τους να αφήσουν ελεύθερη την φαντασία τους να οδηγήσει τη δημιουργία τους, οι καλλιτέχνες διασχίζουν τα όρια του συμβατού και εξερευνούν νέα οράματα. Ο Καντ επισημαίνει: “Η φαντασία δεν εξαρτάται από τον περιορισμό των αισθητηρίων εντυπώσεων ή από την επίγνωση των πραγμάτων, αλλά μάλλον εξαρτάται από τη διάθεση του πνεύματος”. Αυτή η διάθεση απελευθερώνει τη φαντασία να ανθίσει και να εμφανίσει νέες ιδέες και νέα προοπτικά. Οι καλλιτέχνες αποτελούν παραδείγματα της παραπάνω θεωρίας, αφού προκειμένου να δημιουργήσουν κατακτούν την ελευθερία να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Ο φιλειρηνιστής ζωγράφος και γλύπτης Στερίκας Κούλης, άφησε πενυματική παρακαταθήκη στο τοίχο του σπιτιού του στις όχθες του Σακουλέβα στη Φλώρινα ένα κείμενο με επωδό: “Δημιουργία σημαίνει ελευθερία”. Πόσο ελεύθερος όμως μπορεί να είναι οποιοσδήποτε σήμερα; Πως οι δεσμοί μας με αόρατα δεσμά μας καθηλώνουν;

Τα έργα σε χαρτί πρέπει να είναι κορνιζωμένα, και τα έργα σε καμβά τελαρωμένα.  

Τι πρέπει να υποβάλλετε
. Θα πρέπει να αποστείλετε με e-mail στο artistsartgrid@gmail.com με θέμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τα ακόλουθα:
(1) Φωτογραφίες μέχρι 2 διαθέσιμων έργων, σε ξεχωριστό αρχείο φωτογραφίας το κάθε έργο, μορφής jpg μεγάλου μεγέθους καλής ευκρίνειας και υψηλής ανάλυσης. Προσοχή: τα έργα δεν είναι ενδεικτικά. Εάν επιλεγείτε, μπορείτε να εκθέσετε αποκλειστικά το ή τα έργα που υποβάλατε. Έργα σε χαρτί πρέπει να αποστέλλονται φωτογραφημένα χωρίς κορνίζα/τζάμι.
(2) Στοιχεία των έργων, με σημείο αναφοράς για το καθένα την ονομασία του αρχείου (π.χ. A1.JPG) που θα πρέπει να γράφουν με αυτή τη σειρά χωρισμένα με κόμματα, Ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, Τίτλο έργου, Υλικά αποτύπωσης και τεχνική, Διαστάσεις (σε εκατοστά, Υψος Χ Πλάτος), Χρονολογία ολοκλήρωσης.
(3) Στοιχεια επικοινωνίας σας: Ονοματεπώνυμο, Email, τηλέφωνο επικοινωνίας. 

Σημαντικές σημειώσεις.

– Εάν υποβάλλετε φωτογραφία ή έντυπο έργο Digital Art στην υλικοτεχνική περιγραφή του έργου γράφετε τις τελικές διαστάσεις του τυπωμένου που θα αναρτηθεί στην έκθεση σε εκατοστά (ύψος Χ πλάτος)!

– Διευκρινίσεις, απορίες και ερωτήσεις αυστηρά και μόνο για τη διαδικασία της υποβολής στέλνετε γραπτώς με email στη παραπάνω  διεύθυνση υποβολής και θα απαντώνται εντός 24 ωρών.  Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης και τη πρόταση που θα σας γίνει αν και εφόσον επιλεγείτε θα δοθούν μόνο στους επιλεγέντες καλλιτέχνες, κατόπιν της υποβολής και της επιλογής τους -όχι πριν.

Υποβολές που δεν θα περιλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε, ή δεν ακολουθούν τον ενδεδειγμένο τρόπο διατύπωσης και αποστολής των ζητούμενων θα αγνοούνται.

– Εφόσον επιλεγείτε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα με απαντητικό email που θα περιλαμβάνει πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες της συμμετοχής σας.

– Η προθεσμία υποβολής δεν δίδεται για να δημιουργήσετε έργα, αλλά για να επιλέξετε έργα που έχετε, θεωρείτε ότι σας αντιπροσωπεύουν, είναι σχετικά με το θέμα, και θα θέλατε να παρουσιάσετε στην έκθεση. 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: μέχρι και τη Κυριακή 20 Αυγούστου 2023 στις 23:59′.

 

*Το φόντο της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος είναι λεπτομέρεια έργου του ζωγράφου Foti Kllogjeri. Πληροφορίες για τον καλλιτέχνη  στην ιστοσελίδα του ΕΔΩ.